Program do robienia układów elektrycznych i nie tylko

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Program do robienia układów elektrycznych i nie tylko

Post autor: Laik » 24 wrz 2007, 15:32

Witam. Szukam dobrego programu do robienia układów. Chodzi mi o to aby miał duze zasoby objektów takie jak krańcówki, silniczki mechaniczne, przekaźniki itp

Franco
-
Posty: 19
Rejestracja: 27 cze 2007, 1:00
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Franco » 24 wrz 2007, 16:34

hello!!

http://www.pcschematic.com.pl/

zobacz tutaj

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 24 wrz 2007, 17:13

Ja (na uczelni) korzystałem z programu AUTOMATION STUDIO. Tutaj możesz coś o nim poczytać. Służy do modelowania ukł. elektrycznych, hydraulicznych, pneumatycznych.
Istny kombajn...

Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 24 wrz 2007, 19:33

Program marny ... prawie nic nie można wykonać.
Istny kombajn...
Masz może link do ściągnięcia ??


Lub ma ktos inne sugestie ?

Franco
-
Posty: 19
Rejestracja: 27 cze 2007, 1:00
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Franco » 25 wrz 2007, 7:02

w zyciu przeważnie nie ma niz za darmo

http://www.ige-xao.pl/?page=seeElectricalExpert

Zresztą przy odrobinie samozaparcia można szybko wykonać potrzebne modele w autocad który też nie jest darmowy. Co do autocada to można nawet w necie znaleźć gotowe modele.

szkoda ze nie ma porządnego CAD'a w wersji open source.

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Posty: 297
Rejestracja: 02 sie 2005, 22:11
Lokalizacja: Trzebinia
Kontakt:

Post autor: brzozi » 25 wrz 2007, 15:20

Tflex - poprzednie wersje były darmowe a program miał naprawdę spore możliwości, ale to był typowy CAD do rysunku technicznego

Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 26 wrz 2007, 11:45

Moze jakies linki albo inne propozycje ?

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 26 wrz 2007, 15:52

Czego Ty tak w ogóle oczekujesz od poszukiwanego przez Ciebie programu??

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 26 wrz 2007, 19:21

Chodzi mi o to aby miał duze zasoby objektów takie jak krańcówki, silniczki mechaniczne, przekaźniki itp
Dość bogate biblioteki elementów, głównie elektronicznych posiada program Eagle. Ale jak już kolega gwozdex napisał, do czego ma służyć ten program. Do projektowania elektroniki, instalacji elektrycznych, przemysłowych, itd. Są też pewne programy posiadające "animowane symulatory", gdzie np. klikając na wirtualnym przełączniku zapala się wirtualna żarówka. Może na początek wystarczy ciekawy program o nazwie Crocodile Clips, który także w wersji darmowej dostępny jest tutaj

Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 26 wrz 2007, 21:42

Czego Ty tak w ogóle oczekujesz od poszukiwanego przez Ciebie programu??
Oczekuje bogatej biblioteki elementów (kondensatory, przełączniki, krańcówki, przekaźniki, silniczki mechaniczne) Używać go będę do "układania" obwodów Automatyki i Robotyki które poźniej będe miał możliwość wydrukowania.
Crocodile Clips
Nie wystarczy :P

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 26 wrz 2007, 21:55

Jeśli liczysz, że znajdziesz program który będzie miał każdy element, który przyjdzie Ci do głowy: elektroniczny czy "automatyczny" lub też hydrauliczny nie zapominając o pneumatycznym to... JESTEś MARZYCIELEM. Przykro mi, że muszę Cię uświadomić, ale takie są realia. Szczerze wątpię, żeby na rynku był dostępny program który posiadałby wszystkie (lub nawet znaczną większość) elementy z tylko jednej wymienionej przeze mnie dziedziny nie mówiąc o wszystkich trzech.
Na pocieszenie powiem Ci, że dorobienie własnych elementów nie jest trudne, a możliwość taką oferuje większość programów. Trzeba tylko chcieć... Co do tej funkcji:
będe miał możliwość wydrukowania.
też nie powinno być problemu.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 27 wrz 2007, 11:35

Oczekuje bogatej biblioteki elementów (kondensatory, przełączniki, krańcówki, przekaźniki, silniczki mechaniczne)
W sumie tego rodzaju elementy mają niekiedy dosłownie kilka symboli je reprezentujących, np. kondensatory. Różnice są dopiero w ich obudowach, sposobie wykonania, itp. Włącznik krańcowy może być np. w obudowie pyłoszczelnej ze sworzniem, dźwignią, lub jako samodzielny przełącznik w obudowie lutownicy transformatorowej. Należało by się więc w pierwszej kolejności zaopatrzyć w stosowne katalogi wyrobów u ich producentów. Co do tego rodzaju programów to faktycznie
JESTEś MARZYCIELEM.
gdyż takich programów to chyba nie ma. Nawet jeśli są to dostępne są często one w np. w instytutach naukowych, a ich cena jest ogromna. Często są to programy "na zamówienie" lub pisane przez samych naukowców na ich potrzeby. Może być to też zestaw kilku programów wzajemnie się uzupełniających. Chyba że się to zrobi tak jak się to często robi u nas w kraju program + nielegalny dodatek. Może zamiast szukać takiego wyimaginowanego programu, lepiej kupić odpowiedni zestaw klocków konstrukcyjnych LEGO lub podobnych. Z tego co wiem dostępne są odpowiednie zestawy i na pewno tańsze niż tego rodzaju programy.

Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 27 wrz 2007, 14:30

Dobra rozumiem was. Wybralem program Eagle. Calkiem fajny duzo elemetow tylko ciezko sie z tym polapac. Wie ktos moze gdzie znajde w tym programie "zestyk zwierny" i "zestyk rozwierny" ?

Franco
-
Posty: 19
Rejestracja: 27 cze 2007, 1:00
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Franco » 27 wrz 2007, 15:10

w oknie wyboru elementu do wstawienia wpisz switch* i zobacz ktory ci tam podpasuje jak szukasz czegoś z cewką to w bibliotece relay cos znajdziesz na pewno.Eagle to raczej nie program do robienia schematów elektrycznych a do projektowania obwodów drukowanych choć w sumie przy odrobinie samozaparcia można go w bardzo prosty sposób dostosować do twoich potrzeb.

Laik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 21 maja 2007, 19:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Laik » 27 wrz 2007, 15:13

To moze polecisz jakis program do robienia schematow ?? Potrzebuje zrobic 2 proste schematy (przekaźnik spolaryzowany, krancowka, zestyk zwierny, rozwierny, scalak ne555)

PS. Jakie nazwy maja w eaglu zestyk rozwierny i przekaznik spolaryzowany ?? Bo niemoge znalesc.

ODPOWIEDZ