KiCAD - poradnik dla początkujących

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 08 kwie 2008, 18:18

Dziwi mnie jeszcze jedna rzecz. TL082 ma dwa wzmacniacze. Oba są na schemacie jako U1A i U1B, ale biblioteka pokazuje w obu piny zasilania. Być może nie chodzi o brak połączenia a o podwójne doprowadzenie zasilania, i trafiłeś "buga" w KiCAD-zie?
Mnie też w jednym projekcie pokazuje błędy DRC związane z zasilaniem choć schemat jest jak najbardziej poprawny.

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 02 mar 2007, 19:39
Lokalizacja: Znad Jezioraq

Post autor: PiotrekEl » 08 kwie 2008, 19:35

Takie błędy też wyskakują przy CMOSach. Właśnie przy pinach zasilania. Jak się upewnię że wszystko jest dobrze podłączone i na PCB są wszystkie połączenia to ignoruję te błędy choć może nie powinienem. Ale warto wcześniej kilka razy sprawdzić.

grzgol
-
Posty: 7
Rejestracja: 21 mar 2007, 17:46
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: grzgol » 08 kwie 2008, 19:37

Witam !
No to pobawiłem się dalej. Pomogło podłączenie do masy (takiej samej, jak dla plusa) flagi POWER_FLAG. Po "zasadzaniu" takiego elementu na masie i błędy zniknęły.
Dziwne to wszystko. Czemu służą te flagi?

No, to przechodzę dalej. Do robienia płytki.

Dziękuję wszystkim za pomoc !

Pozdrawiam
Grzegorz

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 08 kwie 2008, 19:42

Widać, że postawienie punktu zasilania nie oznacza, że ma on atrybut "zasilanie" i dlatego trzeba dodać dodatkowy element informujący "tymi ręcami". Dziwne to nieco...

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 10 kwie 2008, 8:49

PiotrekEl pisze:Takie błędy też wyskakują przy CMOSach. Właśnie przy pinach zasilania. Jak się upewnię że wszystko jest dobrze podłączone i na PCB są wszystkie połączenia to ignoruję te błędy choć może nie powinienem. Ale warto wcześniej kilka razy sprawdzić.
Też to zauważyłem. Widać to na poniższym zrzucie ekranu. Układ U1 oznaczony jest ostrzeżeniami przy pinach zasilania. Natomiast w przypadku układu U2 jest OK. Wszystkie piny zasilania układów są odpowiednio ze sobą połączone (zgodnie z zasadami łączenia pinów zasilania w układach cyfrowych). Jednak w przypadku układu U2 jest OK, natomiast przy układzie U1 występuje nie błąd ale "ostrzeżenie ERC" (zmieniłem kolor ostrzeżenia ERC na czerwony). Wygląda to chyba na jakiś błąd w programie KiCAD, a dokładniej Eeschema. W takim przypadku pozostaje dokładne sprawdzenie schematu. Jeśli wszystko jest poprawnie narysowane należy przejść do dalszego etapu projektowania płytki. Tu mogą się jednak zacząć kolejne problemy. Taki pin z błędem lub ostrzeżeniem ERC może "nie dać się" połączyć z innymi pinami, nawet połączenie takie będzie zgodne ze schematem.
Załączniki
erc_eeschema.png
Kolejne błędy z ERC w programie Eeschema.
erc_eeschema.png (5.04 KiB) Przejrzano 19268 razy

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 02 mar 2007, 19:39
Lokalizacja: Znad Jezioraq

Post autor: PiotrekEl » 10 kwie 2008, 10:38

No tak masz rację Krzysiek. To nie błędy a ostrzeżenia. Czasem też zdarzało się że nie dało się na płytce połączyć niektórych pinów, ale zwykle dodanie w tym miejscu węzła pomagało. Ale to zdarzyło się tylko kilka razy. Zwykle mimo ostrzeżenia nie ma problemu z połączeniem pinów na płytce.
Nie mniej jednak warto sprawdzić płytkę dwa razy.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
wojtusp
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 16 lut 2008, 16:29
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Post autor: wojtusp » 30 kwie 2008, 7:58

