problem z orcadem

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
michałs

problem z orcadem

Post autor: michałs » 05 gru 2004, 19:29

Cześć
Niedawno zainstalowałem orcada 9.1 i mam pewinen problem, mianowicie
nie wiem jak poprawnie narysować w nim schemat.
Po wstawieniu elementów i połączeniu ich (wydaje się prawidłowym), po wykoneniu funkcji annotate i design rules check(ta ostatnia nie wyrzuca rzadnych błęów) odpalam pspice'a a ten mówi "node (wszystkie w układzie) is floating".
Nie wiem jak to naprawić.
Pomóżcie!!!

Gość

Post autor: Gość » 04 sty 2005, 15:17

wez sobie lepiej zainstaluj multisim workbench - orcad jest dla ciebie chyba za bardzo profesjonalnym urzadzeniem.. bez obrazy

golja
-
Posty: 2
Rejestracja: 03 sty 2005, 15:05

Orcad

Post autor: golja » 06 sty 2005, 0:21

Witam serdecznie!
Prawdopodobnie Kolego masz nie dokładnie wykonane połączenia, szczególnie należy zwracać uwagę w Orcadzie na łączenia elementów ze sobą . Aby to sprawdzić najlepiej w punkcie połaczeń uchwycić punkt połączeń i przesunąć go w prawo lub lewo. Jeśli element nie ciągnie za sobą narysowanych linii to oznacza, że brak jest wspólnego punktu połaczenia. Należy wtedy ponownie prawidłowo wykonać schemat. Najlepiej wykorzystać do tego celu funkcję "ercheck", która powinna wyświetlić wszystkie połączenia i błędy. Życzę przyjemnej pracy z Orcadem
Golja

Maro_x

Post autor: Maro_x » 06 kwie 2005, 22:36

Kazda galaz musi miec rezystancyjne polaczenie z masa ukladu, a w twoim wypadku moze chodzic o brak masy w ogole.

ODPOWIEDZ