KiCAD - poradnik dla początkujących

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
snow
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 16 sty 2007, 3:44
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Post autor: snow » 11 kwie 2011, 20:29

faktycznie jest, nie zauważyłem że tam jest zakładka na górze :???: To może jeszcze dopytam jak w edytorze PCB przenieść wymiary pola lutowniczego na wszystkie pady w danym module. Często powiększam pola i zmniejszam otwory i uciążliwe jest klikanie na każdy pad i wybieranie żeby wkleił parametry pola. W jednej z poprzednich wersji dawało się zmienić wymiary wszystkich padów danego elementu jak i wszystkich z tej samej obudowy na całej płytce jednym kliknięciem. Nie chciałbym zmieniać biblioteki a jedynie w danym projekcie (lokalnie) poustawiać.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 11 kwie 2011, 22:02

Nie testowałem w nowym kicadzie dlatego pisze chyba tak klikasz na pad ->prawym klawiszem myszy otworzy sie okno pole lutownicze z numerem pada najeżdżasz myszą i pokazuje się kolejne okno i z listy wybierasz
globalna edycja pól lutowniczych -> i otworzy się nowa ramka z różnymi opcjami
jak je zobaczysz to będziesz już wiedział co i jak.

snow
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 16 sty 2007, 3:44
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Post autor: snow » 11 kwie 2011, 22:17

No właśnie nie do końca to działa chyba albo ja nie wiem jak się tym posłużyć. Próbowałem ustawić globalnie jakiś rozmiar a później zastosować w całym elemencie ale nie zmieniał pozostałych padów.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 11 kwie 2011, 22:23

Sprawdziłem musi działać robisz tak klikasz wybranego pada w module -> potem edit -> w dużym oknie zmieniasz co chcesz klikasz ok tylko jeden pad się zmienił ten w którym aktualnie grzebałeś, teraz klikasz na -> globalną edycję-> teraz klikasz na -> zmień pola lutownicze w module i gotowe.

MarekK
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 12 sie 2008, 13:07
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MarekK » 09 cze 2011, 20:06

Po dłuższej przerwie wracam do KiCada i nazbierało się kilka pytań.
Przede wszystkim mam dość starą wersję z maja 2010. Czy dobrze widzę, że najnowsza wersja jest z kwietnia 2011? Zauważyłem, że w mojej wersji spolszczenie jest takie hmm.. połowiczne. Na niektórych formularzach mam połowę napisów po polsku a połowę po angielsku. Czy w nowej wersji jest trochę lepiej? Pracuję na Windows 7 i zastanawiam się gdzie jest lepiej zainstalować program, czy w Program Files, czy w samodzielnym katalogu?
Mam pytanie dotyczące projektowania elementu w bibliotece. Potrzebuję stworzyć nowy element. Jak dodaję piny to opis pinu pojawia się wewnątrz prostokąta symbolizującego element. Ale ja w tym prostokącie chcę też coś narysować (namiastkę tego co jest w środku). Czy istnieje sposób aby opisy pinów nie były dokładnie na wysokości pinów ale trochę wyżej/niżej tak by nie kolidowało to z tym co będzie w środku układu (to jest komparator ze źródłem napięcia odniesienia)?
W układzie, który chcę zaprojektować chciałem dać diodę SMD (coś podobnego do 1N4148) z obudową MINIMELF ale przyprojektowaniu płytki nie wiem z czym to sparować? A może poszukać jakiejś podobnej diody w obudowie SOT23?
Sorry za taką ilość pytań ale się trochę zebrało.

