Eagle- jak ustawić żeby płytka była jedno stronna

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Eagle- jak ustawić żeby płytka była jedno stronna

Post autor: Spanner » 01 gru 2010, 14:37

Uczę się obsługiwać EAGLE gdy mam już schemat wpisuję board ustawiam elementy na płytce, i naciskam ikonkę rysowania ścieżek i rysuje mi często płytkę dwustronną jak projekt jest trudniejszy. I tu pytanie- jak ustawić żeby rysowało ścieżki z jednej strony(laminat jednostronny) i jak przygotować do wydruku żeby drukowało same ścieżki i punkty (termotransfer)
Ijeszcze jedno- jak się nazywają ścieżki w normalnej płytce?bottom layer czy top layer?
Dziękuję i pozdrawiam/.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 01 gru 2010, 18:05

Jak masz jednostronna to sciezki masz na bottom layer. W ogole to nie rozumiem o co chodzi z tym ustawieniem. Po prostu rysujesz sciezki tylko na bottom, wtedy top layer jest pusta i skutkiem jest plytka jednostronna. Poza tym, pozniej przy wydruku albo po wygenerowaniu gerberow mozesz po prostu usunac top layer.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1795
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 01 gru 2010, 18:06

koledze chodzi o to że jak bujnie autorouter to mu ścieżki wyznacza po stronie top i chce wiedzieć jak to wyłączyć.

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 01 gru 2010, 20:30

No właśnie o to mi chodzi dopiero zaczynam z tym programem i nic prawie nie wiem

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 01 gru 2010, 22:21

W edytorze płytek drukowanych Eagle - Borad wybierz menu Tools a następnie z menu które się rozwinie wybierz opcję Auto.... Otworzy się okno Autorouter Setup w tym oknie wybierz zakładkę General. W tej zakładce w ramce Preferred Directions masz poszczególne warstwy. W darmowej wersji Eagle dostępne są tylko dwie warstwy górna Top i dolna Bottom. Przy nazwie każdej z tych warstw jest małe rozwijane menu. Po kliknięciu na nim wybierz dla warstwy Top opcję N/A. Wówczas warstwa ta zostanie wyłączona. Pozostałe opcje tego menu to - , | , / , \ , * oznaczają preferowany kierunek prowadzenia ścieżek dla danej warstwy.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 02 gru 2010, 2:52

Zasadniczo panuje takie przekonanie, moim zdaniem sluszne, ze jak sie chce zrobic dobra plytke, to sie routuje recznie. Polecam pojsc w tym kierunku jesli chcesz sie czegos dobrego nauczyc (w tym przypadku wprawa czyni mistrza). Ja osobiscie nigdy nie uzywalem autoroutera do prawdziwej plytki.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1795
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 02 gru 2010, 9:21

c4r0 pisze:Zasadniczo panuje takie przekonanie, moim zdaniem sluszne, ze jak sie chce zrobic dobra plytke, to sie routuje recznie.
I ja również to popieram.
c4r0 pisze: Ja osobiscie nigdy nie uzywalem autoroutera do prawdziwej plytki.
Ja również nie używałem nigdy automatu do finalizacji, bo automat nie zawsze prowadzi ścieżki optymalnie i bardzo dużo trzeba po nim poprawiać. Jak raz uruchomiłem autorouter to była makabra co zrobił.

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 02 gru 2010, 14:37

Chyba rzeczywiście łatwiej zrobić to ręcznie. A potem jak już płytkę wykonam to wystarczy wydrukować?
I jeszcze jedno jak zmieniać ustawienie elmentów żeby np taki 4017 zamiast poziomo stał pionowo a diody1n4148 miały katody w prawo?

Awatar użytkownika
bsw
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 14 kwie 2008, 13:13
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Post autor: bsw » 02 gru 2010, 15:20

obróć sobie

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 02 gru 2010, 16:31

czym obrócić?

Awatar użytkownika
bsw
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 14 kwie 2008, 13:13
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Post autor: bsw » 02 gru 2010, 17:29

może sobie najpierw poczytaj

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 02 gru 2010, 18:52

Dzięki za link fajny kurs. Mam jeszcze jedno pytanie jak się nazywa po angielsku (sam robie płytkę) pole lutownicze żeby np kabelek przylutować. Sprawdzałem i nie ma czegoś takiego jak PAD

Awatar użytkownika
bsw
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 14 kwie 2008, 13:13
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Post autor: bsw » 02 gru 2010, 18:55

zobacz w grupie wirepad/

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 02 gru 2010, 19:01

Narzędzie Rotate służy do obracania elementów. Po wybraniu tego narzędzia trzeba kliknąć na takim krzyżyku, który ma każdy element. Ten krzyżyk to taka oś obrotu danego elementu. Po wybraniu narzędzia Rotate i kliknięciu na tym krzyżyku element się obróci o 90°.

Także po wybraniu narzędzia Move które służy do przesuwania elementu jeśli kliknie się prawym klawiszem myszki to spowoduje to obrót wybranego elementu o 90°.

Trzeci sposób obrotu danego elementu to kliknięcie na nim prawym klawiszem myszki i wybranie Właściwości (Properties) danego elementu i w oknie które się otworzy można w sekcji Angle wprowadzić potrzebny kąt obrotu elementu. Standardowo przy pomocy dwóch pierwszych sposobów element obraca się co 90° kątowych. Trzeci sposób pozwala na obrócenie elementu o dowolny kąt.

Także czwarty sposób pozwala na obrót danego elementu o dowolny kąt. Ten czwarty sposób to linia poleceń danego edytora programu Eagle. Wpisujemy w nią komendę (przykład) rotate R37 C2 i zatwierdzamy klawiszem Enter z klawiatury, gdzie komenda rotate oznacza obrót elementu C2 o kąt 37° kątowych - parametr R37.

Odnośnie postu powyżej chodzi o bibliotekę wirepad.lbr

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 14 gru 2010, 15:35

Witam ponownie. Mam kolejny problem. Proszę jeśli ktoś mógłby napisać mi jak to zrobić:
Wyrutowałem sobie całą płytkę- Co musze zrobić żeby wydrukowało mi rysunek gotowy do termotransferu? Jęśli by się dało to tak krok po kroku, bo jestem tępy jeśli chodzi o programy komputerowe. :sad: :sad:

ODPOWIEDZ