Witam
Jest może jakiś sposób na znajomość biblioteczek
Szukam np. warystora i jak mam go znaleźć nie bede przegladał wszystkich jest ich 1000
Jak wy doszukujecie się jakiś układów scalonych np. sg3525a ???????????????????? :?:

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 30 kwie 2008, 11:45

Na tej stronie znajdziesz kilka małych programów do przeglądania bibliotek KiCADa. Choć możliwość przeglądnięcia tych bibliotek zależy od ich rozszerzenia pliku. Jak zauważyłem może być ono różne dla różnych bibliotek i nie wiem dlaczego tak jest. Idealne rozwiązanie to nie jest bo i tak trzeba ręcznie przeglądać pliki bibliotek, ale może choć trochę to ułatwi.

tasza
Użytkownik
Posty: 1389
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Znikające pady na wydruku

Post autor: tasza » 11 cze 2008, 10:52

Witam,
mam dość poważny problem z drukowaniem padów w Kicad, może dla ilustracji
kilka obrazków w załącznikach:

pcb-design.gif - to fragment mozajki w edytorze

pcb-plot-postscript.gif - podgląd pliku *.ps wyprodukowanego poleceniem "Plot"

pcb-print-postscript.gif - podobnie, ale *.ps powstał z "Print", jako drukarkę docelową
podstawiłam drukarkę postscriptową / plikową

Jak pewnie widać - problem jest w tym, że na wydruku z Plot (a na tym mi bardzo zależy)
znikają te pady, które mają kształt "Oval" - i to nie wszystkie, tylko niektóre.
Próbuję dociec od czego to zależy, ale chyba pomysły mi się skończyły.
Na tej płytce są też pady luzem, także "jajowate" i one się drukują
A niektóre nie i już... :(

Ustawienia pada - pcb-pad-setup.gif - ale tak samo jest dla tych co zniknęły z wydruku
i dla tych co tam są...

Aha, pad to jest tak naprawdę komponent - jeden padzik o średnicy 60mils, potem taki sobie
w miarę potrzeb konfiguruję na płytce (wymiary, kształt, etc...)

Kicad w wersji 2007-11-29c

Czy ktoś się z tym zjawiskiem spotkał?

ps.
a co ciekawe pady we wszystkich podstawkach (dip28, dip20, dip40) ustawiłam sobie
na oval - i jest ok, nic nie brakuje
Załączniki
pcb-design.gif
pcb w edytorze
(40.35 KiB) Pobrany 845 razy
pcb-pad-setup.gif
typowe ustawienia owalnego pada
(27.37 KiB) Pobrany 863 razy
pcb-plot-postscript.gif
tu jest super, tylko padów brakuje
(27.57 KiB) Pobrany 859 razy
pcb-print-postscript.gif
tu pady są, ale jakość niestety badziewna
(26.3 KiB) Pobrany 869 razy

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 11 cze 2008, 15:09

Mnie to wygląda na błąd w programie KiCAD. Temat ten był już poruszany w tym temacie na Forum "elektrody", z tą różnicą, że dotyczyło to KiCADa w wersji dla Linuksa. Efekt jest jak na obrazku poniżej (skan wydruku):

Obrazek

Oprócz znikających padów kiedy się przyglądnąć załamaniom ścieżek to też brakuje ich fragmentów. Jakby zostały wycięte małe trójkąciki na tych załamaniach. Jak się dobrze przyglądnąć powiększeniu na powyższym rysunku, to ścieżka przechodząca pomiędzy niepełnymi polami lutowniczymi układu scalonego na zagięciach jest lekko postrzępiona. To są właśnie te brakujące trójkąciki w ścieżce. Pod Linuksem próbowałem drukować z przeglądarki GerbView z KiCADa - niestety efekt jest ten sam. Jak już wspomniałem wygląda to na błąd lub niedopracowanie programu KiCAD, gdyż ten sam problem występuje na dwóch dystrybucjach Linuksa i dwóch różnych drukarkach (wspomniany na wstępnie temat z Forum "elektrody"), a teraz widać, że to samo dzieje się pod M$ Windows. Jednak wydruk z programu PDF Creator wygląda poprawnie. Poniżej jest zrzut ekranu z wydruku z programu PDF Creator do pliku PDF. Tu jak widać wydruk na wirtualnej drukarce jest poprawny. Niestety nie mam na tym komputerze prawdziwej drukarki, aby sprawdzić poprawność wydruku na papierze.
Być może wydruk "pośredni" poprzez program graficzny wyeliminował by ten problem. Jednak Corel Draw jest kosztowny, a Inkscape nie importuje plików postscrip, ale importuje PDFy. Nie wiem jak również będzie ze skalą płytki. PDF Creator potrafi także drukować do plików postscript. Taki plik postscript wydrukowany z PDF Creatora wydaję się być poprawny po zaimportowaniu do Corel Draw 9. Jednak na tym komputerze nie mam możliwości przeprowadzenia prawdziwych wydruków na papierze.
Załączniki
wydruk_pdf_creator.gif
(20.94 KiB) Pobrany 850 razy

