CircuitMaker - nowa darmowa wersja programu

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38
Lokalizacja: Lubcza

CircuitMaker - nowa darmowa wersja programu

Post autor: KrzysiekK » 02 paź 2014, 8:10

Firma Altium znana z takich programów do projektowania układów elektronicznych jak Protel w różnych wersjach, aktualnie pracuje nad utworzeniem darmowego programu do projektowania schematów układów elektronicznych, ich symulacji oraz projektowania płytek drukowanych. Program ten to CircuitMaker współczesna wersja znanego w przeszłości programu pod tą samą nazwą. Niestety program prawdopodobnie nie będzie w pełni darmowy i będzie posiadał pewne ograniczenia w postaci:

- braku możliwości zapisu projektu na dysku komputera, zapis tylko w chmurze
- wersja darmowa będzie miała ograniczenia powierzchni płytki drukowanej, a nie jej wymiarów jak w programie Eagle. Ograniczeniu będzie podlegała też prawdopodobnie ilość warstw, połączeń (sieci) i elementów. Mimo tych ograniczeń będzie istniała możliwość czasowego zniesienia ograniczeń programu (zapewne odpłatnie) w celu utworzenia bardziej rozbudowanego projektu. Jeśli projekt ukończymy przed czasem, będzie możliwość zwrotu nie wykorzystanych środków finansowych za zniesienie ograniczeń programu.

Pozostałe możliwości programu nie podlegające ograniczeniom:

- darmowa wersja będzie mogła być użyta do celów komercyjnych
- dostępny będzie pogląd 3D płytki drukowanej
- dostępne będzie generowanie dokumentacji produkcyjnej płytek drukowanych (Gerber)
- możliwy będzie import projektów z programu Eagle

Aktualnie można się zapisać do newslettera. Spośród osób, które się zapiszą zostaną wylosowane osoby do testów oprogramowania w wersji beta.

Strona programu CircuitMaker
Ostatnio zmieniony 02 paź 2014, 21:13 przez KrzysiekK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 02 paź 2014, 17:40

Dzięki za info, naprawdę dobra wiadomość.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38
Lokalizacja: Lubcza

Post autor: KrzysiekK » 02 paź 2014, 19:50

Jak dla mnie przechowywanie plików projektu wyłącznie w chmurze już na wstępie dyskwalifikuje ten program. Nie mam nic przeciwko chmurze, ale opcja zapisu na dysku też powinna być dostępna. Nie wiadomo też, czy ten program się "przyjmie". Wszak są różne darmowe programy tego rodzaju lub z niewielkimi ograniczeniami, mimo to nie są one zbytnio popularne.

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 03 paź 2014, 18:12

Ciekawa sprawa, a ja jeszcze do prostych projektów używam CM2000 wolę to jak Eagla ;)

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 03 paź 2014, 21:47

KrzysiekK, są plusy są i minusy..
Wojtek, też mam cm2000 ale eagle bije pod katem rysowania mimo że brak symulatora

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 04 paź 2014, 5:44

Wojtek, też mam cm2000 ale eagle bije pod katem rysowania mimo że brak symulatora
Całkiem możliwe że eagle go "bije" ale przez to że jest tak mało intuicyjny to ja nie umiem się do niego przekonać, a już kilka razy próbowałem ;) Z drugiej strony pod CM2000 robiłem skomplikowane projekty również na 6 warstwach.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 04 paź 2014, 19:22

To fakt, ogarnięcie orzełka nie jest łatwe...

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38
Lokalizacja: Lubcza

Post autor: KrzysiekK » 07 cze 2015, 19:01

Wersja beta nowej odsłony programu Circuit Maker jest dostępna do pobrania. W tym celu trzeba mieć aktywne konto w serwisie tego programu. Jest ono niezbędne do pobrania, instalacji i aktywacji programu. Początkowo pobiera się mały plik, który po uruchomieniu pobiera właściwy instalator programu (około 500MB). Przeszukując zmienną systemową Temp, można odnaleźć pliki instalacyjne, które można skopiować w inną lokalizację. Wówczas nie trzeba pobierać programu przy każdej instalacji. Pliki należy kopiować po zakończonym pobieraniu programu Circuit Maker i przez zakończeniem jego instalacji. Po zakończeniu instalacji pliki te są automatycznie usuwane ze zmiennej systemowej Temp.

Program testowałem na dwóch komputerach. Na nowym komputerze z Windows 7 64bit program wyrzuca błąd nim się uruchomi i nie można go uruchomić, a tym bardziej testować. Na starszym komputerze z 32bit systemem Windows program działa, ale mocno obciąża komputer nie pozwalając na komfortowe jego testowanie. Jednak po krótkim zapoznaniu się z nową odsłoną Circuit Makera nie przypadł mi on do gustu. W zasadzie jest to darmowa odmiana komercyjnego i także dość nowego programu Circuit Studio tego samego producenta.

ODPOWIEDZ