XLAB 2.4.0

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gogo4
-
Posty: 99
Rejestracja: 12 kwie 2003, 9:06
Lokalizacja: Okolice Bielska Białej
Kontakt:

XLAB 2.4.0

Post autor: gogo4 » 06 maja 2003, 20:52

Chciałbym polecić programik, o którym pisze się niewiele a moim zdaniem jest to ciekawy polski symulator układów analogowych stworzony przez Piotra Kłaczkowskiego. XLAB jest programem całkowicie darmowym ściągnołem go kiedyś z internetu i używam go do dziś na równi z cirkuitmakerem. Jego zasadniczą wadą jest dosyć skromna biblioteka modeli standardowych ale można samemu tworzyć własne modele pozatym od pewnego czasu prowadzone są przez autora prace nad nową wersją programu. XLAB był opisywany w Elektronice Praktycznej nr. 9/2002 oraz (prawdopodobnie) w jednym z wcześniejszych numerów.
XLABA można ściągnąć ze strony: http://www.xlab.prv.pl

Pozdrawiam :D :D :D

P.S. jest jeszcze wcześniejsza wersja XLAB 1.0 ale nie polecam jej, ponieważ listę połączeń piszę się tam używając edytora tekstowego, co może być dosyć uciążliwe (też go kiedyś używałem i nawet obecnie do niego czasem zagłądem ). W wersji 2.4.0 jest już edytor graficzny.

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 07 maja 2003, 5:56

Muszę spróbować, ale wydawało mi się że to nie freeware, i dlatego mu się nie przyglądałem

Awatar użytkownika
gogo4
-
Posty: 99
Rejestracja: 12 kwie 2003, 9:06
Lokalizacja: Okolice Bielska Białej
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 07 maja 2003, 13:00

Kiedyś podobno był on oferowany przez jakąś firmę na zasadzie "wyprubuj i ewentualnie kup" czyli jako shareware, prawdopodobnie przez firmę DGN (nie jestem pwewien). Ale obecnie na pewno jest freeware.

Spróbuj i podziel się wrażeniami.

Pozdrawiam :D :D

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 10 maja 2003, 7:39

No musxze powiedzieć, że pierwsze wrażenie na plus - ale bawiłem się tylko 5 minut. Dużo błędów w przykładach, chyba, że trzeba coś poustawiać - ale muszę poczytać pomoc i wtedy zobaczymy :)

Awatar użytkownika
gogo4
-
Posty: 99
Rejestracja: 12 kwie 2003, 9:06
Lokalizacja: Okolice Bielska Białej
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 10 maja 2003, 14:48

Rzeczywiście są błędy w przykładach. Ogólnie programik słabawo radzi sobie z błędami ale można się przyzwyczaić.

ODPOWIEDZ