Płyta CD z KiCADem z 2 lipca i 19 listopada 2007 roku
Płyta CD z KiCADem z 2 lipca i 19 listopada 2007 roku
Witam mam przyjemność przedstawić płytę CD z programem KiCAD z 2 lipca 2007 roku. Płytę tę można bezpłatnie pobrać spod następujących linków:
http://rapidshare.com/files/46568052/cd ... 1.rar.html
http://rapidshare.com/files/46573210/cd ... 2.rar.html
http://rapidshare.com/files/46577719/cd ... 3.rar.html
http://rapidshare.com/files/46580745/cd ... 4.rar.html
Może to nie jest najlepszy sposób udostępnienia płyty. Ale pobieranie płyty CD za pośrednictwem sieci P2P też nie zawsze odbywa się szybko. Pobranie powyższych plików odbywa się szybko, ale tutaj innym utrudnieniem są limity czasowe pobierania plików. Po pobraniu jednego pliku kolejny można pobrać niekiedy dopiero po kilku godzinach, a czasami trudno się „dopchać” do danego pliku. Mimo wszystko u mnie przy prędkości łącza 1Mb/s plik o objętości 99MB pobiera się około 15 minut, natomiast w sieci P2P nawet kilka dni ! Po pobraniu wszystkich plików należy je umieścić we wspólnym katalogu. Pierwszy plik wczytujemy do programu WinRAR i wybieramy opcję Wypakuj do… i wskazujemy katalog docelowy. Po rozpakowaniu archiwum otrzymamy obraz płyty CD wykonany w programie Nero, który można nagrać na płytę CD we własnym zakresie lub podmontować np. do DAEMON Tools’a. Płyta ta różni się od poprzednich przede wszystkim narzędziami mogącymi być przydatnymi dla elektroników. Zamieszczone tu programy są na licencji freeware lub GPL i są to:
1. Acrobat Leader 5 PL – przeglądarka plików PDF
2. CAMtastic! 2000 – darmowa protelowska przeglądarka plików GERBER
3. PDF Creator 0.9.3 PL – wirtualna drukarka plików PDF i innych np. JPG
4. poEdit 1.3.6 PL – program służący do tłumaczenia menu KiCADa
5. wxWidgets 2.8.0 – narzędzie w którym powstał KiCAD
6. PSPad Editor 4.5.0 PL – uniwersalny edytor plików
7. Open Office 2 PL – pakiet biurowy – alternatywa dla MS Office
8. Wings 3D PL – narzędzie do modelowania obudów 3D programu KiCAD
9. Biblioteki – spakowane RAR’em obszerne archiwum bibliotek KiCADa
10. Słownik Elektroniki – Komputerowy Słownik Elektroniki coś dla młodszych elektroników. Program został zamieszczony za zgodą jego Autora.
Program KiCAD na tej płycie posiada nieco poprawione tłumaczenie menu programu w stosunku do wersji instalacyjnej jaką wcześniej udostępniłem. Menu to jest oparte na opracowaniu menu Osoby, która wcześniej to menu jak sama przyznała po części oparła na moich wcześniejszych tłumaczeniach. Spowodowało to niestety trochę zamieszania gdyż wyglądało to na plagiat mojego tłumaczenia. Sprawa się już wyjaśniła i nie było by tego zamieszania gdyby wcześniej zapytać lub poinformować iż ma się własną koncepcję tego tłumaczenia. Ja też zamieszczając na tej płycie Komputerowy Słownik Elektroniki napisałem do jego Autora i dostałem zgodę na zamieszczenie na tej płycie CD. Jak więc widać można pytać o korzystanie z nie swoich materiałów i nie prowadzi to do zbędnych nieporozumień. Do pobrania jest również sam plik zawierający poprawione menu do tej kompilacji KiCADa.
