Problem z symulacja Pspice

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
reeddreed
-
Posty: 12
Rejestracja: 27 paź 2010, 10:48
Lokalizacja: Wałbrzych

Problem z symulacja Pspice

Post autor: reeddreed » 04 sty 2011, 1:14

Witam

Mam problem z symulacja takiego wzmacniacza dwutrazystorowego.
Niestety jestem mało obeznany w Pspice dlatego proszę wszelką pomoc.

Gdy przechodzę do symulacji tego schematu wyskakuje mi taki oto error:

ERROR -- Model IRF9630 used by M_M2 is undefined
ERROR -- Model IRF630 used by M_M1 is undefined

Nie bardzo niestety wiem jak mogę naprawić ten problem. :???:

Pozdrawiam!
Załączniki
projekcik wzmacniacza.JPG
schemat

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 04 sty 2011, 15:08

Symulacja nie widzi modelu do tych tranzystorów

reeddreed
-
Posty: 12
Rejestracja: 27 paź 2010, 10:48
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: reeddreed » 04 sty 2011, 15:19

Rozumiem ale pobieram normalnie te tranzystory z biblioteki .olb tak jak reszte elementów

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 04 sty 2011, 15:45

Ale widać to jest biblioteka elementów a do symulacji trzeba innej.
I o tym wyraźnie mówi komunikat.

Zresztą co to za dziwoląg na tym schemacie ?

reeddreed
-
Posty: 12
Rejestracja: 27 paź 2010, 10:48
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: reeddreed » 04 sty 2011, 16:10

Próbuje za symulować wzmacniacz wysoko napięciowy do przetworników piezo, o takiej prostej konstrukcji który by dawał rade pracować właśnie dla częstotliwości no większych nawet niż 2 MHz...

A żeby ta symulacja ruszyła to z jakiej biblioteki czy z jakich elementów trzeba skorzystać?

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 04 sty 2011, 16:35

Nie wiem bo nie używam Capture tylko Schematics w Orcad 9.2
Zresztą schemat i tak nie zadziała bo dolny tranzystor będę przewodził cały czas.

reeddreed
-
Posty: 12
Rejestracja: 27 paź 2010, 10:48
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: reeddreed » 04 sty 2011, 17:19

Widzisz ten schemat został przetestowany w Pspice 6.3 i z tego co widziałem na załączonych przebiegach działał..

Ja go wziąłem z pewnej pracy mgr i chciałem sprawdzić czy działa..tyle że no nie mam Pspica 6.3

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 04 sty 2011, 17:42

To supr, ale na pewno w oryginalnym schemacie dolny tranzystorek był odwrotnie podłączony. I zapamiętaj, że każdy MOSFET ma "wbudowaną" diodę włączona miedzy dren a źródło i w tak włączonym tranzystorze będzie ona przewodzić cały czas.
Zresztą nawet z poprawnie włączanym tranzystorem to ten układ i tak jest do bani.
Więc niezbyt dobrze świadczy to o tym magistrze, no chyba, że to ty coś namieszałeś przerysowując schemat.

reeddreed
-
Posty: 12
Rejestracja: 27 paź 2010, 10:48
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: reeddreed » 11 sty 2011, 23:11

Zainstalowałem sobie ostatnio program multisim firmy national instruments ( chyba bardziej mi odpowiada). I próbuje w nim tak oto schemacik powiedzmy takiego wzmacniacza wykonać...niestety wychodzą mi jakieś śmieci na wykresie..i chciał bym się spytać co może być nie tak

Wykorzystałem w tym programie możliwość tak jak bym podłączenia do układu generatora z ustawieniami ( częstotliwość 1,5 MHz, Vpp 4 V)

chciałem zasymulować taki o to układ..chodzi mi głównie o tą cześć TC6320 bez ukłądu logicznego
Załączniki
projekt wzmacniacza.JPG
wykres.JPG

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 15 sty 2011, 12:39

Zbuduj normalny układ sterowania, zamiast piezo daj rezystor.
I daj jakaś normalną częstotliwość np.1KHz.

reeddreed
-
Posty: 12
Rejestracja: 27 paź 2010, 10:48
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: reeddreed » 17 sty 2011, 1:12

Hmm w sumie problemem było źle podłączone zasilanie...i zmieniłem diody d5 d6...

Amplituda sygnału to 4Vpp dalej 5 MHz...hmm jeszcze spróbuje zrobić to co napisałeś..żeby to sprawdzić...

Ale ten wykres wygląda bardziej sensownie , sygnał na wyjściu ma około 90 V

Jeszcze do tego wzmacniacza potrzebuje dodać stopień sterujący który pozwolił by wejść na układ sygnałem niesymetrycznym...jak można to zrealizować?
Załączniki
projekt wzmacniacza2.JPG
wykres3.JPG

ODPOWIEDZ