KiCAD - Odswiezanie w EESchema nie dziala

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
edwacc
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 14 paź 2008, 10:19
Lokalizacja: świętokrzyskie knieje

KiCAD - Odswiezanie w EESchema nie dziala

Post autor: edwacc » 20 lis 2011, 21:06

Ostatnio uruchomilem KiCada na Ubuntu 11.10 i probowalem stworzyc schemat w EESchema. Podczas proby zrobienia zoom'a za pomoca scrolla myszki schemat najwyrazniej nie odswieza sie, co objawia sie brakiem szczegolow i wyglada jak powiekszona bitmapa o slabej rozdzielczosci.

Jesli ktos sie spotkal z tym problemem prosze o info jak to naprawic.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 20 lis 2011, 21:54

Ręczne odświeżanie odpowiednią ikonką lub klawiszem F3 też nie działa?

Awatar użytkownika
edwacc
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 14 paź 2008, 10:19
Lokalizacja: świętokrzyskie knieje

Post autor: edwacc » 24 lis 2011, 13:41

Tak, też nie działa.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 24 lis 2011, 15:21

Jak do tej pory nie spotkałem tego rodzaju problemów z KiCAD'em pod Linuksem czy też w Windows. Problemem mogą być sterowniki do kraty graficznej. Kilka tygodni temu miałem zainstalowany u siebie Ubuntu 11.04, i komercyjne sterowniki do starszej karty graficznej Nvidia FX5500. Pomimo zainstalowania tych sterowników otrzymywałem komunikat o podobnej treści do; "sterownik kraty graficznej został zainstalowany poprawnie, ale nie jest w użyciu". Problem ten chyba został rozwiązany w Ubuntu 11.10.

Awatar użytkownika
edwacc
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 14 paź 2008, 10:19
Lokalizacja: świętokrzyskie knieje

Post autor: edwacc » 26 lis 2011, 13:57

Problem rozwiazany. Odinstalowalem Ubuntu 11.10 bo to wydanie to jakieś dziadostwo - nie da sie w ogole tego uzywac. Zainstalowalem debiana stable i kicad chodzi jak ta lala.

W Ubuntu prawdopodobnie jest problem z Unity, ktory korzysta z JavaScript (sic!) (jest nakladka na Compiza, ktory jest nakladka na Gnome, ktory jest nakladka na X).

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 26 lis 2011, 16:10

edwacc pisze:Problem rozwiazany. Odinstalowalem Ubuntu 11.10 bo to wydanie to jakieś dziadostwo - nie da sie w ogole tego uzywac. (...)
Do podobnego wniosku doszedłem na Ubuntu 11.04, gdzie sterownik karty graficznej był niby zainstalowany, a nie można z niego było korzystać. W Ubuntu 11.10 to naprawili, ale w pogoni za nowościami zapomnieli o czymś takim jak funkcjonalność, stabilność, szybkość, itp. Zbajerowane menu nie oznacza, że jest funkcjonalne. Za dużo tych nakładek ponakładanych wzajemnie na siebie i system działa ociężale i nie zawsze tak jak powinien. Aż strach pomyśleć, co wymyślą za rok, czy kilka lat...

ODPOWIEDZ