Protel99SE-autonumerowanie elementów

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
marcus10
-

Protel99SE-autonumerowanie elementów

Post autor: marcus10 » 03 lut 2009, 1:53

Witam
Czy istnieje w Protelu99SE opcja automatycznego numerowania elementów podczas umieszczania ich na schemacie?.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 03 lut 2009, 5:03

Zaprojektowałem już kilka płytek w tym programie ( a co za tym idzie narysowałem kilka schematów) i powiem szczerze, że nie spotkałem się z taką funkcją. Natomiast wątpliwe jest jej stosowanie. Według mnie funkcja taka jest mało przydatna, żeby nie powiedzieć zupełnie niepotrzebna. Nawet gdybyś rysował schemat w ten sposób, że najpierw układasz wszystkie rezystory, potem kondensatory, jeszcze później diody to prędzej czy później popełnisz błąd- i cała numeracja poszła w krzaki. Poza tym nawet (lub zwłaszcza) na schematach elementy numeruje się budując funkcjonalnie bloki, co ułatwia daszle uruchamianie układu.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 03 lut 2009, 8:06

marcus10 pisze:Czy istnieje w Protelu99SE opcja automatycznego numerowania elementów podczas umieszczania ich na schemacie?.
Po umieszczeniu wszystkich elementow wybierasz: Tools->Annotate i sie ponumeruje. Kazda sygnatura zkladajaca sie z litery i znaku "?" orzyma numer, np. R? -> R1, etc.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 03 lut 2009, 8:18

Chyba w pytaniu chodziło o taką funkcję jaką ma zdaje się Eagle. Przy wstawianiu kolejnego elementu na schemat od razu przydzielany jest mu numer. Protel niestety nie posiada takiej funkcji.

marcus10
-

Post autor: marcus10 » 03 lut 2009, 13:52

Dziekuje kolegom za wypowiedz,a pytanie zadalem z tego wzgledu ze naleze do ludzi którzy chca poznac dany program(znaczenie poszczególnych opcji jak tez zastosowanie ich w czasie projektowania) co wiąze sie z tym ze jestem poczatkujacym uzytkownikiem protela...w zasadzie temat moze byc juz zamkniety

ODPOWIEDZ