Pspie analiza DC - błąd Netlist/ERC errors - netlist not cr

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
Sikkino
-
Posty: 17
Rejestracja: 02 cze 2015, 15:20
Lokalizacja: Bino

Pspie analiza DC - błąd Netlist/ERC errors - netlist not cr

Post autor: Sikkino » 03 cze 2015, 12:05

Witam

Zadanie jest takie :

Pomiaru charakterystyki dokonaj zmieniając wartość napięcia UCE (0-12V z krokiem 0.01) dla różnych prądów bazy (IB=1u,10u,20u,30u,40u,50uA)


Wyskakuje mi błąd jak w tytule. Dołączam screena. Jakieś pomysły dlaczego wyskakuje błąd ?
Przy V3 mam ustawione 12V, a nie jak na ss 0.
Z góry dziękuję za pomoc.
Załączniki
tabelka o błędzie bipolar.jpg
tabelka o błędzie bipolar.jpg (36.15 KiB) Przejrzano 9494 razy
bipolar 1 układ DC.jpg

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 03 cze 2015, 14:38

Twoje źródło nazywa się V3 nie A. A w Nested Sweep robisz to z I1

Sikkino
-
Posty: 17
Rejestracja: 02 cze 2015, 15:20
Lokalizacja: Bino

Post autor: Sikkino » 04 cze 2015, 18:39

Dziękuję, teraz działa. IB to będzie napięcie l1 ? Czyli po prostu muszę zmieniać tam napięcie (klikając 2x na nie i manualnie zmieniać) ? Do czego służy dokładnie Nested Sweep - powinienem tego użyć ?

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 05 cze 2015, 14:50

Sikkino pisze: IB to będzie napięcie l1
Nie, IB to prąd bazy a nie napięcie, I1 to źródło prądowe.

Co do samej analizy to w DC sweep wpisujesz V1, od 0V do 12 z krokiem 0.01.
Następnie klikasz na Nested Sweep i dajesz current source, name I1, Value list wpisujesz 1u,10u,20u,30u,40u,50uA. I po sprawie.

Sikkino
-
Posty: 17
Rejestracja: 02 cze 2015, 15:20
Lokalizacja: Bino

Post autor: Sikkino » 05 cze 2015, 19:49

Dzięki. A jak chcę zmieniać napięcie UBE (0-1V z krokiem 0.01) w takim układzie to w DC Sweep w name powinienem wpisać V3 czy V4 ? I w Nested Sweep też muszę coś jeszcze wpisać ?
Ostatnio zmieniony 07 cze 2015, 17:54 przez Sikkino, łącznie zmieniany 3 razy.

Sikkino
-
Posty: 17
Rejestracja: 02 cze 2015, 15:20
Lokalizacja: Bino

Post autor: Sikkino » 06 cze 2015, 11:54

Zapytam jeszcze o charakterystykę zwrotną i przejściową.

W zwrotnej wpisuje w DC Sweep : name V1 i Start 12V - 0V, a w Nested : 20uA i później robię osobno dla 40uA (czyli zmieniam tylko wartość w Nested Sweep) ?

A w przejściowej w name V1 i, żeby ustawić samo 12V (bez Start Value i End Value) muszę wybrać Value List i wpisać tam 12V ? A IB wpisuje w Nested Sweep - Linear Start 0, End 50uA ?

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2015, 17:53 przez Sikkino, łącznie zmieniany 1 raz.

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 06 cze 2015, 14:58

Sikkino pisze:A jak chcę zmieniać napięcie UBE (0-1V z krokiem 0.01) w takim układzie to w DC Sweep w name powinienem wpisać V3 czy V4 ?
Wpisz te które ma zmieniać swoją wartość.
Sikkino pisze:I w Nested Sweep też muszę coś jeszcze wpisać ?
Nested stosujemy tylko wtedy gdy chamy zmieniać wartość dwóch źródeł naraz.
Sikkino pisze:W zwrotnej wpisuje w DC Sweep : name V1 i Start 12V - 0V, a w Nested : 20uA i później robię osobno dla 40uA (czyli zmieniam tylko wartość w Nested Sweep) ?
Tak też możesz zrobi, albo od razu w Nested ustawić I1 i Value list 20uA, 40uA.
Sikkino pisze: A w przejściowej w name V1 i, żeby ustawić samo 12V (bez Start Value i End Value) muszę wybrać Value List i wpisać tam 12V ? A IB wpisuje w Nested Sweep - Linear Start 0, End 50uA ?

V1 nigdzie nie wpisujesz. A zmieniasz tylko I1.

Sikkino
-
Posty: 17
Rejestracja: 02 cze 2015, 15:20
Lokalizacja: Bino

Post autor: Sikkino » 06 cze 2015, 18:42

Dzięki, a jak ustawiam w zwrotnej Value list 20u, 40uA to powinienem otrzymać 2 wykresy ? Bo wychodzi tylko 1. Powinno być tyle wykresów ile wartości prądu bazy zostało wpisanych w Value list ?

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 07 cze 2015, 7:54

Tak powinny być dwa. A w ogóle dałeś teko "fistaszka" przy Enable Nested?

Sikkino
-
Posty: 17
Rejestracja: 02 cze 2015, 15:20
Lokalizacja: Bino

Post autor: Sikkino » 07 cze 2015, 10:57

Ok, rzeczywiście nie zaznaczyłem Enable Nested teraz działa.
Jak mam ustawić w charakterystyce przejściowej, że UCE= 12V ?
IB to rozumiem, że Nested - Linear i wpisuje Start : 0, End 50uA ?

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 07 cze 2015, 11:55

Sikkino pisze:Jak mam ustawić w charakterystyce przejściowej, że UCE= 12V ?
Ale na schemacie V1 ma już 12V więc już nic nie musisz robić.
Sikkino pisze:IB to rozumiem, że Nested - Linear i wpisuje Start : 0, End 50uA ?

Nie, bez nested, w tym pierwszym ognie to wpisujesz.

Sikkino
-
Posty: 17
Rejestracja: 02 cze 2015, 15:20
Lokalizacja: Bino

Post autor: Sikkino » 07 cze 2015, 12:02

A jak nie mam podanego kroku to co powinienem zrobić ?

Pomiaru charakterystyki dokonaj zmieniając wartość napięcia IB (0-50uA), UCE=12V
Ostatnio zmieniony 07 cze 2015, 12:04 przez Sikkino, łącznie zmieniany 2 razy.

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 07 cze 2015, 12:03

ustaw 0.1uA

Sikkino
-
Posty: 17
Rejestracja: 02 cze 2015, 15:20
Lokalizacja: Bino

Post autor: Sikkino » 07 cze 2015, 12:05

A w name daje I1 ?

Sikkino
-
Posty: 17
Rejestracja: 02 cze 2015, 15:20
Lokalizacja: Bino

Post autor: Sikkino » 07 cze 2015, 12:10

Tak powinno być ?
Ostatnio zmieniony 07 cze 2015, 17:54 przez Sikkino, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