KiCAD - poradnik dla początkujących

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
00dexter00
-
Posty: 21
Rejestracja: 23 mar 2008, 14:22
Lokalizacja: Turbia

Post autor: 00dexter00 » 23 mar 2008, 14:26

witam wszystkich
projektuje właśnie płytkę w tym programie i nie moge dobrać obudowy do kondensatora
jest to kondensator o pojemnosci 0,01uF/400V odstęp pomiędzy jego pinami wynosi 1,5cm
prosze kogoś kto umie projektowaćc elementy zeby wykonał dla mnie taki

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 23 mar 2008, 21:55

Na początek możesz spróbować zmodyfikować lub wykorzystać element płytkowy o nazwie CP6 - jest to kondensator o rozstawie nóżek 15,240 mm. Tyle że on jest elektrolityczny i w obudowie leżącej (kiedyś były takie kondensatory, teraz chyba rzadko spotykane). W sumie to nie ma to jednak aż tak dużego znaczenia bo to tylko obrys kondensatora. Najważniejsze - rozstaw nóżek się zgadza. Tworzenie elementów nie jest aż tak bardzo skomplikowane. W tym linku masz kurs obsługi programu KiCAD w którym opisałem także tworzenie nowych elementów. Kilka postów wcześniej podałem namiary na strony z których można pobrać także gotowe biblioteki. Jest ich już dość sporo trzeba wybrać tylko potrzebny nam element.

00dexter00
-
Posty: 21
Rejestracja: 23 mar 2008, 14:22
Lokalizacja: Turbia

Post autor: 00dexter00 » 24 mar 2008, 10:12

w tych stronach z bibliotekami szukalem ale nie mam pojecia jak taki kondensator sie nazywa w programie wiec nie wiem ktora biblioteke pobrac.
jest tam tez strona z kreatorem eleementow ale nie wiem jak tam zrobic. co do gotowego kondensatora to myslalem o przerobieniu go ale nie wiem jak wyprostowac bo on jest lezacy
prosze jesli potrafisz zrob taki bo ja jestem za bardzo poczatkujacy zeby sobie poradzic

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 25 mar 2008, 12:26

Wystarczy trochę poszukać. Na początek proponuję zobaczyć tutaj Są to biblioteki przekonwertowane z programu Eagle. Kondensatorów należy szukać w bibliotekach o nazwach: "rlc", "rc", "capacitor". Aby sprawdzić zawartość biblioteki klika się na ikonce "PDF" i wówczas otworzy się ten plik z rysunkiem dostępnych elementów w danej bibliotece (trzeba mieć tylko zainstalowaną przeglądarkę plików PDF). Bibliotekę się pobiera klikając na drugiej ikonce "archiwum".
Co do twojego kondensatora 0,01uF/400 to on w zasadzie i tak jest "leżący" i ważny w jego przypadku jest właśnie rozstaw pól lutowniczych. To co jest pomiędzy tymi polami to jest tylko zarys obudowy i ma on znaczenie drugoplanowe. Można więc z powodzeniem wykorzystać wskazany element płytkowy o nazwie CP6.

00dexter00
-
Posty: 21
Rejestracja: 23 mar 2008, 14:22
Lokalizacja: Turbia

Post autor: 00dexter00 » 25 mar 2008, 16:10

ten kondensator który mam nie jest lezacy

wykorzystalem ten co radziles CP6 tylko lekko rozstaw pinow zmienilem i pasuje jak trzeba dzieki za pomoc

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 25 mar 2008, 21:12

Mnie akurat ten kondensator skojarzył się jako kondensator w obudowie prostokątnej (leżącej). W wielu przypadkach można stosować takie nie do końca dopasowane elementy płytkowe i będzie dobrze. Co do rozstawu pól lutowniczych to wartość 15, 240 mm to wynika ona z metrycznego systemu miary, gdzie jeden cal = 1000 milsów, tj. 25,4 mm, gdzie 100 milsów = 2,54 mm, itd. Stąd wzięło się 15,240 mm (600 milsów), a nie 15,000 mm. W przypadku elementów takich jak kondensatory, rezystory, itp. nie ma to większego znaczenia. Piny elementu można podgiąć bez problemu o te kilka dziesiątych mm. Jednak w przypadku układów scalonych, złącz, tzw. goldpinów ma to już duże znaczenie jeśli zamiast rozstawu pól lutowniczych 2,54 mm zastosujemy 2.50 mm to układ lub złącze nie wejdzie nam w płytkę. Jeszcze raz polecam zapoznać się ze wskazanym kursem KiCADa. Może nie zawarłem w nim wszystkiego, ale nie trzeba się też wszystkiego uczyć od zera.

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 02 mar 2007, 19:39
Lokalizacja: Znad Jezioraq

Post autor: PiotrekEl » 27 mar 2008, 15:31

Kolejne pytanie o KiCADa. Otóż w edytorze płytek PCBNew, kiedy wczytam netliste, każda obudowa każdego elementu jest opisana symbolem elementu i wartością. Na skutek tego jeden opis zasłania drugi i ciężko jest się doczytać co jest co. Jak to usunąć bo szukałem opcji żeby jedno wyłączyć ale nie umiem nic znaleźć.
Aha. Mam wersję c z listopada ubiegłego roku. We wcześniejszych wersjach nie wyświetlała mi się wartość elementów.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 27 mar 2008, 16:00

Aby wyłączyć wyświetlanie zbędnych elementów składających się na płytkę w programie Pcbnew wybieramy opcję Ustawienia -> Kolory W oknie które się otworzy mamy możliwość zdefiniowania kolorów według własnych upodobań. Przy każdym kolorze jest też okienko, którego odznaczenie spowoduje iż dany kolor nie będzie wyświetlany, np. warstwa ścieżek, opis i wartość elementów, itp. U mnie w KiCAD z 29.11.2007r. "c" pod Linuksem nie można wyłączyć wyświetlania samej wartości elementu bez jego oznaczenia. Wyłączane są obydwa te elementy. Jak pamiętam we wcześniejszych wersjach KiCADa można było wyłączać ich wyświetlanie niezależnie od siebie.

