KiCAD PL z 2 lipca 2007
widzisz ja niczego nie zmienialem, ustawienia byly z instalatora i w tym jest problem, poza tym jak mowilem swietna robota
[ Dodano: 2007-07-27, 12:25 ]
U mnie zainstalowalo sie domyslnie KiCad , pozniejsza zmiana na kicad nie umozliwiala pracy z jezykiem polskim (co ciekawe podczas instalacji kicad jest napisane z malych liter). Jak zmienilem na dysku c to rzeczywiscie z malych liter.
[ Dodano: 2007-07-27, 12:25 ]
U mnie zainstalowalo sie domyslnie KiCad , pozniejsza zmiana na kicad nie umozliwiala pracy z jezykiem polskim (co ciekawe podczas instalacji kicad jest napisane z malych liter). Jak zmienilem na dysku c to rzeczywiscie z malych liter.
A przypadkiem nie masz na dysku komputera dwóch różnych wersji KiCADa w dwóch różnych lokalizacjach. Mnie się coś takiego zdarzyło kiedy miałem na dysku dwie różne kompilacje KiCADa jedną aktualną i drugą najnowszą i chciałem zobaczyć coś nowego było w nowej kompilacji KiCADa. Zdarzało się że też nie miałem polskiego menu lub w nowa kompilacja widziała polskie menu ze starej kompilacji KiCADa. Winne są temu wpisy w rejestrze Windows wstawiane przez KiCADa, do których odwołują się obydwa KiCADy znajdujące się w rożnych lokalizacjach. Instalator KiCADa nie dodaje żadnych wpisów do rejestru, a przynajmniej ja nic takiego w nim nie ustawiałem.
Tak ale wpisy w rejestrze zostają i mogą powodować problemy. Sam niekiedy kasowałem ręcznie wpisy w rejestrze pozostawione przez KiCADa, bo widział mi projekty, których nie było na dysku. Wpisy te są tworzone przez KiCADa więc instalator przy odinstalowywaniu programu ich nie usunie i czasem mogą one powodować problemy.
Dziś namierzyłem jeszcze ciekawą stronkę zawierającą informacje wiele informacji i bibliotek do programu KiCAD. Dostępnych jest wiele elementów płytkowych 3D. Wystarczy zerknąć na zrzut PDFa z katalogiem tych elementów. Myślę że ta strona powinna przekonać tych którzy się jeszcze nie zdecydowali na korzystanie z KiCADa. Ta strona to:
http://www.reniemarquet.cjb.net/kicad.htm
A to jest obrazek z elementami płytkowymi 3D KiCADa:
Dodałem dnia 10.08.2007r.
Niestety od kilku dni podana powyżej strona nie jest dostępna. Miejmy nadzieję że jest to tylko chwilowo.
Dodałem dnia 20.08.2007r.
Podana wyżej strona znów jest dostępna. Na wszelki wypadek pobrałem sobie udostępnione tam biblioteki do KiCAD'a.
http://www.reniemarquet.cjb.net/kicad.htm
A to jest obrazek z elementami płytkowymi 3D KiCADa:
Dodałem dnia 10.08.2007r.
Niestety od kilku dni podana powyżej strona nie jest dostępna. Miejmy nadzieję że jest to tylko chwilowo.
Dodałem dnia 20.08.2007r.
Podana wyżej strona znów jest dostępna. Na wszelki wypadek pobrałem sobie udostępnione tam biblioteki do KiCAD'a.
Z konwerterów na format KiCADa jak do tej pory znalazłem tylko jeden o nazwie Tokicad Jest on na tej stronie i jest to konwerter TANGO - KiCAD. Innych konwerterów, w tym z formatu Eagle, jak do tej pory nie znalazłem. Jest też dostępny skrypt ULP do Eagle pozwalający na konwersję bibliotek Eagle - KiCAD. Ale w chwili obecnej dostępne są już gotowe przekonwertowane biblioteki Eagle na format KiCAD, o czym zamieszczałem już stosowane informacje na Forum.
A konwersja plików .sch i .brd? Bo mam kilka projektów z takim rozszerzeniem i są to projekty z Eagle'a. I chciałem je troszkę zmienic ale wolałbym sie nie uczyc Eagla skoro znam wystarczająco KiCADa. Poza tym nie każdy ma czas na w sumie niepotrzebną naukę Eagle'a. Dlatego pytałem. No i nie znalazłem bibliotek z niektórymi elementami np z TA8435H.
A tak bym sobie przekonwertował na KiCADa i siup
już bym miał.
A tak bym sobie przekonwertował na KiCADa i siup
Zobacz sobie na ten link tu znajdziesz dość dużo bibliotek przekonwertowanych z Eagle. Także dużo bibliotek znajdziesz w tym linku Co do konwersji plików *.brd i *.sch z Eagle to prawdopodobnie skrypt ten się nie nadaje. Z tego co wiem to potrafił on konwertować tylko jeden rodzaj bibliotek. Nie pamiętam już czy płytkowych czy schematowych. Ale skoro ktoś konwertuje te biblioteki podane w pierwszym linku to raczej nie robi tego ręcznie. Nie wiadomo tylko czy udostępnił on swój konwerter.
Niektórzy narzekają na Eagle, ale moje uważam ten program za dobry. Trzeba się tylko przyzwyczaić do jego obsługi. Każdy program ma jakiś swój specyficzny sposób obsługi. Jedynym minusem Eagle są ograniczenia płytki drukowanej do 80x100 mm, ale nie zawsze są one uciążliwe. Odradzam też stosowanie dodatków rozszerzających ograniczenia Eagle, mogą potem wystąpić problemy z otwarciem projektu wykonanego w takim Eagle. Co do KiCADa można samemu tworzyć potrzebne biblioteki w miarę potrzeb i tworzonych projektów i ewentualnie je udostępniać innym użytkownikom KiCADa. W przeciwnym razie zawsze będziemy się borykać z brakiem odpowiednich bibliotek do tego programu. Choć problem brakujących bibliotek w pewnym stopniu dotyczy także innych programów dla elektroników.