KiCAD - poradnik dla początkujących

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 21 lut 2013, 14:04

W przypadku zasilania symetrycznego względem masy można narysować pełne obwody zasilania lub skorzystać z odpowiednich etykiet zasilania jak na obrazku poniżej. Należy pamiętać o dodaniu etykiet PWR_FLAG bo bez nich Eeschema nie będzie wiedział, że są to obwody zasilania.

Natomiast co do odbicia płytki o które pyta arturromarr to jest podobna możliwość w darmowym FreeRouterze z którym współpracuje KiCAD. Odpowiednia opcja znajduje się w menu Display -> Miscellaaneous.
Załączniki
zasilanie symetryczne.png
zasilanie symetryczne.png (3.95 KiB) Przejrzano 13965 razy

in
-

Post autor: in » 21 lut 2013, 14:20

Nie mam w eeschemie =/- 15V, widzę że KrzysiekK także.
Rozumiem, że dać te 12 i później przypisać odpowiednią obudowę?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 21 lut 2013, 14:46

Etykietom zasilania nie przypisuje się żadnej obudowy. To taki wirtualny symbol. Zamiast etykiet zasilania można na schemacie umieścić zasilacz oparty na LM7815 i LM7915 i odpowiednio połączyć obwody zasilania. Jeśli chcesz to możesz sobie utworzyć odpowiednie etykiety zasilania w edytorze bibliotek schematowych. Etykiety zasilania znajdują się w bibliotece power.lib. Wczytując taką etykietę do edytora możesz zobaczyć jak ona jest zrobiona.

W przypadku układów cyfrowych dodanie odpowiednich etykiet zasilania na schemacie powoduje, że nie trzeba łączyć pinów zasilania tych układów z obwodami zasilacza, a mimo to odpowiednie połączenia są realizowane.

in
-

Post autor: in » 25 lut 2013, 14:57

Nie mogę sobie poradzić z błędami jeśli chodzi o wzmacniacze operacyjne (symbole U2-U5):
Raport ERC (pon, 25 lut 2013, 14:49:07)

***** Arkusz /
ErrType(3): Pin podłączony do innych pinów ale nie ma pinu sterującego
@ (5,2000 ",2,0000 "): Pin 4, (power_in) symbolu U2 nie jest sterowany (Sieć 71).
ErrType(2): Pin nie jest podłączony (i nie ma przypisanego symbolu "Niepołączone")
@ (8,9000 ",4,1000 "): Pin 1 (passive) w symbolu RV9 nie jest podłączony.
@ (4,1000 ",3,9500 "): Pin 4, (power_in) symbolu U4 nie jest sterowany (Sieć 17).
ErrType(2): Pin nie jest podłączony (i nie ma przypisanego symbolu "Niepołączone")
@ (1,0000 ",6,4000 "): Pin 1 (passive) w symbolu D4 nie jest podłączony.
@ (7,7000 ",3,9000 "): Pin 4, (power_in) symbolu U5 nie jest sterowany (Sieć 10).
@ (8,8000 ",3,9000 "): Pin 2 (passive) w symbolu R18 nie jest podłączony.
@ (1,6500 ",4,0000 "): Pin 4, (power_in) symbolu U3 nie jest sterowany (Sieć 7).
@ (1,0000 ",7,5000 "): Pin 2 (passive) w symbolu D5 nie jest podłączony.

>> Błędy ERC: 0
Flagi PWR_FLAG są ustawione.

