DXP, po utworzeniu nowego elementu.......

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

DXP, po utworzeniu nowego elementu.......

Post autor: adi-niunio » 02 lis 2008, 20:46

witam

Protel DXP, po utworzeniu nowego elementu chce go sobie wprowadzić do jakiegoś nowego schematu, no i........ przeciagam go na arkusz, ale element nie pojawia się na arkuszu, jest widoczny ponad nim, i nie da sie polecaniem MOVE, ale normalnie myszka, przeciagnać go na arkusz.

Jak zmieniłem rozmiar arkusza z A4 na E to sie pojawił element na nowym rozmiarze, i mogłem go sobie poruszać, ale jak zmieniłęm znów z E na A4 to znowu był poza.

Czy jest jakiś parametr który musze ustalić, który by odpowiadał za położenie elementu po przeciagnieciu go na arkusz???????

przem188
-
Kontakt:

Post autor: przem188 » 06 lis 2008, 23:00

Nie jestem pewien(nie używam Protela), ale podejrzewam ,ze to wina origin-a, który odpowiada za pukty zerowe w elemencie bibliotecznym. Widoccznie element narysowałeś z dala od początku układu współrzędnych XY.

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 07 lis 2008, 10:41

no widzisz, niby sie nie znasz, a sie znasz :)
zaznaczyłem narysowany element w edycji, i przesunołem na środek arkusza do rysowania (tam sie kzyżują linie, nie wiem czy XY ale się krzyżują, wieć możliwe ze to to) zapisałem, no i umiałem już wstawić bez problemu do arkusza A4.

Dzięki wielkie.

przem188
-
Kontakt:

Post autor: przem188 » 11 lis 2008, 18:34

Nie ma sprawy. Kiedyś używałem Protela, stąd znam ta przypadłość. Nadal projektuję, ale w innym sofcie (Cadstar), choć jak zauważyłem, podobny problem zOriginem jest w wielu innych programach.

ODPOWIEDZ