KiCAD - poradnik dla początkujących

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 14 gru 2008, 14:26

Jak w Kicad'zie można wyłączać warstwy żeby nie było niektórych widać? Mometami trudno coś zobaczyć jak są strefy w dwoch warstwach i do tego jeszcze opisy.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 14 gru 2008, 15:08

:arrow: snow
Wyświetlanie zbędnych w danej chwili warstw w programie Pcbnew wyłącza się poprzez menu Ustawienia -> Kolory. Otworzy się wówczas duże okno z paletą kolorów Pcbnew -> Kolory warstw Pcbnew: Wyłączenie / włączenie danej warstwy odbywa się poprzez odznaczenie "ptaszka" przy odpowiednim kolorze - warstwie. Kolor natomiast można zmienić poprzez kliknięcie na kolorowym prostokącie i w otwartym oknie Kolory wybieramy inny potrzebny nam kolor.

:arrow: przem188
Możliwe, że w kwestii automatycznego wstawiania zworek, tańsze komercyjne programy z tym sobie nie radzą lub nie mają odpowiednich funkcji, natomiast te z najwyższej półki mają zaimplementowane odpowiednie funkcje. Z Mentorem nie miałem styczności, natomiast Cadstara jakiś czas temu zainstalowałem w celach poznawczych, ale także go nie znam za dobrze.

przem188
-
Kontakt:

Post autor: przem188 » 16 gru 2008, 21:28

Kolego Krzysiek - skądmogę pobrąc Kicada w najnowszej wersji i możeod razu - do jakich formatów wyjściowych generuje pliki ze schematu i PCB. Przepraszam ze te pytania, tak na szybko chciałbym to wiedzieć.

MarekK
Użytkownik

Post autor: MarekK » 16 gru 2008, 22:48

Prawdopodobnie ze strony KiCAD'a: http://kicad.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page (link na górze strony).
Chyba jedynym istotnym formatem wyjściowym przy takich programach są pliki Gerbera i KiCAD obsługuje ten format. A z plików Gerbera można już wykonać różne pomocnicze wydruki.

Marek

przem188
-
Kontakt:

Post autor: przem188 » 17 gru 2008, 9:23

Dziękuje. Aco do formatów wyjściowych to interesują mnie wszystkie formaty, do jakich KiCad potrafi exportować. Wiem, gerbery są uniwersalne, ale np. format DXF, lub innego , komercyjnego programu byłby bardzo przydatny (PCAD, OrCAD, PADS, Protel). Własnie takich formatów możliwych do wykonania w KiCadzie potrzebuje.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 17 gru 2008, 9:50

Co do pobierania KiCAD'a to jest link do jego strony domowej skąd można przejść do strony skąd można pobrać KiCAD'a w wersji dla Linuksa i Windowsa. Jest strona gdzie można pobrać najnowszą wersję KiCAD'a, ale jest to wersja do testów. Może się okazać, że działa poprawnie, ale może też powodować problemy. Co do formatów wyjściowych KiCAD'a to:

1. Edytor schematów - Eeschema potrafi zapisać schemat w postaci plików:
-> postscript
-> HPGL
-> SVG

2. Edytor płytek drukowanych Pcbnew potrafi zapisać rysunek płytki w postaci plików:
-> HPGL
-> postscritp
-> GERBER
-> GenCAD
-> Spectra (eksport w celu trasowania ścieżek)

Ponadto w Windowsie korzystając z programu PDF Creator można wszystkie projekty drukować na wirtualnej drukarce do formatu PDF, postscript i kilku popularnych formatów graficznych.

przem188
-
Kontakt:

Post autor: przem188 » 17 gru 2008, 21:08

Dziekuję za odpowiedż. O to mi chodziło. Pracuję obecnie razem z kolegą z forum nad przeniesieniem kompletu bibliotek do Cadstara - a skoro Kicad potrafi zapisywać do GenCada to sprawa ułatwiona, nie musimy konwerterować sami w Targecie, tylko skorzystać z dostępnych bibliotek na stronce http://library.oshec.org/ . Gorzej nieco z elementami schematowymi - tu zbyt dużego pola do popisu nie ma.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 18 gru 2008, 12:25

tasza pisze:Ponieważ Sławek upominał się o footprint do LC513 (...),
to może dla odmiany w tym miejscu napiszę jaką metodą poradziłam sobie
układaniem padów na okręgu.
Ja natomiast przypadkowo trafiłem na stronkę z kalkulatorem online do projektowania (głównie) footprintów do lamp. Co prawda kalkulator ten generuje footpriny w postaci skryptów do programu Eagle, ale dzięki skryptowi eagle2kicad-0.9b.ulp nie powinno być problemów z przekonwertowaniem takiego footprintu na format KiCAD'a.

