[EAGLE] Własna biblioteka

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

[EAGLE] Własna biblioteka

Post autor: matrix » 15 sty 2011, 22:25

Słuchajcie, mam prośbę, kto mnie poprowadzi niejako za rękę i pokaże jak skompletować własną bibliotekę z elementów najczęściej używanych?

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 15 sty 2011, 22:55

Utworzenie własnej biblioteki w Eagle to nic trudnego. Proponuje "podejrzenie" zależności (device, package, symbol) w bibliotekach standardowych. Można również zamiast tworzyć elementy od podstaw umieścić na schemacie te elementy które chcemy mieć w bibliotece (z bibliotek standardowych) a później uruchomić ULP exp-project-lbr.ulp.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 15 sty 2011, 23:29

c4v2 pisze:Można również zamiast tworzyć elementy od podstaw umieścić na schemacie te elementy które chcemy mieć w bibliotece (z bibliotek standardowych) a później uruchomić ULP exp-project-lbr.ulp.
I wystarczy bujnąć ten exporter i wszystko będzie? Razem z elementami tymi co mają się znaleźć na płytce?

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 16 sty 2011, 5:36

Tak, elementy które znajdują się na schemacie (nie testowałem przy nieutworzonym pliku *.brd) znajdą się w trwożonej bibliotece gdy "Multiple Library" radiobutton wybrany lub, bibliotekach gdy nie (wraz z alternatywnymi obudowami dla Device nie umieszczonymi na schemacie/płytce). Kolejność postępowania jest taka:
1. Colect Data. (utworzony zostanie skrypt *.scr)
2. Create Library. (wykonany zostanie skrypt *.scr)

ps.
Jeżeli będą błędy podczas wykonywania skryptu to w większości przypadków biblioteka zostanie utworzona.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 16 sty 2011, 12:46

Dobra, wszysko poszło jak trzeba. Wielkie dzięki za podpowiedzi. A jeszcze mam pytanie, gdzie się dowiedzieć do czego służą poszczególne wtyczki *.ULP

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 16 sty 2011, 18:39

Polecam książkę "Eagle, pierwsze kroki" Pana Henryka Wieczoreka. jest tam opis podstawowych*.ULP. Również lektura help'a może dać zorientowanie o składni takiego *.ULP co pozwoli na pisanie własnych ULP.
Natomiast na stronie producenta w dziale Downland są dostępne inne ULP wraz z krótkim opisem.

ODPOWIEDZ