http://rapidshare.com/files/46568052/cd ... 1.rar.html
http://rapidshare.com/files/46573210/cd ... 2.rar.html
http://rapidshare.com/files/46577719/cd ... 3.rar.html
http://rapidshare.com/files/46580745/cd ... 4.rar.html
Może to nie jest najlepszy sposób udostępnienia płyty. Ale pobieranie płyty CD za pośrednictwem sieci P2P też nie zawsze odbywa się szybko. Pobranie powyższych plików odbywa się szybko, ale tutaj innym utrudnieniem są limity czasowe pobierania plików. Po pobraniu jednego pliku kolejny można pobrać niekiedy dopiero po kilku godzinach, a czasami trudno się „dopchać” do danego pliku. Mimo wszystko u mnie przy prędkości łącza 1Mb/s plik o objętości 99MB pobiera się około 15 minut, natomiast w sieci P2P nawet kilka dni ! Po pobraniu wszystkich plików należy je umieścić we wspólnym katalogu. Pierwszy plik wczytujemy do programu WinRAR i wybieramy opcję Wypakuj do… i wskazujemy katalog docelowy. Po rozpakowaniu archiwum otrzymamy obraz płyty CD wykonany w programie Nero, który można nagrać na płytę CD we własnym zakresie lub podmontować np. do DAEMON Tools’a. Płyta ta różni się od poprzednich przede wszystkim narzędziami mogącymi być przydatnymi dla elektroników. Zamieszczone tu programy są na licencji freeware lub GPL i są to:
1. Acrobat Leader 5 PL – przeglądarka plików PDF
2. CAMtastic! 2000 – darmowa protelowska przeglądarka plików GERBER
3. PDF Creator 0.9.3 PL – wirtualna drukarka plików PDF i innych np. JPG
4. poEdit 1.3.6 PL – program służący do tłumaczenia menu KiCADa
5. wxWidgets 2.8.0 – narzędzie w którym powstał KiCAD
6. PSPad Editor 4.5.0 PL – uniwersalny edytor plików
7. Open Office 2 PL – pakiet biurowy – alternatywa dla MS Office
8. Wings 3D PL – narzędzie do modelowania obudów 3D programu KiCAD
9. Biblioteki – spakowane RAR’em obszerne archiwum bibliotek KiCADa
10. Słownik Elektroniki – Komputerowy Słownik Elektroniki coś dla młodszych elektroników. Program został zamieszczony za zgodą jego Autora.
Program KiCAD na tej płycie posiada nieco poprawione tłumaczenie menu programu w stosunku do wersji instalacyjnej jaką wcześniej udostępniłem. Menu to jest oparte na opracowaniu menu Osoby, która wcześniej to menu jak sama przyznała po części oparła na moich wcześniejszych tłumaczeniach. Spowodowało to niestety trochę zamieszania gdyż wyglądało to na plagiat mojego tłumaczenia. Sprawa się już wyjaśniła i nie było by tego zamieszania gdyby wcześniej zapytać lub poinformować iż ma się własną koncepcję tego tłumaczenia. Ja też zamieszczając na tej płycie Komputerowy Słownik Elektroniki napisałem do jego Autora i dostałem zgodę na zamieszczenie na tej płycie CD. Jak więc widać można pytać o korzystanie z nie swoich materiałów i nie prowadzi to do zbędnych nieporozumień. Do pobrania jest również sam plik zawierający poprawione menu do tej kompilacji KiCADa.
- Załączniki
-
- menu_kicad.zip
- Poprawione (2) menu do kompilacji KiCADa z 2 lipca 2007 roku.
- (95.9 KiB) Pobrany 603 razy
Ostatnio zmieniony 23 gru 2007, 14:24 przez KrzysiekK, łącznie zmieniany 3 razy.
Witam!
Wielkie dzięki Krzyśku za Twoją pracę z polskim KiCADem.
W przyszłości, spróbuj zamieszczać KiCADowe płytki na http://www.megashares.com
Co prawda nie umieszczałem tam nic i nie wiem jakie są warunki, ale za to pobieranie jest niewspółmiernie bardziej przyjazne niż z rapidshare.com.
