ExpressPCB - darmowy edytor PCB

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gogo4
-
Posty: 99
Rejestracja: 12 kwie 2003, 9:06
Lokalizacja: Okolice Bielska Białej
Kontakt:

ExpressPCB - darmowy edytor PCB

Post autor: gogo4 » 27 maja 2003, 9:34

Kilka dni temu ściągnąłem z elektrody program ExpressPCB. Moim zdaniem jest to programik godny polecenia. Dodatkowo jest do niego dołączony edytor schematów ExpressSCH. Zaletą tego programu są dosyć obszerne biblioteki. Tak więc polecam.

Pozdrowionaka :D :D :D

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 27 maja 2003, 19:17

A jakiś link do tego :?: bo wszedłam na elektrodę i nie znalazłem.

Awatar użytkownika
gogo4
-
Posty: 99
Rejestracja: 12 kwie 2003, 9:06
Lokalizacja: Okolice Bielska Białej
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 27 maja 2003, 21:45

Oczywiście już podaję adresik:
http://www.elektroda.pl/download/pafile ... ile&id=704

Pozdrawiam :D :D :D

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 28 maja 2003, 17:40

Dzieki już ściągam :D

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 27 lip 2003, 12:37
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Alek » 11 wrz 2003, 0:45

I co jest wart ten program?

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 11 wrz 2003, 16:26

Alek pisze:I co jest wart ten program?
Program ma wszystkie podstawowe funkcje, dość prosty w obsłudze, mozna edytować biblioteki elementów, ma zaskakująco bogatą bibliotekę. Jednak komuś kto jest przyzwyczajony do bardziej profesjonalnych programów trudno będzie się do niego przekonać. Dla celów hobbystycznych, czy też do rysowania niezbyt skomplikowanych układów - wystarczy.

Archie

PLiki *.pcb

Post autor: Archie » 15 lut 2004, 18:17

Witam :-)
A czy ktos z Panow moze mi podpowiedziec jak zaimportowac plytke z pliku .PCB do AutoCADa? Moze istnieje jakis konwerter prosty?
Na ewentualne pytanie "na gdzyba ta operacja?" od razu odpowiadam - AutoCADa znam dosc dobrze pracujac w branzy mechanicznej... a elektronika interesuje sie hobbistycznie :-)
Z gory dziekuje za podpowiedz.

Pozdrawiam.
Archie
archie27@tlen.pl

heksol
-
Posty: 4
Rejestracja: 09 sty 2004, 9:45

Post autor: heksol » 17 kwie 2004, 10:12

Witam!
Bardzo fajny programik. Tylko może ktoś mi powie , jak pozbyć się siatki podczas robienia wydruku już na papierze? Nie wiem jakie czynności należy wykonać aby ją usunąć i czy w ogóle możliwy jest podgląd wydruku ?
Pozdrawiam.

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 01 maja 2004, 18:45

heksol pisze:Witam!
Bardzo fajny programik. Tylko może ktoś mi powie , jak pozbyć się siatki podczas robienia wydruku już na papierze? Nie wiem jakie czynności należy wykonać aby ją usunąć i czy w ogóle możliwy jest podgląd wydruku ?
Pozdrawiam.
Niestety tego się nie pozbędziesz, program jest tak skonstruowany że wszystko możesz zrobić ale zamówić wykonanie musisz tylko u właściciela programu - dlatego jest on rozpowszechniany za darmo. Siatki się nie pozbędziesz nawet jak zadeklarujesz największy wymiar oczka to i tak przy wydruku będziesz miał szare tło i gęstą siatkę. Program nadaje się w naszych warunkach raczej tylko do celów dokumentacyjnych.

heksol
-
Posty: 4
Rejestracja: 09 sty 2004, 9:45

Post autor: heksol » 02 maja 2004, 11:51

No, trzeba przyznać bardzo sprytne.
Pozdr.

ODPOWIEDZ