Cadstar - drukowanie otworów.

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
przem188
-
Kontakt:

Cadstar - drukowanie otworów.

Post autor: przem188 » 22 maja 2008, 1:18

Ponieważ jak się okazuje problem ten nie został rozwiązany, mimo prób, postanowiłem sprubować samemu "pokombinować". Temat ze względu na zrzuty ekranu jest dość obszerny więc jest odzielnie publikowany na forum, a nie jako kontynuacja tematu : "Cadstar - czym się wyróżnia".

Okazuje się, że identyczny problem z wydrukiem otworów ma również inny program należący do elity systemów EDA (oprócz produktów Zukena i Cadence) czyli firmy Mentor. Trochę to dziwne, by czołowe systemy projektowania na świecie ( nie mówię o Polsce i Australii, tu niezaprzeczalnie ze względu na łatwe "zpiracenie" króluje Altium, Mentor, Zuken i Cedence stosuje klucze sprzętowe, co zniechęca do ich używania). Rozwiązanie problemu powstało po dość długich bojach i przyda się użytkownikom Cadstara, Mentora i innym, których program nie posiada funkcji drukowania otworów, bo producent programu nie przewidział wykorzystania tego programu dla celów amatorskich i amatorskiej technologii wykonania PCB, czyli np. termotransfer.

Pomysł powstał przy okazji innego temtu na innym forum, polega na wykorzystaniu wielu popularnych i darmowych programach typu przeglądarki plików gerber, tu do testów wykorzystałem wersję trial programu ExelCam dostępnego tu:

http://www.quantumcad.co.uk/quantum_cad ... =Downloads

zaczynamy od wyłączenia niepotrzebnych warstw, pozostawiając jedynie warstwy ścieżek. Klikamy i otwieramy okno Colours ( ikona wygląda jak paleta malarska), teraz klikajać w kolumnie VISIBLE powodujemy ze pojawia się raz napisz NO co oznacza, że warstwy nie będzie widać, lub YES, aby ją zobaczyć. Dla przykładowej tu warstwy należy odznaczyć na NO wszystko ( również to co kryje się pod plusikami oznaczającymi rozwajaną listę przy napisach: Component, Test Points, Doc symbols, dimensions, trunks. Najszybciej wyłaczymy widocznośc zaznaczając wszytkie warstwy w oknie poprzez przeciągnięcie myszką wzdłużnazw, warstwy zostaną podświetlonenaniebiesko.Klikamy teraz na przycisk Visible no, a następnie w kolumnie Visible zmnieniamy na Yes warstwy:

+components - YES
i w tej zakładce jeszcze na Yes - PADS

+test points - YES
i w tej zakładce jeszcze na Yes - PADS

+doc symbols - wszystko na NO,
+dimensions - wszystko na YES
+trunks - wszytko na NO

Reszta warstw do włąsnego wyboru, podgląd na rys.1, ja nie wybrałem warstwy obrysu płytki, uznałem, że nie jest potrzebna.

Dodam ze w oknie tym można definiować kolory warstw klikająć przy zaznaczonej warstwie do zmiany na przycisk Change colorurs.

Widok płytki dla ścieżek warstwy TOP jak na rys 1.
będą potrzebne 2 ustawienia - dla warstwy scieżek naTOP LAyer i BOTTOM layer, ustawienia te możemy zapisać klikajć na przycisk : Save. Przyda się w przyszłości.

Teraz, gdy mamy już właczony wygląd warstwy wybranej do wydruku, należy wykonać pliki wyjściowe z Cadstara. Otwieramy menu File - Manufacturing export - Artwork. Rys. 2.
Dzięki tej opcji wykonamy pliki wyjściowe w postaci gerbera, które załadujemy do programu np. ExelCAM.

Po wybraniu funkcji Artwork dokonujemy konfiguracjiprocesu generowania pliku Gerbera.
Klikamy w oknie Artwork na przycisk Setup Device. Reszta ustawień jak na rys. 3. Po wybraniu pliku jak na rysunku ( dostępny w folderze, gdzie zainstalował się Cadstar) zamykamy klikając na Ok.

Przycisk Extensions i poniżej Options zostawmy w spokoju.

Klikamy na przycisk Scale and Position. Ustawiamy paramtryjak na rys. 4.

Pamiętajmy o wartościach Xi Y, przy generacji kolejnych plików warst muszą być identyczneczyli jak u mnie X=5030, Y=8292. W liscie powyzej wybieramy design reference. Ptaszkujemy Autopositon ( niekonieczne).

Zamykamy okno klikajac na OK.

Poniżej jest wybór pliku szablonu, ustawiamy tam ptaszkując na Use Defaults, co\spowoduje że program użyje szablonu Artworks z folderu C:\Program Files\Zuken\Cadstar 9.0\selections\artworks.sel

Teraz generujemy plik wyjsciowy klikajac na Start Processing. Otworzy się okno PLOT SPOOL FILE z zapytaniem, i wyborem ścieżki zapisu pliku,najlepiej jakwybierzemy na pulpicie. Z rozwijanej listy w tym oknie musimy wybrać rodzaj pliku jako .gbr , rys. 5

Wybieramy nazwę dlapliku np.warstwa top. klikamy Zapisz, okno się zamknie, a pokaże sie kolejne okienko z raportem Post Process. W nim, na dole klikamy Continue i na zakończenie Close. Zakończyliśmy generacje pliku dla warstwy Top.

