poszukiwane programy na licencji free
poszukiwane programy na licencji free
Poszukuję programów na licencji free lub GPL z zakresu symulacji, rysowania obwodów i czystego CAD i najlepiej pod dowlony system Linux, Mac czy Windows. Potrzebuję wersje bez ograniczeń związanych z funkcją programu i nie trial. Przeznaczenie - szkoła więc wiadomo darmowe i legalne. Do tej pory stosuję Eagle, Pspice, czasami Edison. Pomocy 
Ja również poszukuję czegoś takiego, już od dłuższego czasu. Niestety, jedyne, co działa na Linuksie, ma jakieś walory użytkowe i jest przynajmniej częściowo darmowe to Eagle. Ale jeżeli masz czas, poszukaj na www.sourceforge.net , choć pewnie już tam byłeś. Powodzenia! :-)
Ja do projektowania płytek używam darmowego pcb123 ściągniętego ze strony www.pcb123.com. Fajny program. Polecam. Chodzi pod Windowsem.
Tak ale o ile ja się orientuję to wykonać płytkę to można tylko w firmie pcb123, bo nie da sie tego drukować, ani w formcie gerbera wyeksportować, chyba że sie coś zmieniło? Ale to jest taka filozofia firmy że daje darmowe oprogramowanie ale wykonać płytkę trzeba u nich.habas pisze:Ja do projektowania płytek używam darmowego pcb123 ściągniętego ze strony www.pcb123.com. Fajny program. Polecam. Chodzi pod Windowsem.
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Zaraz po napisaniu wyżej wymienionego artykułu rozmawiałem via email z osobą której udało się uruchomić AutoTraxa pod Mandrake 10.1, pod DosBox'em. Tak więc problem może jest nieaktualny?Sebastian RCS pisze:Nt. DosBOXa pod Linuksa mogę powiedzieć jedno zdanie, bo się z nim już zmagałem w swoim czasie. Ówczesną wersję, którą posiadałem - nie było w stanie za jej pomocą cokolwiek dosowskiego uruchomić pod tym systemem.
Może teraz coś zmienili.
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Wybaczcie, że tak długo nie było reakcji, ale zaspałem z czytaniem tego tematu
Tutorial jest dostepny na stronie http://serwtech.laizsme.edu.pl/symulacja.php
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Proszę bardzo program do edycji schematów i rysowania płytek na licencji GPLPoszukuję programów na licencji free lub GPL z zakresu symulacji, rysowania obwodów i czystego CAD i najlepiej pod dowlony system Linux, Mac czy Windows.
Kicad
http://www.lis.inpg.fr/realise_au_lis/kicad/
Działa na Linuxie jest również skompilowana wersja pod Windows
Dla windowsa najlepiej pobrać dostępnego na serwerze FTP zipa i wypakować go do C:\
będzie tam katalog Winexe a w nim wszystkie komponenty jak manager projektu, program do edycji schematów , program do rysowania płytek (wszystko mozna odpalić z managera projektu)
Pozdrawiam