Schemat z ProtelaDXP do Worda - jak?

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
marcinkulesza1989
-

Schemat z ProtelaDXP do Worda - jak?

Post autor: marcinkulesza1989 » 30 sie 2008, 9:27

Mam taką sprawę. Chciałbym schemat otworzony w Protelu DXP przenieść do Worda, ale tak, żeby schemat był kolorowy - wyświetlacze żółte, listwa zacisków niebieska itp. Nie wiem dlaczego, ale jeśli drukuję z DXP do pliku za pomocą Microsoft Office Document Writer, to mam obraz jakby w odcieniach szarości. Jeśli z kolei wydrukuje to pdfa i wrzucę z niego screena do Worda, to robi się już w dokumencie z tego niezłe mydło. Macie jakieś sprawdzone sposoby, aby przenieść schemat z DXP do Worda, bez utraty kolorów i jakości?

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 30 sie 2008, 9:34

W Protelu99SE wystarczy zrobić Kopiuj-Wklej pomiędzy edytorem schematu a Wordem. Zapewne w DXP też to przejdzie.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 30 sie 2008, 10:45

Można też z pdf-a skopiować do worda, wcześniej zaznaczając jako obrazek. Jest w pdfie takie narzędzie i nie trzeba robić screena. Można też spróbować zrobić screena bezpośrednio z protela dxp i wkleić do worda. Wszystko oczywiście, jeśli sposób podany przez kolegę radzia nia zadziała :mrgreen:

marcinkulesza1989
-

Post autor: marcinkulesza1989 » 30 sie 2008, 12:08

Panowie, dzięki za porady.
Niestety z DXP nie da się bezpośrednio skopiować do Worda.
Co do sposobu ze zdjęciem z pdfa, to owszem, da się wydrukować z DXP do pdfa i wygląda to tak jak powinno być. Niestety po zrobieniu zdjęcia i wklejeniu do Worda robi się z tego mydło -przy powiększaniu pliku worda wszystko jest za mgłą, natomiast, przy powiększeniu zrobionego pdfa wszystko jest super wyraźne.
Korzystam z Worda 2003 i pdf Creatora.
Czy macie jeszcze jakieś sugestie?

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 30 sie 2008, 12:32

Mi się do OpenOffice'a dobrze eksportuje. Zaznaczyłem wszystko, wziąłem w Protelu "Copy" i wklej w OO. Wkleiło się w kolorze. W zależności od układu strony rozciągnęło do jej szerokości.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 30 sie 2008, 16:04

Jeśli korzystasz z PDF Creatora, to ma on możliwość wydruku nie tylko do pliku PDF. Można drukować do popularnych plików graficznych jak np. *.jpg, *.bmp, jak również plików postscriptowych - zobacz w ustawieniach PDF Creatora na jego konfigurację wydruków. Następnie wstaw do Worda 2003 schemat wydrukowany z PDF Creatora w innym formacie niż PDF i zobacz jak będzie z jakością wstawionego schematu.
Jeśli schemat będzie jako plik bitmapowy w niskiej rozdzielczości, np. 96 dpi (punktów na cal) to przy powiększeniu lub wydruku może znacząco stracić na jakości. Natomiast większe rozdzielczości (zalecane 300 dpi dla wydruku na papierze) powodują wzrost objętości plików.
Dlatego zalecany jest eksport np. schematów w postaci pliku wektorowego (np. Corel Draw, Inkscape, pliki postscriptowe), wówczas się nie traci na jakości rysunku, przy małej objętości plików. Nie wiem jednak czy Word 2003 poradzi sobie z importem tego rodzaju plików. W końcu to edytor tekstu, a nie program do składu tekstu. Jeśli szukasz więcej informacji to na łamach "Elektroniki dla Wszystkich" rozpoczął się cykl artykułów "Przygotowanie dokumentacji do publikacji w EdW". Znajdziesz tam więcej informacji na ten temat.

przem188
-
Kontakt:

Post autor: przem188 » 06 wrz 2008, 12:42

Ja podsune jeszcze jeden sposób - dobry program do robienia zrzutów ekranu - taki np.bezpłatny GadwinPrint screen, potrafi on wyciąć obraz z ramki ekranu i to do bardzo wysokiej rozdzielczości - wciskasz przycisk PrintSreen ( program ma działać - możesz mu ustawić aby się uruchamiał wraz z z systemem i myszką robisz obrys tego co chcesz skopiować,potem enter i plik zrzutu zostaje zapisany do ustawionego przez ciebie katalogu, do tego program moze dodać efektowny cień,itp.

Ponizej zrzut z Cadstara z moim projektem - ustawiłem w Gadwinie rozdzielczość 2048 na 1240 ( moj laptop korzysta z 1280 na 800), jakość wysoka, powiększenie 100 procent.

Obrazek

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 06 wrz 2008, 21:57

przem188 pisze:Ponizej zrzut z Cadstara z moim projektem - ustawiłem w Gadwinie rozdzielczość 2048 na 1240 ( moj laptop korzysta z 1280 na 800), jakość wysoka, powiększenie 100 procent.
Program ten nie robi "czegoś z niczego", nie otrzymujemy większej rozdzielczości, obraz zostaje jedynie zinterpolowany (wygładzony/rozmyty) - co można uzyskać pierwszym lepszym programem graficznym i jest bez sensu :shock:. Poza tym
marcinkulesza1989 pisze:Jeśli z kolei wydrukuje to pdfa i wrzucę z niego screena do Worda, to robi się już w dokumencie z tego niezłe mydło. Macie jakieś sprawdzone sposoby, aby przenieść schemat z DXP do Worda, bez utraty kolorów i jakości?
w skrócie rzecz biorąc kol. marcinkulesza1989 chodzi o przeniesienie rysunku w formacie wektorowym. Moja popozycja - użyć PDF Creator, zapisać w formacie EPS i skonwertować jakoś do strawnego dla office'a wektorowego EMF.

ODPOWIEDZ