[Altium Designer 10] Kołowy szyk elementów.

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

[Altium Designer 10] Kołowy szyk elementów.

Post autor: gwozdex » 24 paź 2012, 23:29

Witam!
Wiecie może w jaki sposób rozmieścić na PCB kilka elementów po okręgu?? Dajmy na to, że mam okrągłą płytkę i chcę w odległości 25mm od jej brzegu rozimieścić 30 diód LED- równomiernie co 12 stopni.
Próbowałem znaleść jakąś gotową funkcje w stylu "Circular array" ale może źle szukałem..

Za pomoc z góry dziękuję.
gwozdex

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Posty: 573
Rejestracja: 07 gru 2004, 23:06
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: radzio » 25 paź 2012, 8:16

Ja sobie radzę w taki sposób : rysuję "kreskę" z miedzi o długości promienia rozmieszczenia elementów a następnie kopiuje ją i wklejam za każdym razem pochylając ją o ustawiony wcześniej kąt (spacją). Następnie na końcach ścieżki układam elementy (korzytając z funkcji przyciągania elementu do końca ścieżki). Na koniec usuwam "ścieżki prowadzące". Może to troche po amatorsku...

Pozatym w menu "Paste special" jest możliwość wyboru "Circular array", więc można to zrobić bardziej elegancko, z tym że też wymaga "linii prowadzącej". Skopiowanie samej diody w ten sposób po prostu obróci ją w miejscu.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 25 paź 2012, 10:06

Ja robię to tak jak Ty i o ile sprawa tyczy się kiluu elementów jest ok. Pytanie tylko co jeśli po ułożeniu całości okaże się, że konieczne jest dołożenie jeszcze kilku elementów? Cała praca na nic i wszystko trzeba robic od nowa.
W każdym razie dzięki za pomoc.

maxxxior
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 19 mar 2010, 21:27
Lokalizacja: Skierniewice

Post autor: maxxxior » 25 paź 2012, 13:04

wiem że da się ustawić Grid'a o określony kąt. Wtedy grid wyglada tak jak pajączyna. i wtedy łatwiej możesz sobie ustawić elementy w okręgu... ja kiedys robilem zegar z diodowym sekundnikiem... tylko w crack'owanej wersji altiuma nie mogłem ustawić tego kołowego grida i musialem rysować linie pomocnicze na jakiejść innej warstwie co określony kąt...

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 25 paź 2012, 14:58

Poszukałem trochę informacji na temat funkcji Edit -> "Paste special" o której pisał radzio. Okazuje się, że to rozwiązuje wszystkie problemy związane z szykiem kołowym komponentów. Jeśli będzie zainteresowanie to mogę przedstawić "super- mini tutorial" :) jak korzystać z tego narzędzia.

gwozdex

ODPOWIEDZ