eagle,protel 99 se - pcb pod sterownik ,pomoc

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Manerus
-
Posty: 52
Rejestracja: 05 cze 2011, 20:31
Lokalizacja: Wrocław

eagle,protel 99 se - pcb pod sterownik ,pomoc

Post autor: Manerus » 16 cze 2011, 12:35

Witam
Potrzebuje zaprojektować pcb pod czujniki 4 temp 3.3-5v 1 wilgotności i temp 3-4 wiatraczki od 12v do 100w i grzałki około 1 kw pod trójfazowy moduł wykonawczy wszystko na atmega32 i atmega8-16.(http://mirley.firlej.org/trojfazowy_modul_wykonawczy)

Jak obliczyć rezystancje , grubość ścieżki ?

czy są jakieś zaktualizowania pod te programy ?
bo nie mogę znaleźć tam czujników ds ani sht


p.s. przeczytałem że protel potrafi sam ustawiać linie co mi by było pomocne , czy wy byście polecili komus protela na ustawianie lini dla pcb ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 16 cze 2011, 15:04

Zacznę odpowiedzi od tyłu. Protel 99 SE jak większość tego rodzaju programów potrafi automatycznie trasować ścieżki. Jednak działanie autoroutera najczęściej pozostawia wiele do życzenia i często trzeba ręcznie korygować położenie ścieżek na płytce. Co do polecenia konkretnego programu to jedni preferują Protela inni Eagle, każdy ma swój ulubiony program do projektowania płytek. Jest też zupełnie darmowy KiCAD.

Co do aktualizacji programów do projektowania układów elektronicznych, to ich biblioteki nie zawierają niektórych elementów. Jeśli ktoś nie zaprojektował danego elementu i nie udostępnił jego biblioteki to można samemu zaprojektować dany element. Dodam tylko, że program Eagle ma dość dobre biblioteki zawierające wiele popularnych elementów.

Do obliczeń ścieżek, można poszukać w Internecie odpowiednich kalkulatorów, ale dla obciążeń o których piszesz 100W a w szczególności 1kW nawet szerokie ścieżki mogą mieć za mały przekrój. Czasami „wzmacnia” się je pokrywając ścieżki warstwą cyny lub nalutowując na ścieżkę przewód miedziany o odpowiednim przekroju oraz stosując odpowiednie złącza śrubowe. Natomiast w przypadku zwykłych projektów zasilanych napięciem np. 12V szerokość ścieżek dobiera się kierując się doświadczeniem. Choć są specyficzne układy elektroniczne, gdzie rezystancja, indukcyjność, czy pojemność ścieżek i ich sposób prowadzenia mają znaczenie dla prawidłowego działania układu. Jest to tak obszerne zagadnienie, że nie sposób je omówić w kilku zdaniach.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 16 cze 2011, 17:32

Manerus pisze:p.s. przeczytałem że protel potrafi sam ustawiać linie co mi by było pomocne , czy wy byście polecili komus protela na ustawianie lini dla pcb ?
No sam ustawia, ale musisz najpierw mu pokazać jaka sieć z jaką grubością w Design Rules. Te same funkcje będziesz miał w KiCADzie w Regułach projektowych i nie będziesz odliczał tych 30 dni. Protel sam za Ciebie niczego nie zrobi. Dopiero w Altium Designer możesz wspomagać się prostymi narzędziami jak: rozpychanie ścieżek, dokańczanie ścieżek albo prowadzeniem ścieżek za ruchami myszki. Ale to takie bajery, które u Ciebie nie znajdą zastosowania.
Manerus pisze:Potrzebuje zaprojektować pcb pod czujniki 4 temp 3.3-5v 1 wilgotności i temp 3-4 wiatraczki od 12v do 100w i grzałki około 1 kw pod trójfazowy moduł wykonawczy wszystko na atmega32 i atmega8-16.(http://mirley.firlej.org/trojfazowy_modul_wykonawczy)
Najpierw to zacznij schemat rysować bo to wykryje pierwsze błędy.
Manerus pisze:czy są jakieś zaktualizowania pod te programy ?
bo nie mogę znaleźć tam czujników ds ani sht
Jakby każdy program miał każdy element w bibliotece to nie miałbyś co robić. A tak zrobisz sobie, nauczysz się czegoś i może komuś podarujesz...

