Witam. Muszę opracować kilka rzeczy w PSpice i części z nich nie mam pewności jak zrobić. Mam pewien wzmacniacz w konfiguracji OE i potrzebuję do niego zrobić kilka charakterystyk:
- Zwe=f(f) i Zwy=f(f), to są impedancje wejściowa i wyjściowa w funkcji częstotliwości. Jak się do tego zabrać? Domyślam się, że muszę po zrobieniu analizy częstotliwościowej mienić oś Y, Z=U/I, tylko które prądy i napięcia mam dokładnie wziąć i jakie wartości podać na wejście?
- Wpływ temperatury na charakterystykę wzmocnienia skutecznego układu. Jak ustawić temperaturę wiem, ale jak zrobić te wzmocnienie skuteczne? Ja bym to zrobił tak: Na osi X ustawiam temperaturę (analiza DC i temperatura), a potem na osi Y ustawiam Uwy/Uwe *współczynnik wykorzystania generatora, który sobie wyliczyłem wzorami? Uwe ustawiam sobie byle jakie z zakresu do którego może wzmacniać.
- wpływ tolerancji elementów (rezystorów i kondensatorów) na wartość wzmocnienia skutecznego wzmacniacza (analiza Monte Carlo), dla rezystorów przyjąć wartości z szeregu E24, a dla kondensatorów z szeregu E12
Będę wdzięczny za pomoc.
Pytania o sposoby symulacji w PSpice
Ok z impedancjami sobie poradziłem, ale nie rozumiem zbytnio charakterystyki zależności wzmocnienia skutecznego od temperatury. W PSpice włączam analizę DC, temperaturę, zakres 0-np.1000(przy każdej jest to samo) co 1 stopień i otrzymuję poziomą kreskę w zerze. To tak jakby nie było żadnych zmian? To trochę niemożliwe. Co robię źle?
Już chyba rozumiem swój błąd. Ja robię analizę DC, czyli rozwiera mi kondensatory. Dobrze myślę?
Jeśli tak to prosiłbym o pomoc jak mam zrobić tę zależność wzmocnienia skutecznego od temperatury?
Załączam schemat wzmacniacza.
Edit: Chyba coś trzeba zrobić z Performance Analysis. Ustaliłem temperaturę w Parametric i zdaje się trzeba wziąć drugą analizę jakąś. Ale jak robię np. parametric i transient, performance to na X ustawia mi temperaturę, ale na Y już nie pozwala wstawić np. V(wy)/V(we). Gdzieś musi być jakiś mój błąd.
Edit: Problem rozwiązany, już dokopałem się po wielu próbach do tego jak to zrobić.
A czy mógłby ktoś może wytłumaczyć jeszcze mi na czym polega analiza Monte Carlo?
Jeśli tak to prosiłbym o pomoc jak mam zrobić tę zależność wzmocnienia skutecznego od temperatury?
Załączam schemat wzmacniacza.
Edit: Chyba coś trzeba zrobić z Performance Analysis. Ustaliłem temperaturę w Parametric i zdaje się trzeba wziąć drugą analizę jakąś. Ale jak robię np. parametric i transient, performance to na X ustawia mi temperaturę, ale na Y już nie pozwala wstawić np. V(wy)/V(we). Gdzieś musi być jakiś mój błąd.
Edit: Problem rozwiązany, już dokopałem się po wielu próbach do tego jak to zrobić.
A czy mógłby ktoś może wytłumaczyć jeszcze mi na czym polega analiza Monte Carlo?
Na schemacie deklarujesz tolerancje elementów. A potem w MC ustawiasz na początek ustawiasz dla jakiej analizy ma być przeprowadzone MC.polak27 pisze: A czy mógłby ktoś może wytłumaczyć jeszcze mi na czym polega analiza Monte Carlo?
Potem Output - Variable to u ciebie napięcie na RL i MC na All. I już masz.
Co do samego wzmacniacza. To czemu nie dobierasz elementów z szeregu E24??
Na dodatek czemu Rc nie jest z 10 razy mknijże od RL. I gdzie jest dzielnik napięć?
- Załączniki
-
- 1.PNG (10.19 KiB) Przejrzano 11054 razy
Ok, a po co ustawiam w analizie jakiś YMAX, skoro ustawiłem już tolerancję elementów na schemacie? I np. jeśli ustawię liczbę 10 w MC Runs to każda pojedyncza iteracja co zmieni w wartościach moich parametrów? Niektóre mają tolerancję 5%(R), a niektóre 10%(C) więc na jakiej zasadzie one się będą zmieniały? I co to jest te okienko List i Seed na dole po lewej?
Co do samego wzmacniacza:
To były tylko przykładowe wartości losowo wpisane do analizy. Prawdziwe będą oczywiście inne. W tym wzmacniaczu taka musi być polaryzacja tranzystora (tylko za pomocą Rb). A RL faktycznie będzie większy od Rc około 6 razy
Co do samego wzmacniacza:
To były tylko przykładowe wartości losowo wpisane do analizy. Prawdziwe będą oczywiście inne. W tym wzmacniaczu taka musi być polaryzacja tranzystora (tylko za pomocą Rb). A RL faktycznie będzie większy od Rc około 6 razy