trax maker skąd wziąć??

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
pit69
-

trax maker skąd wziąć??

Post autor: pit69 » 24 cze 2005, 20:44

Witam!!!
duzo tutaj sie tutaj muwi o CircuitMaker 2000 mam pytanie pobralem z linka http://www.circuitmaker.com/downloads/student.htm ten program zainstalowalem ale nie ma w nim TraxMakera dlaczego? skąd go zdobyć?? (pobrać??) z gory dzieki!!

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 25 cze 2005, 7:16

Musi być, to nie instaluje się jako osobny pakiet, uruchomisz go z poziomu circuitmakera generując od razu (lub tylko) listę połaczeń lub jeśli ci to nie odpowiada uruchomisz osobno poprzez skrót do programu traxmaker.exe który to program jest w katalogu głównym Circuitmakera.

pit69
-

Post autor: pit69 » 25 cze 2005, 13:19

Nie wiem co jest u mnie ale juz 3 razy usuwałem, pobierałem i następnie instalowałem ten program z linka: http://www.circuitmaker.com/downloads/student.htm
i niestety nie ma Trax Makera program instalje sie w C:\CM60S i z plikow exe mam tu tylko Cirmaker.exe (do schematow) i Wxspice.exe (przypuszczam do symulacji).Gdy Cirmaker juz narysuje schemat klikam na ikonkę Trax Makera ale on tworzy tylko netliste
i nie odpala sie TM bo go nie ma. Czy moze mieć to związek z systemem Win XP? Czy ktoś ma podobny przypadek? :(

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 25 cze 2005, 13:48

To śiągnij CircuitMaker 2000 - jest to wersja 30 dniowa do tego jeszcze servispack1. Jedyna niedogodność to konieczność rejestracji ale to "niczym nie grozi" :)

pit69
-

Post autor: pit69 » 25 cze 2005, 23:31

Teraz rewelacja !!!!!! dzieki !!!!!!!!! ale po 30 koniec?

A przy okazji mam pytanie jak sie przyporządkowije elementowi ze schematu element PCB ? chodzi mi oto ze np. element "jack stereo" nie ma elementu na plytce i sie go tworzy w TM, ale jak potem przyporządkować jedno do drugiego?Aby podczas wczytywania netlisty na plytce pojawil sie narysowany wczesniej element pcb?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 26 cze 2005, 8:35

pit69 pisze:Teraz rewelacja !!!!!! dzieki !!!!!!!!! ale po 30 koniec?

A przy okazji mam pytanie jak sie przyporządkowije elementowi ze schematu element PCB ? chodzi mi oto ze np. element "jack stereo" nie ma elementu na plytce i sie go tworzy w TM, ale jak potem przyporządkować jedno do drugiego?Aby podczas wczytywania netlisty na plytce pojawil sie narysowany wczesniej element pcb?
Juz gdzis to opisywałem na tym forum - warto uruchomić "szukaj" :)
Robi się to tak:
1. We właściwościach elementu (pod edytorem schematów) należy w polu "package" wpisać nazwę elementu bibliotecznego z biblioteki pcb - wystarczy kliknąć dwa razy w element lub prawym klawiszem myszki rozwinąć menu kontekstowe i z niego wybrać "properties". Domyślną biblioteką jest "traxstd.lib" znajdująca się w katalogu głównym, inne biblioteki pcb znajdują się w katalogu "Library".
2. Aby zorientować się jakie elementy są w biblotekach pcb to wystarczy uruchomić traxmakera i uruchomić polecenie Place-->Component i pokaże się okienko z załadowanymi bibliotekami pcb i podglądem wybranego elementu. Tam poleceniami open i close możemy otwierać lub zamykać wybrane biblioteki. Warto pamiętać, że jeśli w dwoch bibliotekach będą elementy o tych samych nazwach to zabrany podczas ładowania netlisty zostanie element z biblioteki która jest wyżej w wykazie.
3. Wiekszość elementów ze standardowej biblioteki edytora schematów ma już przyporządkowane elementy biblioteczne pcb, tworząc nowe musimy zrobić to sami, lub jeśli np chcemy zmienić element pcb AXIAL0.4 domyślnie przypisany elementowi R w edytorze schematów to musimy to zeobić sami mieniając w pis w polu "package".

Załączam biblioteki ckt które powstawały stopniowo u mnie lub które zrobili moi znajomi. Również dołączam biblioteki lib - tam trzeba uważać bo mogą się gdzieś znaleźć elementy SMD z otworami 30milsów, to jest efekt przenoszenia biblioteki z Autotraxa pod Traxmakera :) Również trzeba uważać na element SOT-23 bo moe się okazać że są inaczej nóżki przypisane u mnie niż u Ciebie. Ale generalnie biblioteki mogą się przydać gdyż jest tam wiele elementów nowych np procesory AVR czy starych jak lampy.
Załączniki
Library_pcb.zip
(258.54 KiB) Pobrany 1460 razy
Library_ckt.zip
(304.46 KiB) Pobrany 1425 razy

pit69
-

Post autor: pit69 » 26 cze 2005, 11:41

Teraz już wszystko skumałem dzieki wielkie za rade !!!! Ten programik zaczyna mi sie coraz bardziej podobać !!!
Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