Eagle - gdzie zmienić ustawienia tak by już zostały?

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1795
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Eagle - gdzie zmienić ustawienia tak by już zostały?

Post autor: matrix » 08 wrz 2011, 15:14

Mam mały zgryz z ww programem i trochę zaczyna mnie to irytować. Kiedy w programie zmienię sobie jednostki z jakichś tam inch na mils to po każdorazowym zamknięciu programu milsy zmieniają mi się na powrót na te inch'y, szerokość ścieżek wcześniej ustawiona na 32 zmienia mi się na 16, przelotki z okrągłych o diametrze 66 zmieniają mi się na kwadratowe o diametrze 16.

Gdzie to zmienić by zostało już tak ja ja chcę?

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 08 wrz 2011, 15:42

Powiem tak nie wiem jak to zrobić bo używam Kickada a nie eagla.
Ale nasuwa mi się pytanie jakiego windowsa używasz nie jest to czasem win7??
Jeśli tak to uruchom program jako admin i zmiany powinny być zachowane.
:razz:

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1795
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 08 wrz 2011, 15:51

Pikczu pisze:Ale nasuwa mi się pytanie jakiego windowsa używasz nie jest to czasem win7??
Tak używam win7, ale jak próbuję uruchomić jako admin to prosi mi o licence.key. Normalnie o to nie monituje. Co dziwne to na jednej z moich płytek jak ją otwieram to takie zmiany nie zachodzą. Są tam ustawienia jakie miałem wcześniej i jakie preferuję.

atelszewski
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 12 sie 2005, 9:36
Lokalizacja: Banie

Post autor: atelszewski » 08 wrz 2011, 16:43

Witam,

Aby zmienić ustawienia globalnie, odnajdź w katalogu instalacyjnym Eagle plik o nazwie eagle.scr. Np. aby jednostką miary w edytorze płytek były milimetry, raster wynosił 1.27mm i siatka była włączona, pod "BRD:" dopisz:

Kod: Zaznacz cały

Grid mm 1.27 On;
Generalnie możesz tu poumieszczać wszystkie polecenia, których można używać w linii poleceń. Np. aby standardowa szerokość ścieżek wynosiła 0.3 (odnosi się to do wszystkich warstw, nie ma ustawienia per warstwa), dopisz:

Kod: Zaznacz cały

Change Width 0.3;
Jeśli chodzi o zachowanie ustawień per projekt, to nie wiem dokładnie jak sprawa wygląda. Ale, żeby mieć dobry start, przy tworzeniu nowego projektu, korzystaj z polecenia New->Project, a nie New->Schematic, czy New->Board (co prawda ja preferuję ten drugi sposób...).

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1795
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 08 wrz 2011, 17:16

Pomogło w kwestii ustawień zachowania jednostki głównej czyli mam już milsy, ale nie wiem jak powinno wyglądać polecenie na ustawienie milsów przy używaniu rysowania ścieżek z użyciem klawisza ALT, jak ustawić wielkość przelotek itp.
Chodzi o to że pojęcia nie mam jak ma wyglądać składnia?

EDYTA:
Z wpisem pod ustawienia BRD już sobie poradziłem, ale jak ustawić pod schemat to nie bardzo wiem. Konkretnie chodzi o siatkę jako punkty a nie linie i przesuwanie połączeń z użyciem klawisza ALT.

atelszewski
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 12 sie 2005, 9:36
Lokalizacja: Banie

Post autor: atelszewski » 08 wrz 2011, 18:29

Witam,
Chodzi o to że pojęcia nie mam jak ma wyglądać składnia?
Składnia ma wyglądać tak samo, jak w linii poleceń edytora, zakończona średnikiem.

Co do edytora schematów: w tym samym pliku (eagle.scr) masz wpis "SCH:", pod którym umieszczasz polecenia dotyczące edytora schematów (podobnie jest z pozostałymi edytorami, np. symbolu (SYM), czy obudowy (PAC)). Aby zmienić siatkę na punktową, w linii poleceń edytora użyjesz polecenia:

Kod: Zaznacz cały

GRID DOTS;
no i taki też wpis powinien znaleźć się pod "SCH:" w pliku eagle.scr.
przesuwanie połączeń z użyciem klawisza ALT.
Masz na myśli to, że przy przyciśniętym ALT przesuwasz ścieżką o wcześniej zdefiniowaną (generalnie mniejszą) odległość i chciałbyś tę odległość zdefiniować? Jeśli tak, to polecenie

Kod: Zaznacz cały

GRID ALT 0.5;
spowoduje, że przesuwanie z ALT-em będzie odbywało się co 0.5 wybranej jednostki.

Polecam przeczytanie HELP-a, z którego można się dużo dowiedzieć nt. poleceń (szczególnie dział Editor Commands). Warto również wiedzieć, że niektóre parametry (np. sposób rysowania łuków ścieżek) zmienia się poleceniem SET z odpowiednimi parametrami. Ponadto, niektóre ustawienia programu można zmieniać w pliku "eaglerc" - info też w HELP-ie.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1795
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 08 wrz 2011, 18:39

Dziękuję ślicznie. Pomogło jak diabli. Masz u mnie kolego zimniutkie...

ODPOWIEDZ