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 16 cze 2011, 18:01

Do obliczania rezystancji sciezek oraz obciazalnosci sciezek sa odpowiednie wzory. To wszystko zalezy od tego, jaki laminat wezmeisz (jaka grubosc miedzi), jak tego nie wiesz to nie policzysz i programy tu nic nie pomoga. Do protela 99SE jest chyba jakis service pack albo dwa, a nowe wersje programu nazywaja sie Altium Designer. Autoroutera nie powinno sie uzywac, a jesli sie juz zdecydujesz to kupe czasu i nerwow zajmie Ci konfiguracja. Automatyczne szerokosci sciezek - pierwsze slysze, ale moze i jest cos takiego. W kazdym razie i tak trzeba bedzie ustawic ktore net-y maja miec jakie szerokosci, a poza tym mi odrazu przychadzi na mysl masa errorow jaka pewnie dostaniesz jak bedziesz chcial poprowadzic wyjatkowo jakas sciezke niezgodna z tymi szerokosciami co zdefiniujesz w programie. Nie wiem jak to dokladnie dziala. Cala robote musisz zaczac od narysowania schematu, ustawienia odpowiednich obudow elementow i dorobieniu tych co nie ma, oraz wygenerowaniu netlisty. Dopiero wtedy zaczynasz rysowac plytke na podstawie tej netlisty.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 16 cze 2011, 18:42

Do obliczania rezystancji ścieżek oraz i obciążalności można wykorzystać np. ten kalkulator.

Do Protela 99 SE ukazało się w sumie sześć service packów. Po zainstalowaniu Protela 99 SE wystarczy zainstalować ostatni szósty service pack. Nie ma potrzeby instalacji wcześniejszych service packów.

Co do autoroutera, można zdefiniować wiele jego parametrów pracy, a i tak efekt jego pracy może odbiegać od oczekiwań. Lepiej proste płytki projektować ręcznie lub półautomatycznie, tzn. część ścieżek trasujemy ręcznie, a część autorouterem.

Tutaj znajdziesz kurs Protela 99 SE jaki ukazał się na łamach "EdW".
Tutaj natomiast znajdziesz dodatkowe materiały do tego kursu.

rezasurmar
Użytkownik
Posty: 626
Rejestracja: 19 kwie 2009, 15:59
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 17 cze 2011, 12:21

W Altiumie przydaje się funkcja "dokańczania" połączeń. Autorouter jest średni, przydaje się do wybranych netów. W zasadzie najważniejsze jest ustawienie elementów. Dobre w lepszych programach jest to, że za przeciąganym elementem idą ścieżki ;). Wracając jeszcze do Altiuma, największą bolączką jest brak bogatych bibliotek elementów typu złącza itp. Sporo muszę rysować od zera. Sam altium i jego design rules jest dosyć intuicyjny. Łatwo tworzy się ręcznie płytkę, ma wiele narzędzi wspomagających projektowanie, typu rozpychanie ścieżek, łatwe przechodzenie między warstwami itp. Ostatnio męczę Cadence 16.3. Ale jest dużo bardziej złożony, oraz mniej intuicyjny, przynajmniej dla mnie.
Najlepiej pobawić się kilkoma programami i wybrać najlepiej odpowiadający naszym przyzwyczajeniom i oczekiwaniom.

Manerus
-
Posty: 52
Rejestracja: 05 cze 2011, 20:31
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Manerus » 17 cze 2011, 16:04

Dzięki za polecenie kilku innych programów i odpowiedzi , co do kalkulatora to nie umiem obsługiwać.


Moim celem jest zrobienie ścieżek zasilania dla microkontrolera atmega 32
czujników 4x ds18b20 i 1xsht pomiedzy 3.3 a 5v zasilanie, do wiatraczków oraz podłączenie trójfazowego modułu wykonawczego i micro karty sd

wiem ze pomiędzy tym by sie przydały rezystory ale jakie ? jakieś inne przydatne przedmioty dla dobrego działania elektroniki ?

P.S. Zupełnie zielony :mrgreen:

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 17 cze 2011, 17:09

Manerus pisze:Moim celem jest zrobienie ścieżek zasilania dla microkontrolera atmega 32 ...
Więc Twoim celem jest najprzód narysowanie schematu. Bez tego temat nie ma sensu, a ciągnięcie dyskusji o programach EDA i ich możliwości w projektowaniu płytek się mija z celem.
Droga jest zawsze jedna: Pomysł - Schemat - Netlista - Płytka - Prototyp.

ODPOWIEDZ