Zaprojektowanie zasilacza wraz z pokazaniem przebiegu

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Jeżyk-1
-
Posty: 13
Rejestracja: 10 sty 2012, 11:31
Lokalizacja: Pila

Zaprojektowanie zasilacza wraz z pokazaniem przebiegu

Post autor: Jeżyk-1 » 17 sty 2012, 23:15

Witam
Mam ponownie problem z CircuitMake przy tworzeniu zasilacza.
Mam do wykonania zasilacz na 21V i obciążenie 3.3A
ze wzorów obliczyłem po kolei :
napięcie jakie powinno wyjść z trafa:
U=(Uwy/1,41)+Ud = 15,6V
Ud - 0,7
Uwy - 21
napięcie tętnienia ma mieć 5% czyli
Ut = (U*T)/100 = 0,78
za U 15,6V
i kondensator takim wzorem:
C= I/(fxUt) = 0,085F bardzo duży ale no tyle wyszło.
Miało być tętnienie góra o,78V przy obciążeniu 3,3 A wstawiając obciążenie jako rezystor 6,36ohma i na wyjściu miało byc 21 V
i wyszło tak jak w załączniku :(
Ktoś doradzi gdzie robię błąd ?
Załączniki
10 [800x600].JPG

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 20 sty 2012, 16:57

Prawdopodobnie dlatego, że zastosowałeś jako prostownik jedną diodę zamiast pełno okresowego mostka Graetza.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mostek_Graetza

Jeżyk-1
-
Posty: 13
Rejestracja: 10 sty 2012, 11:31
Lokalizacja: Pila

Post autor: Jeżyk-1 » 20 sty 2012, 17:11

tak ale pulsacja też powinna być zachowana
np tutaj:
https://elportal.pl/ea/zasilacze.html
jest dla jednej diody i jest napięcie stałe z jakąś pulsacją a tu w ogóle nie ma :(

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 20 sty 2012, 17:33

No ale masz na wyjściu napięcie 21V. Zwiększ rezystor x10 to zobaczysz zmiany. Ten miernik na zakresie DC prawdopodobnie pokazuje wartość średnią.

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 20 sty 2012, 18:55

Jeżyk-1 pisze:Mam do wykonania zasilacz na 21V i obciążenie 3.3A
ze wzorów obliczyłem po kolei :
napięcie jakie powinno wyjść z trafa:
U=(Uwy/1,41)+Ud = 15,6V
Ud - 0,7
Uwy - 21
napięcie tętnienia ma mieć 5% czyli
Ut = (U*T)/100 = 0,78
za U 15,6V
i kondensator takim wzorem:
C= I/(fxUt) = 0,085F bardzo duży ale no tyle wyszło.
Miało być tętnienie góra o,78V przy obciążeniu 3,3 A wstawiając obciążenie jako rezystor 6,36ohma i na wyjściu miało byc 21 V
Tych obliczeń nie będę komentował to jakiś techno bełkot. Typowy przykład rejestru GIGO.
I gdzie można kupić kondensator o pojemności 80mF ??
No dodatek skoro trafo daje w szczycie 21V to jak ty chciałeś uzyskać tyle na obciążeniu?
No i program do symulacji też zmień na lepszy.
Albo dołącz plik z symulacją.

Jeżyk-1
-
Posty: 13
Rejestracja: 10 sty 2012, 11:31
Lokalizacja: Pila

Post autor: Jeżyk-1 » 20 sty 2012, 21:59

No zdaje sobie sprawę że nie kupie takiego. Takie mi wyszło z wyliczeń.
Co do programu to co za program polecacie do takich symulacji ?
A jak jest błąd w wyliczeniu to może ktoś powie gdzie ?

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 21 sty 2012, 18:07

Tu sobie poczytaj
https://elportal.pl/pdf/k01/74_30.pdf

A co do symulacji do darmowy i obecnie jeden z najlepszych LTspice.
Ale plik z CM też możesz na forum umieścić i zobaczymy co sknociłeś.

Jeżyk-1
-
Posty: 13
Rejestracja: 10 sty 2012, 11:31
Lokalizacja: Pila

Post autor: Jeżyk-1 » 22 sty 2012, 15:26

Tu jest problem ze próbowałem juz LTspice i Pspice ale jeden mi co chwile wywala błędy windowsa a drugi w ogóle nie idzie zainstalować został mi tylko ten.
Coś już mi działa tylko mam jeden problem. Mianowicie przebieg napięcia za diodą idzie ładnie od 0 do góry czyli na dodatniej połówce a prądu przeciwnie od zera w stronę minusowej połówki.
To będzie źle podłączony schemat czy coś w konfiguracji ustawień ?

rezasurmar
Użytkownik
Posty: 626
Rejestracja: 19 kwie 2009, 15:59
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 23 sty 2012, 21:19

Jakiego masz windowsa i co ci dokładnie za błąd pokazuje. Sam użytkuje LTspice na winXP i win7 x64 i żadnych problemów nie miałem.

ODPOWIEDZ