Marek

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 09 cze 2011, 20:46

Z KiCAD'em jest trochę "zamieszania", gdyż kilka osób w tym ja zajmowało się jego tłumaczeniem. Stąd różne wersje jego menu. Z tym, że ja w wersji z maja 2010 roku, starałem się przetłumaczyć całość menu. Trafiały się co prawda pojedyncze zwroty których nie można było przetłumaczyć, gdyż zaszyte były w kodzie programu, a nie w pliku z polskim menu, ale myślę, że na 99,9% przetłumaczyłem menu KiCAD'a. Tyle, że moja wersja KiCADa nie była dostępna na oficjalnej stronie programu, tylko jako "odrębny" programu i płyta z programem. Na dysku komputera mam KiCAD'a z 29 kwietnia 2011 roku i jego tłumaczenie jest raczej kompletne, choć nic w nim nie poprawiałem. Tą wersję KiCAD'a pobrałem ze strony domowej programu.

Co do instalacji KiCAD'a w Windows 7 to system ten rządzi się nieco innymi prawami niż starsze wersje Windowsów i instalacja na dysku C:\ niezależnie od lokalizacji, może wywoływać komunikaty, że KiCAD próbuje "coś" zapisywać na systemowym dysku C:\, np. zmodyfikowane biblioteki, pliki projektów itp. Samego KiCAD'a można zainstalować w domyślnej lokalizacji w katalogu Program Files, natomiast pliki projektów, zmodyfikowane biblioteki, itp. zapisywać w katalogu z dokumentami na dysku C:\ lub na innym dysku np. D:\. To drugie rozwiązanie jest bezpieczniejsze w wypadku awarii systemu na dysku C:\, jest mniejsze prawdopodobieństwo utraty danych.

Co do położenia opisów pinów przy tworzeniu elementów to w programie nie ma odpowiednich funkcji. Pewnym półśrodkiem jest zmniejszenie rozmiaru czcionki we właściwościach pinu.

Natomiast co do parowania elementów schematowych i płytkowych służy program CvPCB, do którego wczytuje się netlistę. Muszą też być w programie CvPCB dodane biblioteki, z których korzysta się przy tworzeniu danego projektu. Tutaj mała uwaga numery pinów elementu schematowego i płytkowego muszą być takie same! W przeciwnym przypadku elementy nie zostaną skojarzone. Czyli w przypadku diody jej piny w elemencie schematowym nie mogą mieć w miejscu numerów pinów oznaczeń A, K (anoda i katoda), a w elemencie płytkowym 1, 2. W takim przypadku elementy schematowy i płytkowy nie zostanie skojarzony. Jeśli jest inaczej trzeba otworzyć dany element w edytorze i skorygować odpowiednio numery jego pinów.

Mam nadzieję, że zrozumiale opisałem powyższe zagadnienia.

MarekK
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 12 sie 2008, 13:07
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MarekK » 09 cze 2011, 21:34

Dzięki za szybką odpowiedź. Co do pinów, to pomyślałem, że można by spróbować ukryć napisy (o ile to możliwe) i spróbować je odtworzyć z linii i łuków jako grafikę. Ale może to wyglądąć trochę koślawo.
Jeśli chodzi o tą diodę, to wiem, że to się robi w CvPCB. Problem jest inny; w standardowych bibliotekach nie mogłem znaleźć nic co by pasowało do diody LL4148 (czyli 1N4148 w wersji SMD z obudową MINIMELF). Więc pytanie brzmi: czy w standardowych bibliotekach jest coś pasującego, czy trzeba znaleźć jakąś dedykowaną bibliotekę (i jeśli tak to gdzie)? Ten problem z pinami to kojarzę, bo chyba sam go kiedyś miałem. Dzięki za przypomnienie. KiCad jest ogólnie genialnym programem (zwłaszcza przy tej cenie :mrgreen: ) tylko czasami się natykam w nim na najbardziej podstawowe problemy jak np. właśnie znalezienie obudowy do najbardziej popularnej diody na świecie (w wersji SMD). To mnie trochę zniechęca ale na szczęscie można się tu zapytać i zawsze ktoś coś poradzi.

