Ja używam programu Dip Trace. Jest darmowy, bardzo prosty w obsłudze i ma możliwość szybkiego dodawania własnych elementów. jak narazie mi wystarcza. Polecam dla początkujących.
Programy wspomagające projektowanie płytek PCB.
- michalstec1
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja schematy rysuję w KiCadzie a płytki-ze względu na wymaganie EdW-w Autotraxie. Netlistę niestety muszę pisać ręcznie w notatniku. Nie wie ktoś skąd wziąć Autotraxa do schematów i czy jest w ogóle darmowy? A może da się jakoś wygenerować netlistę do autotraxa w KiCadzie lub innym darmowym programie do schematów?
-
ZbeeGin
Programem do edycji schematów firmy Protel w tym czasie był SCHEDIT (v3.31 to chyba najnowsza.) Jest to program tak jak TRAXEDID pod DOSa. Niestety obecny status prawny tego programu nie jest Mi znany. Protel powinien ustalić mu status Abandonware lub Freeware co uprościło by znacznie sytuację.michalstec1 pisze:Nie wie ktoś skąd wziąć Autotraxa do schematów i czy jest w ogóle darmowy? A może da się jakoś wygenerować netlistę do autotraxa w KiCadzie lub innym darmowym programie do schematów?
NetListę akceptowalną przez TRAXEDITa można wygenerować z DOSowej wersji OrCAD-a.
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Kolega popełnił w swojej wypowiedzi pewną nieścisłość, ponieważ Protel nie jest nazwą firmy a jedynie jednym z produktów- pakietem do kompleksowego projektowania obwodów PCB. Natomiast firma nazwa się Altium Designer. Obecnie Protel został zastąpiony pakietem o nazwie Altium Designer 6.ZbeeGin pisze: Programem do edycji schematów firmy Protel w tym czasie był SCHEDIT.
-
ZbeeGin
Otórz historia jest bardzo zawiła i to kolega w paru miejscach myli. Była sobie mała firma PROTEL, która wypuściła na rynek bardzo dobry pakiet AUTOTRAX zawierający w sobie programy TRAXEDIT, SCHEDIT, TRAXPLOT, SCHPLOT i parę programików łączących (np. POST do generowania NetListy z plików produkowanych przez SCHEDITa). Następnie pakiet ten przeniesiono do środowiska Windows i powstał AUTOTRAX for Windows. Następnym ważnym krokiem firmy PROTEL było wypuszczenie programu PROTEL 98 który stał się protoplastą programu PROTEL 99 (i jego późniejszej edycji SE). W tym czasie PROTEL przekształcił się w ALTIUM Limited, która to defacto wypuściła gotowego już PROTELa DXP, do tego ALTIUM stał się także właścicielem programu CircuitMaker/TraxMaker. Dopiero później firma ALTIUM Limited zrezygnowała z kontynuwania linii programów PROTEL xx, a wypuściła swojego DESIGNER-a i stąd chyba kolejna pomyłka. Altium Designer to nie nazwa firmy tylko programu który jest obecnie szdandarowym programem ALTIUM-a, w dodatku od paru ładnych lat był on na rynku.gwozdex pisze:Kolega popełnił w swojej wypowiedzi pewną nieścisłość, ponieważ Protel nie jest nazwą firmy a jedynie jednym z produktów- pakietem do kompleksowego projektowania obwodów PCB. Natomiast firma nazwa się Altium Designer. Obecnie Protel został zastąpiony pakietem o nazwie Altium Designer 6.
- michalstec1
- Użytkownik
- Kontakt:
WitamEmil1991 pisze:Witam
Ja używam programu Dip Trace. Jest darmowy, bardzo prosty w obsłudze i ma możliwość szybkiego dodawania własnych elementów. jak narazie mi wystarcza. Polecam dla początkujących.
Mam moze troche głupie i banalne pytanie jak robić sciezki w Dip Trace tak zeby sie nie przecinały w większych projektach?? Moze jest jakas automatyczna funkcja w programie??
A jezeli nie to jak Wy robicie ściezki (kolejność) czy np wcześniej łączycie elementy te które są w srodku płytki czy te na bokach??
Chodzi Ci o automatyczne czy ręczne rysowanie ścieżek? Rozumiem że chodzi o to żeby plytka była jednostronna tak?
Ja zazwyczaj podczas prowadzenia ścieżek kilka razy zmieniam rozmieszczenie elementów, żeby było jak najmniej zworek. Na początku układam jak mi się wydaje że będzie najlepiej a potem w praniu wychodzi jak będzie lepiej. Nie mam chyba ustalonej kolejności. Wszystko wychodzi w praniu.
Też mnie ciekawi jak to inni robią
A jeśli chodzi Ci o automatyczne to w DipTrace niestety nie wiem. W KiCADzie jest opcja czy chcemy dwie warstwy czy jedną więc tu też powinna być.
Pozdrawiam...
Ja zazwyczaj podczas prowadzenia ścieżek kilka razy zmieniam rozmieszczenie elementów, żeby było jak najmniej zworek. Na początku układam jak mi się wydaje że będzie najlepiej a potem w praniu wychodzi jak będzie lepiej. Nie mam chyba ustalonej kolejności. Wszystko wychodzi w praniu.
Też mnie ciekawi jak to inni robią
A jeśli chodzi Ci o automatyczne to w DipTrace niestety nie wiem. W KiCADzie jest opcja czy chcemy dwie warstwy czy jedną więc tu też powinna być.
Pozdrawiam...
dokładnie o to mi chodzi a płytka jednostronna bo jeszcze nie umiem tak dobrze robic ( w praktyce) płytek dwustronnychPiotrekEl pisze:Chodzi Ci o automatyczne czy ręczne rysowanie ścieżek? Rozumiem że chodzi o to żeby plytka była jednostronna tak?
[ Dodano: 2008-04-16, 20:04 ]
Mozna sciągnąc KiCADa w darmowej wersji freeware czy tylko shareware??
Często się zdarza że nie da się zrobić płytki jednostronnej, wtedy często wystarczy wstawić kilka zworek.
Z czasem sam się nauczysz ustawiać elementy i prowadzić ścieżki tak żeby było wygodnie i przejrzyście. W niejednej jeszcze płytce coś źle zrobisz
Tak się zdobywa doświadczenie.
KiCAD jest darmowy na licecji GPL. Jak cię to interesuje to poszukaj na necie o co w niej chodzi dokładnie. Ale bardzo podobna do freeware.
Z czasem sam się nauczysz ustawiać elementy i prowadzić ścieżki tak żeby było wygodnie i przejrzyście. W niejednej jeszcze płytce coś źle zrobisz
KiCAD jest darmowy na licecji GPL. Jak cię to interesuje to poszukaj na necie o co w niej chodzi dokładnie. Ale bardzo podobna do freeware.
Znalazłem jeszcze darmowy program PCB Artist Pobiorę go i zobaczymy jak się sprawuje. W sumie to jeden z wielu programów tego rodzaju. Jedni wolą Protela inni Eagle, itp. a w sumie efekty pracy zależą od doświadczenia w projektowaniu płytek drukowanych i opanowania obsługi danego programu.