Symulacja przebiegów prostokątnych w circuitmaker

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Jeżyk-1
-
Posty: 13
Rejestracja: 10 sty 2012, 11:31
Lokalizacja: Pila

Symulacja przebiegów prostokątnych w circuitmaker

Post autor: Jeżyk-1 » 10 sty 2012, 11:37

Witam próbuje wykonać symulacje przebiegów prostokątnych na początek z regulacją częstotliwości następnie ze zmianą napięcia. Ale zacząłem od samej częstotliwości. Zbudowałem układ w circuitmaker ale coś nie działa symulacja. Sami zobaczcie :
Załączniki
4 [800x600].JPG

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 10 sty 2012, 14:50

A jaki tryb symulacji wybrałeś? Powinien być "analog". Jak wybierzesz "digital" to nie pójdzie. Otwórz plik przykładowy z folderu Examples->Circuits->555.ckt i porównaj sobie z twoim przykładem. Na wszelki wypadek popraw schemat tak aby przy symbolu GND był widoczny symbol węzła (kropka w miejscu połaczenia).

Jeżyk-1
-
Posty: 13
Rejestracja: 10 sty 2012, 11:31
Lokalizacja: Pila

Post autor: Jeżyk-1 » 10 sty 2012, 15:02

No tak po zrobieniu zdjęcia poprawiłem ten węzeł i jest widoczny ale już nie robiłem 2 zdjęcia. Robiłem na analogu i na digital na analogu mam taki błąd :

doAnalyses: Timestep too small
run simulation(s) aborted

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 10 sty 2012, 15:09

Na digital ci nie bedzie działało i to jest sytuacja ze zdjecia, w takim razie popraw parametr w ustawieniach symulacji. Tak jak ci pisałem porownaj sobie ustawienia itp. z przykładem.

Jeżyk-1
-
Posty: 13
Rejestracja: 10 sty 2012, 11:31
Lokalizacja: Pila

Post autor: Jeżyk-1 » 11 sty 2012, 12:10

No mam coś takiego i tu ładnie działa:)
postaram się ten schemat przerobić by pasował do moich wymagań tylko zastanawia mnie ten element .IC próbowałem coś zrozumieć z instrukcji angielskiej lecz bez rezultatu. Ktoś powie w prostym języku co to za element?

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 11 sty 2012, 12:30

Jeżyk-1 pisze:No mam coś takiego i tu ładnie działa:)
postaram się ten schemat przerobić by pasował do moich wymagań tylko zastanawia mnie ten element .IC próbowałem coś zrozumieć z instrukcji angielskiej lecz bez rezultatu. Ktoś powie w prostym języku co to za element?
To jest ustawienie warunków początkowych - w tym przykładzie na wejściu Trg przyjete jest 0V jako stan inicjujący działanie. W tym przypadku gdy jest kondensator trzeba okreslić w momencie startu jaka wartość napięcia jest na nim. Bez tego symulacja będzie pokazywała na wyjściu stały stan. Kliknij w .IC i zmień mu wartość na inną i porównaj sobie zachowanie, wyrzuć ten element i tez zobacz co będzie.

Jeżyk-1
-
Posty: 13
Rejestracja: 10 sty 2012, 11:31
Lokalizacja: Pila

Post autor: Jeżyk-1 » 11 sty 2012, 18:01

No rozumiem już.
A co zrobić by przebiegowi skale zmienić bo jak zmienię wartość to mi częstotliwość się zmieni a już jej nie pokazuje bo cały czas skala czasu jest do 1ms:(

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 11 sty 2012, 19:14

Możesz to pokazać na obrazkach bo nie bardzo rozumiem o czym mówisz (pewnie jakieś zaćmienie mam)

Jeżyk-1
-
Posty: 13
Rejestracja: 10 sty 2012, 11:31
Lokalizacja: Pila

Post autor: Jeżyk-1 » 11 sty 2012, 19:47

Nie ma sprawy zmieniłem tylko RA z 1K na 4K i przebieg już się rozciągną i dobrze by było zmienić oś czasu
Załączniki
6 [800x600].JPG

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 11 sty 2012, 20:07

Wejdź w "Analyses Setup" -> "Transient/Furier" -> i zmień wartość w okienku "Stop Time np na wartość 5 ms.

--------------------------------------------------------
dlaczego obrazka typu .jpg nie mogę dodać? :shock:

Jeżyk-1
-
Posty: 13
Rejestracja: 10 sty 2012, 11:31
Lokalizacja: Pila

Post autor: Jeżyk-1 » 11 sty 2012, 22:31

No tak oś wydłużył ale z kolei przebieg się kończy wcześniej :)
Co za program :(
Nie ma to jak oscyloskop analogowy i układ na biurku :(
Załączniki
7 [800x600].JPG

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 12 sty 2012, 6:19

Program nie jest najgorszy tylko trzeba sie go nauczyć i posługiwać się nim ze zrozumieniem jego zalet i wad. Pokaż obrazek z otwartymi okienkami ustawień analizy, a najlepiej ustaw tam wartości domyślne i spróbuj jeszcze raz z wydłużeniem osi czasowej.

Jeżyk-1
-
Posty: 13
Rejestracja: 10 sty 2012, 11:31
Lokalizacja: Pila

Post autor: Jeżyk-1 » 12 sty 2012, 13:32

Ok załączyłem przebieg, schemat i ustawienia.
Załączniki
9 [800x600].JPG
8 [800x600].JPG

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 12 sty 2012, 13:48

Nacisnij "Set Default Timing" a potem ustaw "Stop time".

Jeżyk-1
-
Posty: 13
Rejestracja: 10 sty 2012, 11:31
Lokalizacja: Pila

Post autor: Jeżyk-1 » 12 sty 2012, 14:45

Coś pomogło ale czasem jak chcę dopasować parametry by mieć 1kHz pojawia mi się błąd
doAnalyses: Timestep too small
run simulation(s) aborted
próbowałem zwiększyć ten parametr do 2ms przy 10 ms stop time to nic to nie dało:(

ODPOWIEDZ