Pozdrawiam
Lurek
Wielkie dzięki Krzyśku za Twoją pracę z polskim KiCADem.
W przyszłości, spróbuj zamieszczać KiCADowe płytki na http://www.megashares.com
Co prawda nie umieszczałem tam nic i nie wiem jakie są warunki, ale za to pobieranie jest niewspółmiernie bardziej przyjazne niż z rapidshare.com.
Pozdrawiam
Lurek
Post ten może nie całkiem jest tu na miejscu, ale umieściłem go tutaj aby nie zakładać nowego tematu, a ma on w zasadzie związek z tym tematem. Mianowicie KiCADa można kupić za wcale nie małe pieniądze na Allego (o kosztach wysyłki nic tam nie jest wspomniane) i to cztery aukcje jednocześnie! Ktoś szybko chce się dorobić na darmowym oprogramowaniu.

Jeśli ktoś ma problem z pobraniem płyty z programem KiCAD może do mnie napisać na PW to mu prześlę tę płytę płytę po kosztach własnych. Na koszty te składa się cena czystej markowej płyty CD z pudełkiem i wydrukowaną kolorową okładką, specjalna koperta z "folią bąbelkową" do bezpiecznego przesyłania płyt CD i koszt znaczka pocztowego z priorytetem. W sumie daje to kwotę 10 zł + koszt przekazu lub przelewu dla mnie tej kwoty. To i tak 50% taniej niż na tej aukcji Allegro. Jak już wspomniałem nic tam nie ma o kosztach wysyłki, które mogą wynieść np. 20zł. Znów jakiś cwany dorobkiewicz próbuje się dorobić na darmowym oprogramowaniu i mojej płycie CD, którą za darmo udostępniłem wszystkim zainteresowanym. Jak już wspomniałem jeśli ktoś ma problemy z pobraniem tej płyty niech pisze na do mnie na PW to prześlę mu ją po kosztach własnych. Można też przesłać mi dużą kopertę z mniejszą kopertą do przesyłania płyty CD, czystą płytę CD, znaczki na opłacenie przesyłki zwrotnej, i ewentualnie znaczek za 2 zł, na pokrycie drukowania okładki (jeśli komuś okładka jest potrzebna). Płyta też może mieć nadruk Light Scribe, ale to podniosło by cenę płyty o około 1,5 zł bo tyle taka jest droższa od innych w sklepie w mojej miejscowości. Już wiele osób korzystało z tej możliwości. Koszt płyty ode mnie może być jeszcze nieco niższy jeśli ktoś zadowoli się samą płytą CD w kopercie bez pudełka i okładki. Nikomu oczywiście nie można zabronić brania udziału we wspomnianej aukcji, ale czemu jakiś cwany dorobkiewicz ma się dorabiać na darmowym oprogramowaniu i Waszym kosztem! Można napisać do Administracji Allegro w tej sprawie, ale to jakby grochem o ścianę. Przykładem może być ten post z elektrody.

