[Eagle] przelotka w miejscu padu dla obudowy LGA8

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
slawek55
Użytkownik
Posty: 484
Rejestracja: 16 sie 2005, 11:47
Lokalizacja: Szczecin

[Eagle] przelotka w miejscu padu dla obudowy LGA8

Post autor: slawek55 » 22 cze 2012, 15:25

Cześć.
Mam taką prośbę do Was.
Potrzebuje zrobić w Eagle płytkę pod układ LGA8 do barometru.
Aby łatwiej było polutować układ pomyślałem że w miejscach lutowania (padach) zrobię przelotki metalizowane.
Wymiary padu to 0,5x0,8mm dość małe. Nie za bardzo wiem jak w Eaglu wstawić takie przelotki aby po pierwsze nie wyszły poza obszar a po drugie aby zachować jakoś min średnicę wiertła 0,3mm? Czy to w ogóle możliwe i ktoś z Was robił coś takiego?
Nie wiem jeszcze jak ustawić zewnętrzny obrys samej przelotki bo nawet jak ustawię ręcznie średnicę wiertła to nie mogę zmienić obrysu zewnętrznego przelotki. Pewnie Eagle ma jakieś restrykcje ale gdzie?
Chyba że macie inny pomysł na przylutowanie MPL115 do płytki?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 22 cze 2012, 16:45

Do góry padami i mostki z cienkiej srebrzanki do punktów lutowniczych na PCB?

To wszystko zależy od tego jakim sprzętem dysponujesz.

slawek55
Użytkownik
Posty: 484
Rejestracja: 16 sie 2005, 11:47
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: slawek55 » 22 cze 2012, 17:00

Mam raczej lutownicę ewentualnie mogę próbować do piecyka ale boję się uszkodzenia od temperatury. Mostki są OK ale mało estetyczne

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik
Posty: 427
Rejestracja: 22 lis 2005, 15:14
Lokalizacja: z przed monitora

Re: [Eagle] przelotka w miejscu padu dla obudowy LGA8

Post autor: c4v2 » 22 cze 2012, 20:01

Nie wiem czy dobrze rozumuję ale chodzi o przelotkę o średnicy zewnętrznej 0,5mm z otworem 0,3mm?
Jeżeli tak to da się to ustawić otwierając okno DRC na zakładce "Restring" i w sekcji "Vias" należy zmodyfikować ninimalną wartośc "Outer" na 0.1mm. Po zatwierdzeniu zmian przelotka z otworem o średnicy 0,3mm i ustawioną średnicą zewnętrzną na "AUTO" lub 0,5mm będzie mieć średnicę 0,5mm.
Natomiast zmianę kształtu można dokonać wybierając narzędzie "Change>Shape".

slawek55
Użytkownik
Posty: 484
Rejestracja: 16 sie 2005, 11:47
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: slawek55 » 23 cze 2012, 5:09

Właśnie nie wiem co robię źle ale to nie działa, tzn średnica zewnętrzna wychodzi poza pad.

A lutował ktoś z Was taki układ do płytki? bez przelotki?

ODPOWIEDZ