Rysunek w formacie svg więc przeglądarka powinna go wyświetlić:
http://www.wstaw.org/m/2013/02/25/3530.svg
Albo załącznik - plik eeschemy
Załączniki
3530.zip
(6.3 KiB) Pobrany 370 razy

m75
-

Post autor: m75 » 25 lut 2013, 15:26

Witam.
Na wyjściach stabilizatorów liniowych IC1, IC2 nie widzę etykiet sieci +12V, -12V.
Zabrakło dołączenia symboli zasilania +12/-12V i power_flag.
Pozdrawiam.

in
-

Post autor: in » 25 lut 2013, 18:30

To też. Ale mi chodzi szczególnie o U2-U5

Metodą prób i błędów chyba rozwiązałem problem.
Dodałem odpowiednio z -12V dla U2A i AGND dla U[3-5]A dodatkowe gałęzie tak aby bezpośrednio wchodziły na 4 pin.
Obrazek
I test przechodzi bez błędów.
Czy tak powinno być? I dlaczego?

m75
-

Post autor: m75 » 26 lut 2013, 9:31

Witam.
Wystarczy, że dasz power_flag w zasilaczu i odpowiednio nazwiesz etykiety.
Schemat stanie się czytelniejszy.
Możesz zobaczyć kurs (mam nadzieję, że mogę podać link) kolegi Leona
http://leon-instruments.blogspot.com/20 ... ematu.html
na przykładzie prostej sondy logicznej.
i podobny znaleziony w sieci
http://atmega.info/artykuly/tutoriale/6 ... mega16-cz1
http://atmega.info/artykuly/tutoriale/7 ... mega16-cz2
http://atmega.info/artykuly/tutoriale/9 ... mega16-cz3
lub po angielsku
http://teholabs.com/knowledge/kicad.html
Pozdrawiam.

m75
-

Post autor: m75 » 26 lut 2013, 10:28

Witam.
Nie ściągałem załącznika ale najczęstszą przyczyną takich problemów są różnice siatek w bibliotece elementów i schematu.
Często się okazuje, że sieć jest niepodłączona bo nie pasuje nazwijmy to rozstaw elementu bibliotecznego z linią rysowaną na schemacie, nie zejdą się.
Może się zdarzyć że na schemacie jest przerwa a tego nie widać bo powiększenie schematu jest zbyt małe.
Po za tym im czytelniejszy schemat tym lepiej.
Wystarczy wydzielić osobne miejsce na schemacie na zasilacz, użyć etykiet do nazwania linii zasilającej ew. dodać odpowiednik komponent power np. +12V w kółeczku/-12V w kółeczku, dodać power_flag w jednym miejscu tzn. w zasilaczu (+12V, gnd, -12V itp.).
Nie trzeba ciągnąć po całym schemacie linii zasilających to zagmatwa obraz.
Dlatego należy używać narzędzia DRC i czytać komunikaty, wszystkie sieci są nazwane i można znaleźć usterkę.
W sieci pełno jest tutoriali.
Na elportalu w wątku o Kicadzie udziela się KrzysiekK.
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=6372
Na elektrodzie można poczytać wątek http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... orial&sid=
Pozdrawiam.

m75
-

Post autor: m75 » 26 lut 2013, 10:36

Witam.
Pobrałem załącznik 3530.zip z wcześniejszego postu ale widzę, że schemat jest nieukończony.
Sieci są niepołączone itd.
Ale winne są też niestandardowe biblioteki potencjometrów, stabilizatorów.
Pozdrawiam.

m75
-

Post autor: m75 » 26 lut 2013, 15:36

Witam.
Widzę że na forum kicada pojawił się odsyłacz do sprawcy całego zamieszania :)
http://www.drtube.com/schematics/marshall/3530pre.gif
Jesteś już blisko ukończenia swojego schematu w kicadzie.
Ja osobiście czasu mam zbyt mało na różne przedsięwzięcia i niestety i w tym przypadku nie pomogę.
W menu file masz opcję (Spakuj projekt), która pozwoli zarchiwizować projekt do pliku zip.
W takiej formie łatwiej jest się dzielić z innymi.
Najlepiej gdyby jeszcze były dołączone biblioteki elementów utworzone na potrzeby projektu.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 26 lut 2013, 21:57

m75 pisze:Ale winne są też niestandardowe biblioteki potencjometrów, stabilizatorów.
W katalogu z plikami danego projektu KiCAD'a powinien znajdować plik nazwa_projektu-cache.lib, który zawiera biblioteki zawarte w danym projekcie. Po dodaniu tego pliku do aktywnych bibliotek powinny być one dostępne w projekcie którego dotyczą.

