Prośba o pomoc w programie Pspice

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
gip3
-
Posty: 5
Rejestracja: 23 maja 2011, 12:52
Lokalizacja: Lębork
Kontakt:

Prośba o pomoc w programie Pspice

Post autor: gip3 » 23 maja 2011, 13:09

Witam chciałbym poprosić o pomoc kogoś kto się zna na tym programie dość dobrze iż ja niestety nie bardzo się znam
Dostałem zadanie Typu :
stwórz Kaskadowe połączenie dwóch wzmacniaczy operacyjnych w sposób taki iż jeden połączony jest Baza-emiter a drugi natomiast Kolektor- baza.
Nie wiem nawet jak to ma wyglądać. Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc z tym zadaniem ?
byłbym bardzo wdzięczny

Gdyby ktoś chciał mi pomóc prosiłbym napisać tutaj lub na mail gip3@wp.pl albo gg 5695986

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 23 maja 2011, 14:41

Coś te twoje zadanie nie ma sensu.
Dobrze przepisałeś zadanie?

gip3
-
Posty: 5
Rejestracja: 23 maja 2011, 12:52
Lokalizacja: Lębork
Kontakt:

Post autor: gip3 » 24 maja 2011, 16:07

znaczy no tak facet mi mówił ale wiem że to wydaje się bez sensu i raczej może chodzić o to iż mają być połączone wzmacniacze kaskadowo ale z tym baza-emiter i kolektor-baza to tu chyba chodzi o połączenie w taki sposób tranzystorów .

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 24 maja 2011, 16:16

A jak sprzężone bezpośrednio? Czy może przez kondensator.

gip3
-
Posty: 5
Rejestracja: 23 maja 2011, 12:52
Lokalizacja: Lębork
Kontakt:

Post autor: gip3 » 24 maja 2011, 20:16

a jaka jest różnica czy są sprzężone bezpośrednio ? czy przez kondensator ? Bo ja mało Elektry umiem niestety a chciałbym żeby to było w miarę zrozumiałe dla mnie , ale bardziej myślę że jeśli połączenie kaskadowe to chyba sprzężone żeby lepiej było

Alechaw
-
Posty: 13
Rejestracja: 17 lis 2005, 9:10
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Alechaw » 27 maja 2011, 15:40

Nie jestem pewien czy wiesz co to wzmacniacz operacyjny. Może chodzi Ci o wzmacniacze napięciowe - pierwszy wspólny emiter, drugi wspólny kolektor?...

gip3
-
Posty: 5
Rejestracja: 23 maja 2011, 12:52
Lokalizacja: Lębork
Kontakt:

Post autor: gip3 » 27 maja 2011, 20:52

Znaczy Ciężko mi powiedzieć bo na elektryce się nie zbyt znam ale poczekaj ja mam jutro zajęcia z nim więc się dokładnie zapytam o co mu chodziło bo on ma tyle myśli że naprawdę zrozumienie tego faceta jest problemem , ale jeśli umiecie tego pspice to bardzo prosiłbym o waszą pomoc bo naprawdę miałem dzięki facetowi nauczyć się tego wszystkiego z jakiegoś filmiku wstępnego gdzie nie zbyt w ogóle mam pojecie o elektryce
Także napisze po Niedzieli o co dokładnie chodziło temu facetowi

[ Dodano: 2011-05-30, 09:47 ]
Dobra panowie temat już nie ważny facet zmienił zdanie.
Dzięki za pomoc

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 30 maja 2011, 14:16

Hehe, to w takim razie jaki projekt masz wykonać?

gip3
-
Posty: 5
Rejestracja: 23 maja 2011, 12:52
Lokalizacja: Lębork
Kontakt:

Post autor: gip3 » 30 maja 2011, 19:05

Stwierdził teraz że w grupach będziemy robić różne projekty a więc nam przydzielił za zadanie zbudowanie 2 wzmacniaczy trójstopniowych , także muszę kupić z ekipą wszystko co potrzebne i zbudować ten układ ;p czyli małe majsterkowanie wychodzi na to że mamy

ODPOWIEDZ