KiCAD - poradnik dla początkujących

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 14 mar 2011, 18:01

keruseykaryu pisze: (...) Gdyby można było wyłączyć przenikanie warstw to dolne warstwy nie przeszkadzałyby tak bardzo.
Można wyłączyć wyświetlanie pewnych warstw, w menadżerze warstw, wypełnienie stref i jest też taka opcja jak "tryb wysokiego kontrastu". Tylko trzeba się "naklikać", aby to wszystko po kolei wyłączyć.

arturromarr
-
Posty: 17
Rejestracja: 02 mar 2011, 23:41
Lokalizacja: łódź

Post autor: arturromarr » 14 mar 2011, 21:47

To co zna ktoś angielski, żeby w imieniu forum poddać autorom sugeste bo ja to "noga" jestem? :)
Moglibyśmy pozbierać pomysły.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 19 mar 2011, 13:50

Najpierw pozbierajmy pomysły.

A tak przy okazji. Na stronie Jean-Pierre jest do pobrania najnowszy build Kicad-a (RC5) dla Windows. Jedno usprawnienie od razu powinno się rzucić w oczy. Rysowanie stref zostało tak poprawione, że nawet w systemie Windows 7 z włączonym Aero powiększanie o odrysowanie płytki ze strefą jest robione błyskiem. Jak dotąd PCBNew miał z tym kłopoty.
KiCAD EDA RC5 (Windows)

arturromarr
-
Posty: 17
Rejestracja: 02 mar 2011, 23:41
Lokalizacja: łódź

Post autor: arturromarr » 21 mar 2011, 10:58

No to ja podaje swoje pomysły:
-brakuje mi czasem wymiarowania w edytorze elementów. Kiedy rysuje się jakiś nowy element zwłaszcza jego zarys trzeba liczyć kropki siatki.
-Przydatnym, narzędziem zarówno w pcb jak i edytorze elementów byłaby podręczna linijka. Czasem obudowa czy inne uwarunkowania narzucają pewne odległości i zamiast rysować pomocnicze wymiary wystarczyłoby przyłożyć linijkę i sprawdzić odległości.
żeby wybór elementów był pełny i ujednolicony we wszystkich miejscach programu z możliwym podziałem na biblioteki i podglądem elementu.
-większe dostepne siatki np 200 i 500 co byłoby przydatne przy rysowaniu dużych gabarytów np. zarysu płytki.
-Przydało by się kilka chocziaż wartości z okrągłymi mm np 0.1mm 1mm 10mm przydatne w naszej strefie jednostek, a i elementy też niektóre są w mm i ciężko coś dobrać z calowych rozdzielczość a w drobnej siatce ciężko się rysuje.
-wypełnienie w specjalnej warstwie tak by łatwo można było je wygaszać.
-żeby dało się skalować tekst, czyli po zaznaczeniu opcji żeby wszystkie jego parametry się powiązały i kiedy wmieniamy wysokość to proporcjonalnie zmienia się szerokość i grubość czcionki.
To takie moje pomysły, jeśli coś już jest z nich w kikadzi to proszę o podpowiedz gdzie.
Pozdrawiam.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 21 mar 2011, 18:00

arturromarr pisze:-brakuje mi czasem wymiarowania w edytorze elementów. Kiedy rysuje się jakiś nowy element zwłaszcza jego zarys trzeba liczyć kropki siatki.
Nie trzeba. Można spacją ustawić punkt odniesienia i potem odczytać przesunięcie kursora z belki dolnej.
-Przydatnym, narzędziem zarówno w pcb jak i edytorze elementów byłaby podręczna linijka. Czasem obudowa czy inne uwarunkowania narzucają pewne odległości i zamiast rysować pomocnicze wymiary wystarczyłoby przyłożyć linijkę i sprawdzić odległości.
Po co jak jest jak wyżej.
-większe dostepne siatki np 200 i 500 co byłoby przydatne przy rysowaniu dużych gabarytów np. zarysu płytki.
200, 500 ale w jakich jednostkach. Jest też siatka użytkownika, gdzie sobie możesz ustawić takie wartości.
-Przydało by się kilka chocziaż wartości z okrągłymi mm np 0.1mm 1mm 10mm przydatne w naszej strefie jednostek, a i elementy też niektóre są w mm i ciężko coś dobrać z calowych rozdzielczość a w drobnej siatce ciężko się rysuje.
Przecież możesz takie wartości wybrać. Przełączasz na chwilę na mm i tam wybierasz. Potem wracasz do cali, a siatka zostaje.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 21 mar 2011, 20:38

