Dobór obudów do układu

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik
Posty: 1375
Rejestracja: 27 lis 2007, 17:17
Lokalizacja: Polska

Dobór obudów do układu

Post autor: Luminofor » 12 lis 2012, 12:30

Witam, mam problem z doborem obudów do schematu:

Obrazek

Po kolei:
1) gniazdo zasilania DC_IN - AK300/2 nie będzie za małe?
2) microswitche - z biblioteki switch-omron model 10-XX będzie odpowiedni? Chodzi mi o standardowe microswitche.
3) LED'y - tutaj nie wiem zupełnie jaką dać obudowę. Fajnie, jakby były SMD, dostępne powszechnie w sklepach
4) rezystory - jak przy LED'ach. Niestety ilość obudów w Eagle mnie przygniata.
5) kondensatory ceramiczne 100nF - jw.
6) kondensatory 22-47uF elektrolity - jw.
7) potencjometr - przewlekany, niestety nie wiem, jaki ma symbol obudowy PT-10?

Proszę o pomoc, będzie to moja pierwsza zaprojektowana płytka PCB i jak widać mam duży problem z doborem obudów do tego układu, rozprowadzenie ścieżek i ułożenie elementów i cała reszta myślę, że pójdzie sprawniej.

Dodam też, że nie lutowałem nigdy elementów SMD, a będę to musiał ręcznie polutować, więc chyba przydadzą się większe elementy?
Ostatnio zmieniony 12 lis 2012, 12:42 przez Luminofor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 12 lis 2012, 12:38

Jeśli nie lutowałeś nigdy SMD to lepiej dać dość duże obudowy 1005 czy nawet 1206, z wprawną ręką można transformatorówka lutować nawet 0603 , mniejszych bardzo się nie da bo "grzeje" dwa pola na raz.
Reszta to najlepiej stosować to co można aktualnie dostać w sklepie. Przykładowo w tme masz od razu podawane obudowy, kwestia wyszukania ich w bibliotekach eagla. W pdf są zawsze podawane wymiary więc z dorobieniem obudowy też niema większego problemu.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik
Posty: 1375
Rejestracja: 27 lis 2007, 17:17
Lokalizacja: Polska

Post autor: Luminofor » 12 lis 2012, 15:35

Do rezystorów i kondensatorów ceramicznych dobrałem obudowy SMD 1206, mam problem z elektrolitami i potencjometrem. Złącza śrubowe z rastrem 2.54 mm są łatwe do dostania?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2066
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 12 lis 2012, 16:26

Jeżeli nie stosowałeś SMD, to procesor daj sobie w klasycznej obudowie DIP40, natomiast jeżeli chcesz zaoszczędzić miejsca, to poszukaj czy procesor jest dostępny w obudowie PLCC44 (kwadratowa), i daj podstawkę PLCC pod niego.

ODPOWIEDZ