Marek

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 09 cze 2011, 21:59

Na próbę w przykładowym elemencie dodałem pin, który ma tylko numer i nie ma nazwy. Następnie umieściłem nazwę pinu jako tekst (odpowiednie narzędzie w edytorze elementów schematowych). Przy wstawianiu tekstu, można ustalić rozmiar czcionki. Po zmniejszeniu wielkości siatki na np. 10 milsów nie powinno być problemów z odpowiednim umieszczeniem nazwy pinu w jego obrębie. Można to zobaczyć na załączonym obrazku.

Natomiast co do biblioteki MINIMELF (SOD-80), można skorzystać z przekonwertowanych bibliotek elementów z programu Eagle, na biblioteki KiCAD'a. Tutaj jest mój opis jak to zrobić. Takie przekonwertowane biblioteki były dołączane do KiCAD'a w moim opracowaniu. Przekonwertowane (ale nie przeze mnie) biblioteki Eagle na format KiCAD'a można znaleźć tutaj . Diody są zawarte w wierszach DIODE-1 oraz DIODE.
Załączniki
pin.jpg
Ręczne ustawienie nazwy piny w edytorze bibliotek Eeschema z programu KiCAD.
pin.jpg (11.57 KiB) Przejrzano 6412 razy

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 10 cze 2011, 5:42

MarekK pisze:Przede wszystkim mam dość starą wersję z maja 2010. Czy dobrze widzę, że najnowsza wersja jest z kwietnia 2011?
Dla Windows tak. To jest z 29 kwietnia. Dla Linuksa można sobie ze źródełek skompilować wczorajszą BZR3018. Tylko trzeba z Launchpada pobrać aktualny snapshot bzr. To będzie jakieś 120MB na dzień dobry.
Jak jesteś bardziej zaawansowany to możesz próbować też wersję dla Windows skompilować ze wspomnianych źródełek. Ale w RedmontOS jest trochę trudniej niż u Pingwinów.
MarekK pisze:Zauważyłem, że w mojej wersji spolszczenie jest takie hmm.. połowiczne. Na niektórych formularzach mam połowę napisów po polsku a połowę po angielsku. Czy w nowej wersji jest trochę lepiej?
W oficjalnej wersji dla Windows z 29-04-2011 jest polski interfejs zrobiony w pełni. Dla wczorajszej rewizji źródeł też już jest polski fejs. Wczoraj uploadowałem.
MarekK pisze:Pracuję na Windows 7 i zastanawiam się gdzie jest lepiej zainstalować program, czy w Program Files, czy w samodzielnym katalogu?
Swojego KiCAD-a instaluje zawsze na C:\Kicad i nie ma problemów z UAC w W7HP.
MarekK pisze:W układzie, który chcę zaprojektować chciałem dać diodę SMD (coś podobnego do 1N4148) z obudową MINIMELF ale przyprojektowaniu płytki nie wiem z czym to sparować? A może poszukać jakiejś podobnej diody w obudowie SOT23?
MINIMELF to MINIMELF. Jak wybitnie Ci się nie chce rysować tych 2 padów i 5 kresek to wykorzystaj moduł 1206. Ale lepiej sobie narysować, bo to proste jest jak kilometr nawojowego w kabzi. Zresztą tutorial jest na tym forum.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 10 cze 2011, 8:56

Nie ma problemu z uruchomieniem pod windows 7 wystarczy zmienić żeby zawsze uruchamiał jako administrator.
A jeśli chodzi o spolszczenie uważam za zbyteczne.

MarekK
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 12 sie 2008, 13:07
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MarekK » 10 cze 2011, 10:28

Dzięki,

Krzysiek, te biblioteki chyba rozwiążą problem (jeszcze nie sprawdzałem). Dzięki za link. Przy okazji znalazłem kilka innych rzeczy, które wcześniej sprawiały mi trudność.

Keruseykaryu, tutorial (bardzo dobry Twojego chyba autorstwa) - na razie przerobiłem pierwszą część i nie jest to trudne. Jeśli chodzi o drugą część, to na razie mam wrażenie, że tam trzeba będzie szukać jakieś wymiary, przeliczać i kombinować. Ale pewno spróbuję i okaże się prostsze niż myślę. Trochę mnie zaskoczyło, że tak popularnej obudowy nie ma "z marszu".

