Rysowanie płytek w CirkuitMakerze.

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Gość

Rysowanie płytek w CirkuitMakerze.

Post autor: Gość » 14 maja 2003, 21:49

Jak przejść do rysowania płytek w darmowej wersji programu CirkuitMaker
Tzn. mam narysowany jakiś schemat i chcę zaprojektować do niego płytkę.

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 14 maja 2003, 22:11

Każdy element na schemacie musi mieć zadeklarowaną obudowę, taką jaka jest w bibliotece Traxmakera. Wystarczy nacisnąć na ikonkę "EXPORT PCB NETLIST" (ikonka u góry, taka jak traxmakera) i możesz od razu wyeksportować netlistę, elementy i określić rozmiar płytki. Można zrezygnować z uruchamiania traxmakera i tylko wyeksportować netlistę (lista połączeń) i później otworzyć Traxmakera i wczytać wcześniej zapisaną netlistę.
Jak będziesz miał problemy to pytaj :)

Mark
-
Posty: 2
Rejestracja: 27 paź 2003, 18:07

Post autor: Mark » 28 paź 2003, 20:26

Przede wszystkim w CircuitMakerze nie rysuje się płytek drukowanych, tylko schematy ideowe(np. elektroniczych układów). Natomiast do projektowania płytek drukowanych służy program TraxMaker który współpracuje z CircuitMaker(przenosi do TM obudowy elemenów, ich kolejne numery, wartości itp., oraz który z którym jest połączony itd...
Tak jak to wyżej opisał Wojtek.

Art3
-
Posty: 14
Rejestracja: 28 sty 2004, 14:58

Post autor: Art3 » 31 sty 2005, 16:34

Powroce do tego tematu.

Po wyeksportowaniu schematu elektrycznego do PCB polaczenia na plytce sa skrzyzowane, co po wydrukowaniu na plytce jednostronnej spowoduje zwarcia...

Co trzeba zrobic aby aby tak sie nie dzialo :?:

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 31 sty 2005, 18:13

Po wyeksportowaniu netlisty i komponentów to jeszcze nie ma w ogóle ścieżek tylko siateczka połaczeń, które trzeba zamienić na ścieżki albo na druku jednostronnym albo na 2 stronnym. Najpierw trzeba rozmieścić elementy na przewidzianym i zaznaczonym obszarze płytki. Nastepnie masz do wyboru opcję automatyczną czyli Route-->Board ale ja osobiscie nie polecam, lub Route-->Manual with Net. Oczywiście wczesniej należy poustawiać rózne opcej dotyczace np. szerokosci ścieżek czy wielkości przelotek. Drukować druk dwustronny należy na osobnych warstwach do tego służ opcje wydruku. Jeśli wydrukujesz obie warstwy na jednej kartce to pewnie ze bedziesz miał zwarcia. Jeżeli źle Cię zrozumiałem to sprecyzuj lepiej swój problem.

Art3
-
Posty: 14
Rejestracja: 28 sty 2004, 14:58

Post autor: Art3 » 31 sty 2005, 18:34

Faktycznie to nie byly jeszcze sciezki tylko siatka, teraz wszystko jasne. :wink:

Gdzie ustawia sie czy chce plytke jednostronna cze 2-stronna :?:

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 31 sty 2005, 18:39

Art3 pisze:Gdzie ustawia sie czy chce plytke jednostronna cze 2-stronna :?:
Setup-->Router
Wyłacz wszystkie warstwy (Layer) czyli wybierz "not used" poza "BottomLayer" - to dla automatycznego rysowania sciezek, dla ręcznego trybu uzywaj tylko Bottom Layer i podczas ciągnięcia ścieżki nie zmieniaj warstw.

Art3
-
Posty: 14
Rejestracja: 28 sty 2004, 14:58

Post autor: Art3 » 02 lut 2005, 10:16

Dzieki, zadzialalo :!: :)

Mam jeszcze jedno pytanie.

CircuitMaker nie pokazuje pinow od zasilania scalaka, oraz od masy, jak uwidocznic te nozki :?:

Chce do nich popodlaczac kilka elementow, a nastepnie wyeksportowac plytke...

I jeszcze jedno, zaobserwowalem, ze przy bardziej skomplikowanych schematach, przy automatycznym projektowaniu plytki, program prowadzi tylko niektore sciezki (niektore elementy na plytce pozostaja nie polaczone)... Czy idzie to zmienic :?:

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 02 lut 2005, 17:47

Tych pinów nie uwidocznisz, ale jak wejdziesz w Device Properties dla wybranego scalaka to tam jest pozycja Bus Data i w niej np. taki zapis:
DVDD=14;DGND=7;
co oznacza że ten scalak ma do 14 nóżki podłaczone DVDD a do 7 nóżki DGND, jeżeli teraz np. wprowadzisz element "+V" i jako Bus Data wpiszesz mu "DVDD;" a następnie wprowadzisz na schemat element np. "Ground" i wpiszesz mu a ściślej rzecz biorąc zminisz mu "GND;" na "DGND;" to napewno w netliście te punkty będą połaczone z nóżkami twojego scalaka i dalej jeżeli teraz jakieś elementy podłaczysz do tych samych lub powielonych symboli "+V" i "Ground" to wtedy one wszystkie się połączą - jedynie w Bus Data muszą mieć to samo wpisane - wypróbuj i jak co to pytaj.
Niestety autorouter nie jest w tym programie doskonały i tak może być wtedy resztę trzeba dokończyć ręcznie. Z mojego doświadczenia wiem że bardziej optymalnie (lecz wolniej) projektuje sie w przypadku tego programu płytkę prowadząc ścieżki w opcji Manual

Art3
-
Posty: 14
Rejestracja: 28 sty 2004, 14:58

Post autor: Art3 » 02 lut 2005, 20:11

Super, dzieki za rady :!: Coraz bardziej ten programik zaczyna mi sie podobac. :wink:

Jeszcze jedno :) - nie moge dojsc jak przesuwac cale grupy elementow wraz ze sciezkami, np. zaznaczam 10 elementow i chce je grupowo przeniesc w inne miejsce... :?:

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 02 lut 2005, 20:28

Zaznaczasz te elementy wtedy podswietlą ci się na biało, najeżdżasz kursorem w jakiś upatrzony punkt, naciskasz lewy przycisk myszy i ciągniesz te elementy w to miejsce gdzie chcesz aby znalazł się ten wybrany przez ciebie punkt reszta zaznaczonych elementów przesunie się również.

ODPOWIEDZ