Schematy w Corelu, jak scalić w całość element?

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Schematy w Corelu, jak scalić w całość element?

Post autor: Spanner » 17 kwie 2012, 14:39

Witam mam taki problem, ze jak np umieszczam numery przy bramkach, to potem gdy chcę ją przenieść to numerki zostają, to samo tyczy się układów scalonych "własnej konstrukcji". Co zrobić by scalić element? Jest polecenie rozdziel grupę ale odwrotnego do niego już niestety nie ma, albo ja go nie widzę..

Awatar użytkownika
Syzyf
-
Posty: 24
Rejestracja: 15 sty 2010, 10:54
Lokalizacja: Polska

Post autor: Syzyf » 17 kwie 2012, 17:03

Najpierw trzeba zaznaczyć elementy, które chcesz zgrupować:
- pojedyńczo: klikać je trzymając SHIFT
- grupowo: zaznaczyć je ramką trzymając wciśnięty ALT i lewy klawisz myszy
Wtedy powinien pojawić się przycisk "Grupuj".
Tak to działa w Corelu 9.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 17 kwie 2012, 17:33

Dwukrotnie kliknąć na ikonce narzędzia Wskaźnik (to ta strzałka u samej góry, na lewym pasku narzędziowym). Uaktywni się wtedy przycisk Grupuj, kliknięcie na nim połączy ze sobą wszystkie zaznaczone elementy. Elementy też można rodzielić (jeśli są w ten sposób łączone) przyciskiem Rozdziel grupę.

Skróty klawiaturowe:
Grupuj -> Ctrl + G
Rozdziel grupę -> Ctrl + U

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 19 kwie 2012, 9:27

Dzięki. Mam jeszcze pytanie gdy wezmę prostokątnie od układu Scalonego to gdy chce zmienić jego wymiar przesuwając krawędź to jej grubość i grubość krawędź przeciwległej się zmienia jak temu zapobiec ?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 19 kwie 2012, 12:50

Prawdopodobnie ten układ scalony (jego symbol) nie jest utworzony z linii, tylko z prostokątów (wielokątów) o określonym rozmiarze i próba powiększenia układu scalonego powoduje zwiększenie nie tylko jego rozmiaru, ale też rozmiaru elementów składowych które składają się na jego symbol. Choć przeprowadzone u mnie próby nie spowodowały zmiany szerokości krawędzi (linii) prostokąta tylko sam jego rozmiar.

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 19 kwie 2012, 14:47

Witaj już wiem co robiłem źle - zamiast przesuwać róg prostokąta przesuwałem jedną ze ścian. Już wszystko jest ok
pozdrawiam

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 19 maja 2012, 11:52

Witam, natrafiłem na kolejny niezrozumiały dla mnie problem. Chodzi o narzędzie do pisania.
Mogę napisać PB.3, ale już PB3 nie. Usilnie wskakuje zawsze Pb3 i nie wiem jak to zmienić. Tak samo jest np z PC1 i PC2. Czy jest jakis sposób by to okiełznać?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 19 maja 2012, 12:18

U mnie w Corelu 14 wpisałem tekst PB3 i został on zamieniony na Pb3. Zaznaczyłem literkę "b" i wybrałem skrót klawiaturowy Shift + F3, ewentualnie menu Tekst -> Zamień wielkość liter... i w okienku, które się otwarło wybrałem opcję "WIELKIE LITERY" i po zatwierdzeniu przyciskiem OK literka "b" została zmieniona na "B". Zmiana jest trwała i literka nie jest zmieniana ponownie na małą.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik
Posty: 427
Rejestracja: 22 lis 2005, 15:14
Lokalizacja: z przed monitora

Post autor: c4v2 » 19 maja 2012, 12:18

Nie mam jak sprawdzić bo nie dysponuję zainstalowanym Corelem. Podobna sytuacja jest gdy Corel z "uporem godnym lepszej sprawy" zamienia małą pierwszą literę słowa na wielką. Lekarstwem na to jest wyłączenie "autokorekt" ustawieniach związanych pisownią.

Awatar użytkownika
Syzyf
-
Posty: 24
Rejestracja: 15 sty 2010, 10:54
Lokalizacja: Polska

Post autor: Syzyf » 19 maja 2012, 12:51

Spanner pisze:Mogę napisać PB.3, ale już PB3 nie. Usilnie wskakuje zawsze Pb3
c4v2 pisze:Corel z "uporem godnym lepszej sprawy" zamienia małą pierwszą literę słowa na wielką.
Jest to spowodowane ustawieniami samego programu, czyli są parafki "tak" w opcjach:
- poprawiaj dwa początkowe wersaliki
- zdanie od wielkiej litery

W Corelu 9 można do nich dotrzeć poprzez pasek menu:
Układ > Ustawienia strony > Obszar roboczy > Tekst > Autokorekta

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 19 maja 2012, 16:28

Witam. Działą jak najbardziej, dzięki

ODPOWIEDZ