Edycja 01.03.2013r.

Jest nowa wersja KiCAD'a z 27.02.2013 -> link do pobrania .

arturromarr
-

Post autor: arturromarr » 24 mar 2013, 0:54

Widział gdzieś ktoś biblioteki z takimi elementami:
-Gniazdo HDMI,
-slot do kart SD.
Chodzi mi też o 3D, może ktoś gdzieś widział?

PS:
Przypadkiem na programik przerabiający grafiki na moduły KiCAD-a natrafiłem:
http://www.jave.de/docs/kicad/image2module.html

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 24 mar 2013, 21:56

Bibliotekę 3D slotu SD znajdziesz tutaj . Po kliknięciu w link rozpocznie się pobieranie archiwum ZIP.

Natomiast co do programu przerabiającego grafikę na biblioteki programu KiCAD, które można potem wstawić jako np. LOGO na schemat i płytkę drukowaną to taki programik od pewnego czasu jest dostępny z KiCAD'em.

Najnowsza wersja KiCAD'a jest z 19 marca 2013 i można ją pobrać tutaj.

arturromarr
-

Post autor: arturromarr » 08 kwie 2013, 8:50

Cieszę się z nowej wersji bo jest wyczekiwana przeze mnie przeglądarka elementów w PCB.
Załoga KiCada jest super, dzięki.

MarekK
Użytkownik

Post autor: MarekK » 24 lip 2013, 9:13

Mam chęć ponarzekać trochę na KiCada :cry: . Potrzebuję szybko zrobić małą płytkę z zasilaczem +/-15V i okazuje się, że szybko to się nie da. Przynajmniej ja nie potrafię - może dlatego, że miałem małą przerwę w kontakcie z tym narzędziem. Pojawiło się mnóstwo problemów:
1. przy wczytaniu listy elementów do programu projektującego płytkę dostałem komunikaty o braku pinów oznaczonych jako "A" i "K". Oczywiście chodzi o diody prostownicze, które na schemacie mają nazwy i numery pinów oznaczone jako "A" i "K" ale już przy elementach te piny są oznaczone jako "1" i "2". Dziwne jest, że w poprzednim bardzo podobnym projekcie mi to działało. Czyżbym działał na jakieś przeedytowanej kopii bibliotek?
2. okazało się w KiCadzie nie ma obudowy pionowej do LM7915 - jest tylko pozioma. Czyli trzeba sobie stworzyć taką obudowę albo szukać gdzieś w sieci.
3. wybór obudów do kondensatorów elektrolitycznych jest bardzo ograniczony. Mam zwykłe kondensatory 2200uF i odnoszę wrażenie, że żadna obudowa nie pasuje wymiarami do tego kondensatora (akurat w tej chwili nie pamiętam średnicy).
Takie problemy sprawiają, że coś co powinno dać się zrobić w 30 minut, będe robił 3 dni. Wiem, że fachowcy jak Krzysiek poradzili by sobie z tym błyskawicznie ale jak ktoś tylko "z doskoku" pracuje z KiCadem, to wychodzi tak jak mi. Zastanawiam się, czy nie poszukać innego narzędzia (nawet płatnego). No bo jak to jest możliwe, że tu jest taki "babol" z diodami, albo nie ma tak prostej obudowy jak 7915 pionowa? Są jakieś wyszukane 144 pinowe obudowy a nie ma najprostszego elementu. Ehh!
Jakieś pomysły jak to wszystko szybko naprawić? Chciałby też aby nie popsuć starych projektów (dotyczy tych oznaczeń diód).

PS: nie jest to najnowsza wersja KiCada. Czy zainstalowanie nowej wersji coś by pomogło?

Marek

ODPOWIEDZ