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 02 mar 2007, 19:39
Lokalizacja: Znad Jezioraq

Post autor: PiotrekEl » 28 mar 2008, 9:22

U mnie właśnie jest tak samo. Nie da się wyłączyć jednego tylko oba na raz. A odznaczałem tylko opcję "wartość elementów".
Ale zmieniłem wczoraj kolor wartości na czarny, potem znowu odznaczyłem i już jest ok. Wartości nie widać a numery elementów widać.

grzgol
-
Posty: 7
Rejestracja: 21 mar 2007, 17:46
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: grzgol » 05 kwie 2008, 20:17

Witam !
Narysowałem schemat i uruchomiłem weryfikację ERC. Dostałem w efekcie inofrmację, że są dwa błądy i dwa ostrzeżenia i na schemacie zostały zaznaczone dwa punkty na zasilaniu wzmacniaczam op.
I nie rozumiem, co tu jest nie tak ? Moze to ktoś objaśnić ?

Pozdrawiam
Grzegorz
Załączniki
KICAD_.jpg

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 02 mar 2007, 19:39
Lokalizacja: Znad Jezioraq

Post autor: PiotrekEl » 05 kwie 2008, 20:26

A tą dolną linię masz podłączoną do masy? Czasami takie coś powoduje że wyskakuje błąd. Albo spróbuj bezpośrednio do V- układu wstawić podłączenie do masy. Czyli element zasilania GND.
Z drugim błędem może być to samo.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 06 kwie 2008, 8:11

grzgol pisze:Dostałem w efekcie inofrmację, że są dwa błądy i dwa ostrzeżenia i na schemacie zostały zaznaczone dwa punkty na zasilaniu wzmacniaczam op.
I nie rozumiem, co tu jest nie tak ?
A raport tekstowy z przeprowadzenia DRC mógłby kolega nam wkleić?

grzgol
-
Posty: 7
Rejestracja: 21 mar 2007, 17:46
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: grzgol » 06 kwie 2008, 20:57

Proszę bardzo :

Kontrola ERC (6/4/2008-19:49:44)

***** Arkusz 1 (Root)
ERC: Ostrzeżenie: pin power_in nie jest sterowany (sieć 9) (X= 2,550 cali, Y= 1,550 cali
ERC: Ostrzeżenie: pin power_in nie jest sterowany (sieć 7) (X= 4,900 cali, Y= 2,450 cali

>> Błędy ERC: 2


Pozdrawiam
Grzegorz

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 07 kwie 2008, 12:22

Chodzi o to, że pin zasilania nie jest podłączony i podany jest nr sieci (7 i 9) i współrzędne tego pinu na arkuszu schematu. Wygląda na to, że obwody zasilania mogą być nieprawidłowo narysowane. Trzeba spróbować dodać tzw. POWER_FLAG (ikona dodaj zasilanie z paska narzędziowego) do obwodów zasilania. Nieco więcej o tym można przeczytać w podobnym temacie dostępnym w tym linku (podanym zresztą w pierwszym poście tego tematu).
Natomiast co do poprawnej polszczyzny czyli; "Ostrzeżenie: pin power_in nie jest sterowany" w jednej z moich płyt CD z KiCADem to poprawiałem. Powinno być nie "nie jest podłączony". Jednak oprócz mnie jest jeszcze jedna osoba, która bazując na moim tłumaczeniu tworzy własne tłumaczenie KiCADa przy okazji powielając moje błędy. Sugerowałem tej osobie pewne poprawki w tłumaczeniu, gdyż niektóre są błędne lub nieprecyzyjne, jakie są efekty to widać. Czekam na wersję KiCADa z 2008 roku (w sumie jest dostępna, ale mało stabilna i się u mnie wiesza) to naniosę odpowiednie poprawki.

grzgol
-
Posty: 7
Rejestracja: 21 mar 2007, 17:46
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: grzgol » 07 kwie 2008, 22:54

Witam !
Dzięki za podpowiedź. Ale pełni szczęścia jeszcze nie ma. Dodanie POWER_FLAG zamiast typowego symbolu zasilania (czemu tak ??) zlikwidowało jeden z błądów. Ale drugi został. Próbowałem dodać każdy z symboli typu "GND" ale to nic nie dało. Błąd jest za każdym razem.
A jak, dla czytelności schematu zminiłem nieco rysunek i dodałem drugą masę, to błąd przeniósł się do innego punktu.

A jak wyrzuciłem wszytkie masy i potem dodawałem je w innej kolejności, to błąd pokazało w innym miejscu ?? Jak to działa ???
O chodzi w tej weryfikacji ?

Czy tego rodzaju błędy mają potem jakieś konsekwencje przy projektowaniu płytki ? Bo może, można to sobie podarować ? Na wydruku, to wolę typowe symbole. Bo na przykład POWER_FLAG nie daje się zaedytować. Przy wyborze opcji "Edytu pole" pojawia się komunikat "Ta część jest zasilaniem i nie może być zmieniana! Musisz utworzyć nowe zasilanie." Też nie rozumiem.
Aż strach przejść do projektu płytki, tam prawdopodobnie będzie jeszcze bardziej zawile :shock: :shock: :shock:.

Pozdrawiam
Grzegorz
Załączniki
błędy_!.JPG
błędy_.JPG
błędy.JPG

ODPOWIEDZ