arturromarr pisze:No to ja podaje swoje pomysły: (...)
-wypełnienie w specjalnej warstwie tak by łatwo można było je wygaszać.
Na lewym pasku narzędziowym edytora Pcbnew są dwie ikonki, którymi można włączyć i wyłączyć wypełnienie. Jedna ikona włącza wyświetlanie wypełnienia, a druga wyłącza. Więc nie jest to chyba skomplikowane zagadnienie.

Z moich pomysłów na rozbudowanie KiCADa są to:

1. Wbudowanie możliwości ustawiania klas połączeń - coś na podobieństwo reguł projektowych, podobnie jak w programie Eagle, gdzie już na etapie rysowania schematu można zdefiniować własne klasy połączeń, a edytor płytek później podczas projektowania płytki się stosuje od tych ustawień. Obecnie reguły projektowe trzeba "ręcznie" definiować w edytorze Pcbnew.

2. Możliwość wczytania rysunku płytki drukowanej w postaci pliku graficznego do edytora Pcbnew, w celu odtworzenia jej obrazu w tym edytorze, np. jeśli potrzebna jest nam dokumentacja do przemysłowego wykonania takiej płytki, tzw. inżynieria wsteczna.

arturromarr
-
Posty: 17
Rejestracja: 02 mar 2011, 23:41
Lokalizacja: łódź

Post autor: arturromarr » 28 mar 2011, 21:54

Przesuwanie punktu zerowego mnie nie przekonuje jako podręczne narzędzie. Ja mówię o czymś co by mi się przydało a nie że nie da się zmierzyć. Podobnie z siatką, wiem że można zdefiniować, ale moim zdaniem przydałoby się jeszcze kilka wartości wbitych na stałe, albo więcej możliwych ustawień siatki użytkownika. Czasem małe rzeczy cieszą.
Możliwość wczytywanie grafiki na tło faktycznie by się przydała. Czasem mamy starą płytkę od obudowy którą chcemy wykorzystać i wystarczyło by mieć ją w tle żeby szybko porozmieszczać wyprowadzenia itp.
Mi jeszcze brakuje podświetlania połączeń w schemacie i ścieżek w płytkach kiedy mamy zapaloną strzałeczkę. Często szukam gdzie biegnie dane połączenie w gąszczu innych a wystarczyło by kliknąć i podświetlić.
to jak będzie coś z tego "koncertu życzeń", jest ktoś biegły w "anielskim" :)

PS:
Z wypełnianiem jako warstwa faktycznie przesadziłem, można przecież łatwo wyłączyć.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 28 mar 2011, 23:18

arturromarr pisze:Mi jeszcze brakuje podświetlania połączeń w schemacie i ścieżek w płytkach kiedy mamy zapaloną strzałeczkę. Często szukam gdzie biegnie dane połączenie w gąszczu innych a wystarczyło by kliknąć i podświetlić.
Przecież jest taka funkcjonalność: "Podświetl sieć"
arturromarr pisze:Możliwość wczytywanie grafiki na tło faktycznie by się przydała. Czasem mamy starą płytkę od obudowy którą chcemy wykorzystać i wystarczyło by mieć ją w tle żeby szybko porozmieszczać wyprowadzenia itp.
Ktoś nawet taką wersję sobie zrobił i przedstawił na grupie dyskusyjnej.

arturromarr
-
Posty: 17
Rejestracja: 02 mar 2011, 23:41
Lokalizacja: łódź

Post autor: arturromarr » 30 mar 2011, 17:26

Jak się podświetla sieć, da się i w schemacie i na płytce?

