Pspie analiza Transient - błąd Netlist/ERC errors - netlist

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Sikkino
-
Posty: 17
Rejestracja: 02 cze 2015, 15:20
Lokalizacja: Bino

Pspie analiza Transient - błąd Netlist/ERC errors - netlist

Post autor: Sikkino » 02 cze 2015, 15:23

Witam. Chcę wykonać analizę Transient 0-3ms

Wyskakuje mi taki błąd.

Co może być przyczyną ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Załączniki
Analiza Transient dwu poł jpg.jpg

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 02 cze 2015, 16:17

Diody których użyłkowany nie mają zadeklarowanego model i stąd ten błąd.
Użyj jakieś "gotowej" diody np. 1N4148.

Sikkino
-
Posty: 17
Rejestracja: 02 cze 2015, 15:20
Lokalizacja: Bino

Post autor: Sikkino » 02 cze 2015, 16:30

Zmieniłem i nadal wyskakuje błąd tylko inny.
Załączniki
2gi error.JPG

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 02 cze 2015, 16:42

A spróbuj odpalić ten plik z załącznika.
Załączniki
Schematic1.rar
(1.18 KiB) Pobrany 141 razy

Sikkino
-
Posty: 17
Rejestracja: 02 cze 2015, 15:20
Lokalizacja: Bino

Post autor: Sikkino » 02 cze 2015, 16:51

Nie da rady - wyskakuje : The restricted version can only be used on A Size pages.

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 02 cze 2015, 17:05

To ci niestety nie pomogę. Ściągnij sobie może pełną wersję Pspice8 albo 9.1.
Albo darmowy LTspice.

Sikkino
-
Posty: 17
Rejestracja: 02 cze 2015, 15:20
Lokalizacja: Bino

Post autor: Sikkino » 02 cze 2015, 17:14

Mam 9.1, w LTspice brakuje mi zawsze bibliotek.

Sikkino
-
Posty: 17
Rejestracja: 02 cze 2015, 15:20
Lokalizacja: Bino

Post autor: Sikkino » 02 cze 2015, 17:47

Jak otworze plik zrobiony na ćw na studiach to wszystko pięknie działa. Jak edytuję ten plik i pozmieniam elementy to też działa.

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 02 cze 2015, 18:02

Ale ten twój 9.1 coś nie dział tak jak trzeba. W ogóle możesz coś zasymilować w nim ?
Za to do LTspice jest masa bibliotek w necie.
Napisz mi emalia to ci podeśle moją (44MB. )

Sikkino
-
Posty: 17
Rejestracja: 02 cze 2015, 15:20
Lokalizacja: Bino

Post autor: Sikkino » 03 cze 2015, 11:51

Udało mi się zrobić w nim parę symulacji ale teraz zrobiłem nowy schemat i znowu błąd.

ODPOWIEDZ