Protel99SE i biblioteki 3D

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Protel99SE i biblioteki 3D

Post autor: Aro » 06 cze 2007, 19:36

Witam,
Jak zmieniac wygląd elementów 3D w protelu? Na necie nie moge nic znależc na ten temat (przynajmniej po polsku).

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 06 cze 2007, 22:02

O ile pamiętam w Protel 99 SE i w późniejszych jego wersjach wygląd 3D elementów płytkowych można było poprawić poprzez instalację programu, który integrował się z pakietem Protel 99 SE, tak jakby był jego integralną częścią, jednocześnie zdecydowanie poprawiając widok 3D płytki w tym programie. Program ten to View 3D firmy QualECAD. Niestety jest to komercyjny program i trochę kosztowny, choć jego cena jeszcze nie odstrasza. Bliżej można się z tym programem zapoznać na stronie: www.qualecad.com Także na stronie: www.cimmetry.com/Protel_viewer.html coś znajdziemy. Znalazłem jeszcze jedną stronę japońską, ale tam same krzaczki. Po prostu skorzystałem z wyszukiwarki Google. Nigdy też nie sprawdzałem ani nie szukałem gdzie Protel 99 SE ma zapisane swoje standardowe biblioteki 3D elementów płytkowych i czym ewentualnie można je tworzyć lub edytować oraz czym skojarzyć konkretne obudowy 3D z odpowiednimi obudowami płytkowymi elementów. Tak na marginesie kiedy Protel 99 SE pojawił się na rynku widok 3D zaprojektowanej płytki był czymś zupełnie nowym. W chwili obecnej wiele programów dla elektroników udostępnia taką funkcję, a widok 3D płytki jest lepszy niż ten ze standardowej (bez nakładek) wersji Protel 99 SE lub nowszych jego wersji.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 07 cze 2007, 10:41

Dzięki za info. Płytka wygląda lepiej. Jednak nie widze możliwości edycji tych elementów. Gdzieś widziałem płytkę 3d ze zmienionymi komponentami, więc musi byc na to jakiś sposób.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 20 cze 2007, 22:01

Wydaje się mi iż elementy płytowe 3D w Protel 99 SE zapisane są w bibliotekach DLL i mogą być problemy z ich edycją. Może być tak iż w Protel 99 SE Trial biblioteki te zawierają kilkanaście niskiej jakości elementów płytkowych 3D. Natomiast w pełnej wersji Protela 99 SE biblioteki te mogą zawierać dużo więcej ładniejszych jakościowo elementów płytkowych 3D. Zdobyłem dodatek do Protel 99 rozszerzający go o funkcje 3D kiedy jeszcze nie było wersji SE tego pakietu i zainstalowałem sobie w zupełnie odrębnym katalogu, dzięki czemu mogłem łatwo sprawdzić jakie pliki tworzą moduł 3D w Protel 99 także w wersji SE. Jak widać na dołączonym załączniku jest to kilka plików głównie DLL i to w nich raczej mieści się cały moduł 3D Protela. Więc może nie być łatwo poprawić wygląd elementów 3D w Protelu, chyba że zdobędziemy odpowiednie biblioteki DLL.
Załączniki
p99_3d.jpg
Widok plików tworzących moduł 3D w pakiecie Protel 99 - 99 SE

ODPOWIEDZ