Jeśli ktoś ma problem z pobraniem płyty z programem KiCAD może do mnie napisać na PW to mu prześlę tę płytę płytę po kosztach własnych. Na koszty te składa się cena czystej markowej płyty CD z pudełkiem i wydrukowaną kolorową okładką, specjalna koperta z "folią bąbelkową" do bezpiecznego przesyłania płyt CD i koszt znaczka pocztowego z priorytetem. W sumie daje to kwotę 10 zł + koszt przekazu lub przelewu dla mnie tej kwoty. To i tak 50% taniej niż na tej aukcji Allegro. Jak już wspomniałem nic tam nie ma o kosztach wysyłki, które mogą wynieść np. 20zł. Znów jakiś cwany dorobkiewicz próbuje się dorobić na darmowym oprogramowaniu i mojej płycie CD, którą za darmo udostępniłem wszystkim zainteresowanym. Jak już wspomniałem jeśli ktoś ma problemy z pobraniem tej płyty niech pisze na do mnie na PW to prześlę mu ją po kosztach własnych. Można też przesłać mi dużą kopertę z mniejszą kopertą do przesyłania płyty CD, czystą płytę CD, znaczki na opłacenie przesyłki zwrotnej, i ewentualnie znaczek za 2 zł, na pokrycie drukowania okładki (jeśli komuś okładka jest potrzebna). Płyta też może mieć nadruk Light Scribe, ale to podniosło by cenę płyty o około 1,5 zł bo tyle taka jest droższa od innych w sklepie w mojej miejscowości. Już wiele osób korzystało z tej możliwości. Koszt płyty ode mnie może być jeszcze nieco niższy jeśli ktoś zadowoli się samą płytą CD w kopercie bez pudełka i okładki. Nikomu oczywiście nie można zabronić brania udziału we wspomnianej aukcji, ale czemu jakiś cwany dorobkiewicz ma się dorabiać na darmowym oprogramowaniu i Waszym kosztem! Można napisać do Administracji Allegro w tej sprawie, ale to jakby grochem o ścianę. Przykładem może być ten post z elektrody.
Re: Płyta CD z KiCADem z 2 lipca 2007 roku
Hehe to się nazywa "futurystyczny program". End of żart.KrzysiekK pisze:Witam mam przyjemność przedstawić płytę CD z programem KiCAD z 2 lipca 20007 roku.
Tak na serio, dziękuję bardzo za całą włożoną w to pracę. Wiem, że upload na RS nie trwa krótko!
W wielu przypadkach mogę po kosztach własnych wysłać zainteresowanym tą płytę (z najnowszą na dany okres czasu kompilacją KiCADa). Te koszty własne to 10 zł, na które się składają markowa płyta CD z pudełkiem, drukowana kolorowa okładka, koperta ”bąbelkowa" do wysyłania płyt CD i znaczek na list z priorytetem). Może być też sama markowa płyta CD bez pudełka i okładki, choć to w bardzo znaczący sposób nie zmniejszy tej kwoty. Płyty jak do tej pory wysyłałem "z góry" bez otrzymywania zapłaty (zmniejsza to koszty wysyłki, poczta nie pobiera opłaty za tzw. zaliczeniem pocztowym) i jak do tej pory nie napotkałem nikogo nie uczciwego. Do tej pory kilkanaście osób już skorzystało z tej możliwości zdobycia KiCADa. Jak ktoś ma problemy z jego pobraniem z sieci to proszę pisać na PW. Czasami też pojedyncze płyty z KiCADem rozdawałem za darmo, ale wiadomo, że wszystko kosztuje więc niestety nie wszystkim mogę za darmo rozsyłać płyty z KiCADem.
Witam mam przyjemność przedstawić kolejną płytę CD z programem KiCAD tym razem z 19 listopada 2007 roku. Zmieniłem nieco nagłówek tego tematu, aby nie zakładać kolejnego. Może to nie jest najlepszy sposób udostępnienia płyty, ale chyba i tak lepiej i szybciej niż z sieci P2P. KiCAD na tej płycie posiada poprawione tłumaczenie menu, bardziej aktualne niż to, które otrzymamy po jego pobraniu ze strony domowej. Uaktualniłem także archiwum z bibliotekami elementów, schematowych, płytkowych oraz 3D. W odpowiedzi na wystawienie jakiś czas temu opracowanej przeze mnie płyty CD z KiCADem na Allegro na płycie tej pojawił się przycisk "Licencja płyty CD" otwierający odpowiednią zakładkę.
Linki do pobrania płyty CD z KiCADem:
Link pierwszy
Link drugi
Link trzeci
Link czwarty
Natomiast sam plik menu do KiCADa z 19.11.2007r, można pobrać z tego linku (trzeci post w tym temacie).
Linki do pobrania płyty CD z KiCADem:
Link pierwszy
Link drugi
Link trzeci
Link czwarty
Natomiast sam plik menu do KiCADa z 19.11.2007r, można pobrać z tego linku (trzeci post w tym temacie).