KICAD wymiarownie elementów płytkowych

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
artvox
-
Posty: 2
Rejestracja: 13 paź 2010, 14:57
Lokalizacja: Mikołów

KICAD wymiarownie elementów płytkowych

Post autor: artvox » 13 paź 2010, 15:05

Witam mam pytanko czy ktoś rozpracował edytora elementów płytkowych w Kicadzie

Muszę stworzyć element płytkowy wyświetlacza LCD JM082 i nie potrafię zwymiarować go w edytorze elementów a nie bardzo się da liczyć kropki siatki rastru

Katastrofa proszę o pomoc

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 14 paź 2010, 5:41

Katastrofa proszę o pomoc
Katastrofą jest to, że nie widzisz przycisku zmieniającego raster na milimetrowy i współrzędnych kursora pojawiających się na dole ekranu.

artvox
-
Posty: 2
Rejestracja: 13 paź 2010, 14:57
Lokalizacja: Mikołów

Post autor: artvox » 14 paź 2010, 8:02

jedno i drugie widzę ale jest to mało wygodne i niezbyt czytelne pytałem czy jest jakiś sposób stworzenia lini wymiarowych tak jak to zrobiono w zakładce Pcbnew dlaczego takiego narzędzia niema w edytorze elementów.
Poza tym nie oczekiwałem złośliwych nic niedających uwag tylko podpowiedzi
:wink:

przem188
-
Posty: 56
Rejestracja: 09 paź 2005, 22:01
Lokalizacja: Głuchołazy
Kontakt:

Post autor: przem188 » 14 paź 2010, 9:16

Nie ma czegoś takiego?:
Załączniki
ScreenShot001.jpg
Tekstowy edytor wymiarów figur
ScreenShot002.jpg
Linijka ekranowa

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 14 paź 2010, 18:06

artvox pisze:jedno i drugie widzę ale jest to mało wygodne i niezbyt czytelne pytałem czy jest jakiś sposób stworzenia lini wymiarowych tak jak to zrobiono w zakładce Pcbnew dlaczego takiego narzędzia niema w edytorze elementów.
Bo jest niepotrzebne. 15 minut roboty: pobrać rysunek obudowy, punkt centralny, kilka razy odjąć, dodać, podzielić na pół, postawić parę kresek patrząc na współrzędne kursora, zmienić siatkę, postawić pady. E voila.
Bez żadnych tam pomocników wymiarowych i prowadnic.
artvox pisze:Poza tym nie oczekiwałem złośliwych nic niedających uwag tylko podpowiedzi
Próbowałeś chociaż to zrobić korzystając z tego co wyszczególniłem?
przem188 pisze:Nie ma czegoś takiego?:
Nie ma. Nie jest to potrzebne. Powód jak wyżej.
Załączniki
LCD_JM082A.zip
Dodać do biblio. Zmieniony jeszcze.
(1.43 KiB) Pobrany 371 razy
15minut.jpg
Footprint gotowy.

ODPOWIEDZ