[EAGLE] Czy da się wgrać obrazek pdf ?

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1795
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

[EAGLE] Czy da się wgrać obrazek pdf ?

Post autor: matrix » 13 lip 2012, 19:24

Pytanie jak w temacie. Da się do eagle'a wgrać obrazek pdf? To byłby taki szablon według którego ustawił bym sobie diody na pcb.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 13 lip 2012, 20:45

Bezpośrednio nie ma takiej możliwości. Pośrednio można próbować zaimportować za pośrednictwem skryptu ULP, pliki *.dxf (AutoCAD) ewentualnie pliki graficzne *.bmp. Odpowiednich skryptów trzeba szukać w pakiecie z programem Eagle lub na jego stronie domowej. Mogą wystąpić problemy z zachowaniem skali zaimportowanego pliku, dotyczy to w szczególności plików *.dxf.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1795
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 13 lip 2012, 21:24

A właśnie na skali zależy mi najbardziej.

A może ktoś podpowie jak narysować okrąg o zadanej średnicy (promieniu) ?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 14 lip 2012, 8:23

W Eagle 6.x.x jest wbudowane narzędzie wymiarowania Dimension i powinno ono ułatwić narysowanie okręgu o określonej średnicy (promieniu) oraz w rozmieszczeniu elementów na płytce drukowanej.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik
Posty: 427
Rejestracja: 22 lis 2005, 15:14
Lokalizacja: z przed monitora

Post autor: c4v2 » 14 lip 2012, 14:47

Można również do wiersza komend wpisać "circle (0 0)(1 0)" . Ustawiając wcześniej szerokość ścieżki i jednostki siatki. Aby poznać szczegóły proszę zajrzeć do "help'a" w EAGLE.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1795
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 14 lip 2012, 15:59

Teoretycznie wiem jak się rysuje koła w eagle'u tylko nie wiem czy będzie o włąściwym promieniu (średnicy).

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik
Posty: 427
Rejestracja: 22 lis 2005, 15:14
Lokalizacja: z przed monitora

Post autor: c4v2 » 16 lip 2012, 17:20

Składnia polecenia jest następująca:
CIRCLE (r1x r1y) (r2x r2y)
gdzie r1x,r1y współrzędne początku promienia okręgu (środek okręgu), r2x,r2y to współrzędne końca promienia okręgu (punkt należny do okręgu). Jednostkami współrzędnych sš aktualnie ustawione jednostki Grid. Ponieważ Współrzędne są absolutne to aby narysować okrąg o środku innym niż (0,0) do współrzędnych relatywnych (czyli długość promienia) końca promienia okregu (punkt nalerzy do okręgu) należy dodać współżedne środka (Rys. c). Aby narysować okręg o średnicy 50mm ze środkiem o współrzędnych x=0 y=0 i linii o szerokości 1mm należy wpisać do wiersza komend następujące polecenia:
1.Zmienić jednostki z milsów na mm:

Kod: Zaznacz cały

 grid mm
2.Ustawić szerokość linii:

Kod: Zaznacz cały

change width 1
3."Narysować" okręg:

Kod: Zaznacz cały

circle (0 0)(0 50)
4 przywrócić ustawienia jednostek na milsy:

Kod: Zaznacz cały

grid mil
Aby było łatwiej załączam rysunek.
Współrzędne końca promienia na rysunku b są podane w przybliżeniu.
Co do importu bitmap to realizuje to skrypt import-bmp.ulp.
Załączniki
circle.png

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1795
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 16 lip 2012, 19:24

Dzięki. Super. Tego trzeba mi było.
Nie ma to jak forum z przychylnie nastawionymi ludźmi.
Jeszcze raz dzięki.

ODPOWIEDZ