[Protel 99SE SP6] - co to za błąd przy ładowaniu Netlisty?

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Jasina
-
Posty: 3
Rejestracja: 16 wrz 2012, 12:20
Lokalizacja: Szczecin

[Protel 99SE SP6] - co to za błąd przy ładowaniu Netlisty?

Post autor: Jasina » 16 wrz 2012, 12:26

Witam wszystkich, są to moje pierwsze zmagania z Protelem, schemat poszedł gładko, natomiast nie mogę przeskoczyć tak łatwo do projektowania PCB. Przy ładowaniu Netlisty pojawia się następujący błąd:

np. 234 - Add node U4-2 to net +12V DC Error: Component not found.

Okno ładowania netlisty informuje mnie o tym, że Danego komponentu nie znaleziono, a ERC na schemacie żadnych błędów nie wykazuje. Jeśli będzie taka potrzeba, załączę schemat.

Pozdrawiam.
Załączniki
protel99se-bug.PNG

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 16 wrz 2012, 18:21

Czy wszystkie elementy na schemacie mają przypisane prawidłowe obudowy płytkowe - footprinty?

Jasina
-
Posty: 3
Rejestracja: 16 wrz 2012, 12:20
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Jasina » 16 wrz 2012, 19:35

Jeszcze nie wszystkie, ale tam gdzie nie ma pokazało tylko błąd o braku footprintu. Czy błąd "Component not found" może wynikać właśnie z tego?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 16 wrz 2012, 19:52

Czy obwody zasilania układów scalonych są poprawnie zaprojektowane? Bo większość widocznych na rysunku błędów dotyczy podłączenia układów scalonych do napięcia +12V. Może tym brakującym komponentem jest etykieta zasilania?

Kolejnym problemem może być różna numeracja pinów niektórych elementów schematowych i pól lutowniczych elementów płytkowych. Wówczas także wystąpią błędy przy kompilacji netlisty.

Jasina
-
Posty: 3
Rejestracja: 16 wrz 2012, 12:20
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Jasina » 16 wrz 2012, 20:25

Piny zasilania układów scalonych mają zaznaczone we właściwościach typ "Power", więc nie chodzi o to. Numeracja schemat - płyta pokrywa się. Jedyne czego nie ma, to nie ma powpisywanych do końca footprintów. Po uzupełnieniu footprintów do końca dam znać.

ODPOWIEDZ