Pikczu, też chyba bym wolał bez spolszczenia ale akurat miałem na jednym formularzu (gdzieś przy edycji elementów bibliotecznych) połowę po polsku i połowę po angielsku.

Marek

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 10 cze 2011, 11:11

MarekK, ściąg sobie te biblioteki jest tam sporo dobrych elementów.
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=10727

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 20 kwie 2007, 13:24
Lokalizacja: Jazowsko
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 10 cze 2011, 12:07

Minimelf lutowałem do SM1206 - wymiary się zgadzają.
Co do spolszczenia to nie polecam, bo później są problemy z eksportem pliku dla routera freeroute.
KiCada mam na siódemce zainstalowanego na C:\Program Files (x86)\ i jest ok.

Przy okazji mam takie ogólne pytanie co do KiCada: czy to normalne, że ten program jest taki "niedokładny"? Tzn. np. jak zaznaczam jakąś grupę elementów (block) to przy okazji zaznaczają się elementy z poza prostokąta, albo np. obracam element skrótem R, przemieszczam kursor na inny element, naciskam R i obrócony zostaje ten poprzedni element, kolejny przykład: klikam na czymś prawym przyciskiem myszy i nie mam możliwości edycji tego np. połączenie, a po pokręceniu kółkiem myszy (zoom) mam już taką możliwość... testowane na dwóch komputerach i dwóch systemach operacyjnych.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 10 cze 2011, 12:17

MarekK pisze:Dzięki,
(...)
Pikczu, też chyba bym wolał bez spolszczenia ale akurat miałem na jednym formularzu (gdzieś przy edycji elementów bibliotecznych) połowę po polsku i połowę po angielsku.

Marek
Z tym nie powinno być problemów. W ustawieniach programu można przecież wybrać język angielski, ewentualnie inny język niż polski.
Problemy z wczytywaniem projektu płytki do Freeroutera z KiCAD'a w polskiej wersji językowej występowały w starszych wersjach KiCAD'a. Problemem były typowo polskie znaki użyte w nazwach warstw np. "ó". W obecnych wersjach KiCAD'a problem ten już nie występuje.

MarekK
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 12 sie 2008, 13:07
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MarekK » 12 cze 2011, 11:48

Ściągnąłem biblioteki polecane przez Krzyśka i w zasadzie one rozwiązały wszystkie problemy chociaż nie obyło się bez problemów. Ponieważ układ, który chcę zrobić zawiera diodę LED przewlekaną a reszta jest SMD, to użyłem bibliotek diode i led. Niestety akurat element który chciałem użyć (zdecydowałem się na obudowę MICROMELF) był źle zrobiony. Nazwy pinów jak i numery pinów były literami A i C. Po zmianie numerów na 1 i 2 przez długi czas nie chciało mi poprawnie działać (element na PCB nie był podłączony) ale w końcu jakoś się udało. Ale ciągle mam dziwny komunikat, że pliki "diode.mdc" i "led.mdc" są niedostępne. O co tu chodzi?
Zrodziło się kilka innych pytań: w wielu bibliotekach, między innym w diode.lib są takie pary elementów, np. MICROMELF-R i MICROMELF-W. Czemu to jest tak zrobione i czy to jest istotne?
Ostateczne problem się o tyle sam rozwiązał, że dziś kupiłem sobie takie diody w obudowie 805 i nie będę się martwił o błędy z innymi obudowami.
Jest jeszcze bardzo ogólne pytanie: projektuję mini układzik z użyciem elementów SMD (+ jedna przewlekana LED). Chciałem przerzucić część elementów na drugą stronę płytki (aby jeszcze bardziej ją zmniejszyć). Czy to jest dobry pomysł? Jakoś ciężko mi się to projektuje - coś wyobraźnia szwankuje. Jak byście to zrobili?

Marek

ODPOWIEDZ