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 09 kwie 2011, 17:39

Pisze bo mnie już krew zalewa siedzę nad tym trzeci dzień i nic
Mam taki problem brakowło mi w bibliotece fotprinta do transformatora 1:1
Postanowiłem go dorobić jak każdy normalny biały człowiek a nie zebrać się po ludziach.
uruchomiłem więc PCB new potem module editor narysowałem co mnie interesowało zapisałem w nowej bibliotece i napotkałem następujący problem.
Za każdym razem jak chce z kojarzyć elementy w CVpcb mój nowo powstały transformator 1:1 jest na liście ale ja dostaje wiadomość ze modułu nie znaleziono.
Natomiast otwierając ponownie PCBnew i klikając na dodaj moduł fot print wyświetla się normalnie i jest na liście elementów.

Od instalowałem już nawet kicada i usunąłem bibliotekę zainstalowałem najnowszą wersie i zrobiłem fot print od nowa i dalej to samo co robię źle ?

___________________edit_____________________________________


Już sobie poradziłem niestety tak jk bym sobie tego życzył ale efekt końcowy jest ten sam
Edytowałem dowolny element w bibliotece.
Ale nie jest to metoda która mnie w pełni satysfakcjonuje.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 09 kwie 2011, 18:51

Pikczu pisze:dorobić jak każdy normalny biały człowiek
Podpadasz kolego. :D
Za każdym razem jak chce z kojarzyć elementy w CVpcb mój nowo powstały transformator 1:1 jest na liście ale ja dostaje wiadomość ze modułu nie znaleziono.
Bo trzeba CVPcb podpowiedzieć jakie masz biblioteki. Otwórz CVPcb i kliknij Konfiguracja. Dodaj nową bibliotekę modułów do listy. W PCBNew zrób to samo ale kliknij Ustawienia, a potem Biblioteka.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 09 kwie 2011, 19:38

I tak też czyniłem dodawałem tą nową bibliotekę do CVpcb i do PCBnew i lipa.
No nic na razie zrobiłem okrężną drogą edytując element później będę się głowił nad tym jeszcze raz.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 10 kwie 2011, 6:29

Jeszcze jedno pytanie. Gdzie zapisujesz tą bibliotekę?

snow
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 16 sty 2007, 3:44
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Post autor: snow » 10 kwie 2011, 9:20

Ja mam pytanie z innej beczki, dostaje komunikat:
Default: Średnica otworu przelotki < Min. średnica otworu przelotki
Gdzie mogę zmienić minimalną średnicę w najnowszym KiCadzie?

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 10 kwie 2011, 9:27

Tam gdzie reszta tzn. C:\Program Files\KiCad\share\modules i nowa nazwa biblioteki.
Próbowałem też dodać do jakiejś już istniejącej z większa ilością elementów ale efekt ten sam.
Jeśli przeglądam biblioteki z PCBnew klikając na dodaj moduły na pasku po prawej to element tam jest mogę go dodać do płytki.
W CVpcb tez jest na liście (bo go dodałem) ale jeśli kliknę żeby go przypisać do jakiegoś elementu z net listy to dostaje wiadomość module not found.

Zrobię jeszcze tak otworze to notatnikiem i porównam czym się różni nowa biblioteka od tej edytowanej może ten zapis generowany do pliku **.mod ma coś pokręcone.

[ Dodano: 2011-04-10, 09:34 ]
Do SNOW

To jest na pasku u góry reguły projektowe ->edytor regół projektowych i potem otworzy Ci się okno klikasz na zakładkę w tym oknie reguły globalne i możesz sobie wpisać własne rozmiary

ODPOWIEDZ