tasza
Użytkownik
Posty: 1389
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 11 cze 2008, 15:19

Dziękuje Krzysiu za odpowiedź...no nic, ja już sobie poradziłam..to znaczy te pady,
które mi znikły po prostu ustawiłam na 'circle', dałam rozmiar prawie na styk, ale chyba
bez ryzyka zwarcia z obiektami dookoła i ...jakoś to będzie.
Wydrukowałam sobie plik *.ps, (copper) ten co wyprodukowało 'plot' i myślę,
że termotransfer powinien się udać.

Natomiast ta cała sytuacja mnie o tyle martwi, że trzeba jednak dobrze się przyjrzeć
co powstało z 'plot' i czy czegoś nie brakuje i czy nie trzeba czasem uzupełnić lub zmienić.
W mejlu masz link do płytki...

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 02 mar 2007, 19:39
Lokalizacja: Znad Jezioraq

Post autor: PiotrekEl » 11 cze 2008, 16:34

Jeśli chodzi o wydruki za pomocą PDF Creatora a potem na papier to wszystko jest jak być powinno. Ja tak drukuje i nigdy takich problemów nie miałem. Zawsze wydruk był poprawny. Zarówno w wersji 20071129 jak i kilku wcześniejszych.
Skala po wydrukowaniu jest idealna.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 12 cze 2008, 11:22

W PDF Creatorze nie ma problemów ze skalą wydruku. Jeśli jednak wydruk będziemy poprzenosić pomiędzy różnymi programami graficznymi, to skala wydruku może się zmienić. Gdy wydruk pliku postscritp - *.ps bezpośrednio z edytora PCBnew - opcja Plot jest niepoprawny jak w tym przypadku, to właśnie PDFCreator umożliwia wydruk między innymi także do tego formatu. Jest tylko kwestia tego rodzaju czy wydruk na papierze będzie poprawny. Ewentualnie pozostaje wybrać wcześniejszą wersję KiCADa, która nie ma tego rodzaju błędów z wydrukiem. Co ciekawe w ubiegłych latach co kilka miesięcy była nowa kompilacja KiCADa. W bieżącym roku nie ukazała się jeszcze żadna oficjalna kompilacja. Wygląda na to, że jak się pojawi to będzie lepiej dopracowana niż obecne kompilacje KiCADa. Piszę dopiero teraz bo od wczoraj popołudnia szalały u mnie burze i od niedawna mam sygnał (radiowy) internetu.

Dodałem 07.07.2008r.
Jak się okazuje błąd drukowania w programie KiCAD spowodowany jest niedoskonałością (błędem) narzędzia programistycznego wxWidgets w którym został napisany KiCAD. Na chwilę obecną należy korzystać z polecenia Ploter zamiast z polecenia Drukuj i jako format danych wyjściowych należy wybrać Postscript.

Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 28 wrz 2005, 17:16
Lokalizacja: Stobierna k/Rzeszowa
Kontakt:

Post autor: mariusz256 » 24 lip 2008, 18:14

witam ,mam taki problem, kiedy włączam kontrole reguł projektowania PCB, i klikam na test DRC, wyskakują mi błędy jak na foto, jak z tym sobie poradzić??



pozdrawiam
Załączniki
błędy kicad.JPG

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 02 mar 2007, 19:39
Lokalizacja: Znad Jezioraq

Post autor: PiotrekEl » 24 lip 2008, 20:04

A na schemacie masz te punkty napewno połączone? Netliste wygenerowałeś? Wczytałeś w PCBnew?

ODPOWIEDZ