Ponieważ generacja warstwy bottom jest identyczna,a różni się tylko zmianą wyświetlanych warstw w zakładce Colours ( rys.1), ja przejdę dogenerowania pliku wierceń, plik ten wykorzystamy do uwidocznienia otworów w padach i przelotkach.

Wybieramy z menu File- Manufacturing Export - N.C.Drill. (rys. 6)

Na górze okna powinno być jak na rys 7, jak nie dokonujemy wyboru pliku klikając na Setup Device, i wpierw wybierając docelowy N.C. Drill, a pod przyciskiem Setup i następnie select device file wybieramy plik Exellon ( w folderze z zainstalowanym Cadsterem).

Ponieżej w głównym oknie Post Process - selections mamy przycisk N.C. Drill,tam niewiele zmieniamy, a wybór zalezy od upodobania - rys. 7.

Obok mamy przycisk Scale and Positions, po kliknięu otworzy się okno identyczne jak na rys, 4. Parametry tam wpisane muszą być identyczne jak porzednio ustalone przy okazji generacji pliku gerbera z warstwą ścieżek.

Poniżej jest wybór szablonu, według którego następuje generacja pliku wierceń,zaznaczamy defaults i powinno tam być jak na rys. 7.

Generujemy plik wciskajac Start Process, nasepnie wnowym oknie wybieramy gdzie gozapisać i najwązniejsze - format pliku wyjściowego - tu będzie również .gbr. Klikamy zapisz, potem jak poprzednio continue i na koniec close.

Mamy już dwie potrzebne nam warstwy, sciezek i otworów. teraz należy je wczytać do dowolnego programu przeglądarki gerberów. ja posłużyłem się programem Exelcam, wiec pokróte pokzę co robić z naszymi plikami.

Należy uruchomić Exelcam, wybrac menu - import - gerber data, pod przyciskiem na samej górze przy liście z 3 kropkami wskazujemy na plik warstwy ( nie n.c. drill, który generowaliśmy jako drugi). , wczytujemy go, wybieramy dla niego warstę docelową i klikamu ok. rys. 8
Warstwa z Cadstara powinna nam sie pokazać w oknie edycji. rys.9

teraz wczytujemy plik N.C. drill wybierając z menu files - import - drill data. pokaze się okno gdzie jak poprzednio wskazujemy i wczytujemy plik drill, rys. 11.

Jeżeli ustawienia w Cadstarze dotyczące wartości X i Y były jednakowe obie warstwy powinny trafićjednanad drugą, i w ten sposób powinniśmy zobaczyć wyróznione innym kolorem otwory w padach i przelotkach. Pozostało nam jeszcze teraz ustawić barwy obu warstw,tak aby wydruku otwory były nie zadrukowane. To pozostawiamjuż w gestii użytkownika, ponieważ darmowych programów czytających gerbery jest więcej i każdy z nich inaczej się obsługuje.

Myślę ze temat został rozwiązany. Teraz już można śmiało korzystać amatorsko z programów, których wykorzystanie dla zastosowań nieprofesjonalnych nie były przewidziane przez producenta.

W razie problemów służę pomocą. Pozdrawiam!

przem188 ( przemek@quantumeds.co.uk)

[ Dodano: 2008-05-28, 21:22 ]
Wiadomość z ostatniej chwili: moduł P.R.Editora ( autorouter, rozpychanie ścieżek, elementów, szkicowanie ścieżek, prwadzenie par różnicowych, jednoczesne prowadzenie wielu połączeń ( magistrale) FREE przy każdej zakupionej licencji. Teraz można mieć za kwotę samego Cadstara funkcje, bez których w dzisiejszych czasach trudno myśleć o nowoczesnym, szybkim i tanim projektowaniu.
Załączniki
ScreenShot002.jpg
Rys.1 widok okna konfiguracji widocznych warstw
ScreenShot003.jpg
Rys.2. Export do gerbera wybranych warstw.
ScreenShot004.jpg
Rys. 3 Konfiguracja Setup Device.
ScreenShot005.jpg
rys. 4 Konfiguracja Scale and position
ScreenShot006.jpg
Rys. 6. Wybór rodzaju pliku wyjsciowego
ScreenShot007.jpg
Rys. 6 : funkcja N.C. Drill
ScreenShot008.jpg
Rys. 7. Okno konfiguracji N.C. Drill
ScreenShot009.jpg
rys. 8 wczytywanie warstwy do programu ExelCam
ScreenShot010.jpg
Rys. 10 - widok warstwy
ScreenShot011.jpg
Rys . 11 Wybór N.C. Drill

hubertp
-

Post autor: hubertp » 12 lip 2008, 10:41

Mam pytanko.Co trzeba wybrać w Cadstarze żeby mi wygenerował plik wiertarski oraz gerbery?

przem188
-
Kontakt:

Post autor: przem188 » 13 lip 2008, 20:52

Przecież własnie tu w opisie jest: gerber to Gerber RS274, a plik wiertarki to N.C. Drill. własnie te pliki mimo że zastosowanie mają w wytwórniach płytek zastosowałem do wyprodukowania płytki w domowych warunkach.

[ Dodano: 2008-07-27, 10:29 ]
Zapomniałem dodać, ale z modułu P.R.Editora można drukować warstwy łacznie z otworami.Kwestia właczania kolejnych warstw do wydruku.

ODPOWIEDZ