pmarek
-

Post autor: pmarek » 20 gru 2008, 12:10

MarekK pisze:Muszę wrócić do pytania o robienie zworek w KiCADzie :cry: . Zrobiłem je używając przelotek. W sumie to wyszło ale nie pomyślałem o jednej rzeczy; do polutowania zworki potrzebny jest punkt lutowniczy a przelotka tego nie zapewnia. Co prawda, to oczyściłem ścieżkę z lakieru i wszystko wygląda profesjonalnie ale można byłoby to zrobić lepiej.

Marek
Zworki w KiCAD robię jako przelotki. Rozmiar przelotki ustawia sie w meni
wymiar\ ścieżki przelotki\rozmiar przelotki
ustawiając np. rozmiar 2,54 niema wtedy problemu z przylutowaniem zworki

Awatar użytkownika
Copek
-

Post autor: Copek » 14 sty 2009, 20:58

Witam,
Czy istnieje jakiś sposób w KiCAD na wykonanie dwóch identycznych układów na jednej PCB o innej numeracji komponentów? Np. UKŁAD_1 oraz UKŁAD_2, na jednej PCB i jeżeli mam już rozprowadzone ścieżki dla jednego (UKŁAD_1) jak w prosty sposób stworzyć jego kopie (UKŁAD_2) z inną numeracją elementów.? Czy należy od nowa tworzyć schemat + połączenia na PCB?
Załączniki
Rys.JPG
Rys.JPG (10.83 KiB) Przejrzano 14623 razy

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 14 sty 2009, 21:15

Rozwiązaniem powinien być schemat wieloarkuszowy i utworzona na jego podstawie płytka drukowana.
O powielaniu płytek na jednym arkuszu projektowym możesz poczytać w tym temacie . Jednak mogą i tak wystąpić problemy, że zmianą numeracji elementów płytkowych, która na płytce tworzona jest na podstawie netlisty. Czyli wracamy do punktu wyjścia - schematu wieloarkuszowego.

Awatar użytkownika
Copek
-

Post autor: Copek » 14 sty 2009, 21:27

Czyli jednak trzeba jeszcze raz prowadzić od nowa ścieżki + schemat wieloarkuszowy, jeżeli chcemy różny opis na PCB dla tych samych komponentów.

KrzysiekK Dzięki.....

pmarek
-

Post autor: pmarek » 16 sty 2009, 21:23

Można projekt zapisać pod inną nazwą
następnie skopiować płytkę i zmienić
numery elementów edytując je po kolei
na skopiowanej płytce

Awatar użytkownika
Copek
-

Post autor: Copek » 16 sty 2009, 21:43

Jeżeli była by to cała PCB, to dałoby się to zrobić, ale myślę że części całego układu niestety nie da się powielić w taki sposób. Jeszcze raz dzięki za podpowiedz.
Zrobię to na piechotę....

[ Dodano: 2009-01-22, 07:52 ]
Witam ponownie,
1.W jaki sposób wstawić na PCB otwory lutownicze z Pcbnew, należy użyć przelotek? Potrzebuje w miejsce punktów pozycjonujących PCB wstawić otwory 3mm.
(w załączniku ad1.jpg)

2.Jeżeli dodaje sferę, która jest GND przy ustawionej opcji dodaj pola lutownicze, to mimo to należy samemu poprowadzić niezależnie połączenia – ścieżki? Ponieważ u mnie istnieją jako niepołączone.
(w załączniku ad2.jpg)

3.Istnieje możliwości stworzenia maski termicznej do pinu (nr.4) komponentu, który jest niepodłączony?
(w załączniku ad3.jpg)
Załączniki
ad2.JPG
ad1.JPG
ad3.JPG

samuraj
-

Post autor: samuraj » 26 sty 2009, 22:03

Witam!
Jako że moje doświadczenie z tego rodzaju programami jest "zerowe", mam takie pytanie - gdy brakuje mi jakiejś biblioteki (w Eschema) - tworze sobie swoją, a o obudwę będzie czas się martwić dopiero na dalszym etapie - po skończeniu schematu ?
Heh, może troche przygłupie pytanko, ale myślę że mi uporządkuje trochę w głowie :).

ODPOWIEDZ