PSpice - Układ poprawnie mierzonego prądu i napięcia

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Varimatras
-
Posty: 4
Rejestracja: 06 mar 2016, 15:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

PSpice - Układ poprawnie mierzonego prądu i napięcia

Post autor: Varimatras » 06 mar 2016, 15:19

Witam
Na wstępie chciałbym przeprosić jako że zawsze staram się nie przychodzić z niczym i nie prosić o wszystko no ale w takiej właśnie zostałem postawiony sytuacji.
Na zaliczenie warunku z elektrotechniki kazano mi w PSpice zrobić symulacje jak z tematu.
Tak więc próbuje, ale nie mam do tego ani wskazówek, materiałów, ani nic. Cały Internet już przeszukałem. Daje to co mam.
Układ
Natomiast problemy mam jak na razie następujące:
Nie wiem czy użyte elementy są poprawne.
Nie wiem jaką symulacje się wykonuje.
Nie wiem jakie dane najlepiej przyjąć.
Gdyby ktoś miał litość i cierpliwość dać mi choć jakieś podpowiedzi. Od trzech dni nie mogę choćby zacząć dobrze.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 06 mar 2016, 15:43

No ale co ty chcesz w ogóle zrobić? Namalowałeś źródło do którego podłączasz opornik, a następnie robisz zwarcie.

Varimatras
-
Posty: 4
Rejestracja: 06 mar 2016, 15:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: Varimatras » 06 mar 2016, 16:13

Chodzi o zasymulowanie obwodu poprawnie mierzonego prądu i napięcia. Próbowałem to zrobić wg rysunku znalezionego gdzieś na necie.
Temat zadanej pracy jest następujący "Opisz metodę techniczną pomiaru rezystancji, układ poprawnie mierzonego napięcia oraz prądu oraz granice. "
Jestem na informatyce, do elektrotechniki nie mam tak właściwie żadnych podstaw jeśli chodzi o wiedzę.
Dlaczego robi się zwarcie, co zrobić aby go nie było?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 06 mar 2016, 16:36


Varimatras
-
Posty: 4
Rejestracja: 06 mar 2016, 15:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: Varimatras » 06 mar 2016, 17:12

No dobra, poszukałem trochę i zrobiłem małe poprawki. Z tego co zrozumiałem nie może być podłączony rezystor bezpośrednio do źródła. Trzeba zrobić przerwę, woltomierzem jak mi się wydaje. Teraz mam coś takiego.

Photo

Czy chodziło o to i mam jakiś kolejny problem czy nie zrozumiałem o co chodzi i to wciąż to samo?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 06 mar 2016, 19:42

Robisz ten sam błąd tylko przed rezystorem. Dlaczego to zwierasz? Jaki w tym cel?

Obrazek

Masz obrazek i dlaczego nie podłączysz samego rezystora?

Varimatras
-
Posty: 4
Rejestracja: 06 mar 2016, 15:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: Varimatras » 07 mar 2016, 17:15

No dobra, w takim razie problemem jest to oczko co robię. Cały czas po omacku trochę ale się staram. Czyli mam ten kabel w środku wyeliminować? Tylko jak skoro rysunek sugeruje że to tam ma być i tam ma być właśnie woltomierz?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 07 mar 2016, 20:57

Widzę że problem leży w pojmowaniu. Na obrazku podałem schemat, w twoim układzie tworzysz tylko oczko zasilania z rezystorem. W programie ustalasz tylko wskaźniki, czyli w których punktach dokonujesz pomiaru. By pomiary były prawidłowe i zbliżone do rzeczywistych, to w miejsce woltomierza i amperomierza wstawiasz oporniki o wartości rezystancji wewnętrznej przyrządów pomiarowych. W ten sposób symulujesz rezystancję wypadkową układu.

ODPOWIEDZ