Eagle, prośba o sprawdzenie schematu

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik
Posty: 1375
Rejestracja: 27 lis 2007, 17:17
Lokalizacja: Polska

Eagle, prośba o sprawdzenie schematu

Post autor: Luminofor » 09 lis 2012, 21:12

Witam!
Chciałbym prosić o sprawdzenie schematu w Eagle, który popełniłem.
Na razie bez PCB, sam schemat.
Układ w skrócie ma to działać tak, że czujnik TCS mierzy kolor, ATmega przetwarza (programu póki co nie ma), wyświetlacz wyświetla wynik (typu "Zielony", "Czerwony", "purpurowy").

Przede wszystkim chciałbym zaznaczyć, że jest to mój pierwszy schemat w Eagle, więc proszę o konstruktywną krytykę.

Wizualnie wygląda to chyba nienajgorzej, ale proszę o opinie. I przede wszystkim - czy nie brakuje czegoś jeśli chodzi o elementy? Wystarczające filtrowanie zasilania? Nieużywane piny procka mogą wisieć w powietrzu?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.
Z góry wielkie dzięki!Schemat w załączniku.
Używam Eagle 6.3.0 w wersji darmowej.

Obrazek

Pozdrawiam
Załączniki
Schemat Eagle.zip
schemat
(83.58 KiB) Pobrany 484 razy

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 10 lis 2012, 9:03

Co mi się rzuciło w oczy to "naprzemienne" stosowany opisy. Przykładowo C3 i C4 czy C9 i C10 , raz masz pierw nazwę elementu później wartość, a innym razem odwrotnie. Tranzystor jest bez "wartości" - może być problem przy płytce z zamienionymi wyprowadzeniami.
Nie wiem czy ten µS na reset jest zamierzony?

Generalnie nie zauważyłem poważnych błędów. No można było by się jeszcze czepiać do połączenia masy analogowej z resztą, ale tu nie powinno to robić jakichkolwiek problemów.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik
Posty: 1375
Rejestracja: 27 lis 2007, 17:17
Lokalizacja: Polska

Post autor: Luminofor » 10 lis 2012, 13:09

timo66 pisze:Co mi się rzuciło w oczy to "naprzemienne" stosowany opisy. Przykładowo C3 i C4 czy C9 i C10 , raz masz pierw nazwę elementu później wartość, a innym razem odwrotnie. Tranzystor jest bez "wartości" - może być problem przy płytce z zamienionymi wyprowadzeniami.
Nie zwróciłem na to uwagi, dzięki.
timo66 pisze: Nie wiem czy ten µS na reset jest zamierzony?
Tak, daje możliwość ręcznego zresetowania układu.
timo66 pisze: No można było by się jeszcze czepiać do połączenia masy analogowej z resztą,
A dokładniej? Tam jest jedna masa.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 10 lis 2012, 14:07

Luminofor pisze: A dokładniej? Tam jest jedna masa.
Jest Vcc i AVcc , tak samo jest z masami. Musiał byś patrzeć do noty tej "atmegi". Fizycznie między masą jedną a drugą jest dawany rezystor o niedużej wartości kilka/naście Ω. Nie wiem na co to ma wpływ, ale nie raz już czytałem jak zakłócenia po masie powodowały dziwne działanie czy czasem całkiem niepowodzenie. Nie wiem czy to też nie była wina wadliwej serii - też i to miało miejsce.

ODPOWIEDZ