Programy elektroniczne na LINUKSIE
Programy elektroniczne na LINUKSIE
Witam,
Nie wiedziałem gdzie umieścić ten temat wiec zrobiłem to tu.
Otóż robie projekt na linuksie i potrzebuje uruchomic na nim rozne programy zwiazane z elektronika.
Obojetnie co np Eagle jest pod linuksa, moze
i teraz prośba do innych userów:
Proszę o podanie jakis innych programow komputerowych ktore sa na linuksie dla elektronikow
Nie wiedziałem gdzie umieścić ten temat wiec zrobiłem to tu.
Otóż robie projekt na linuksie i potrzebuje uruchomic na nim rozne programy zwiazane z elektronika.
Obojetnie co np Eagle jest pod linuksa, moze
i teraz prośba do innych userów:
Proszę o podanie jakis innych programow komputerowych ktore sa na linuksie dla elektronikow
Jednym z takich programów jest Qucs, jest on dla Windows i dla Linuksa w polskiej wersji językowej. Przeznaczony jest on do symulacji układów elektronicznych. Innym programem do projektowania płytek drukowanych oraz schematów (podobnie jak Eagle) jest dostępny na licencji GPL program KiCAD dostępny w polskiej wersji językowej także dla Windowsa i dla Linuksa. Czasami udaje się uruchomić niektóre programy spod Windowsa na Linuksie, ale z tym rożnie bywa. Poruszałem ten temat jakiś czas temu na Forum Elportalu.
Pod linuksa dobrym programem do symulacji i tworzenia schematów jest Oregano. O ile wiem znajduje się on w typowych repozytoriach do Ubuntu. Co do procesorów to są kompilatory do C pisane typowo pod linuksa. Jeśli chodzi o Bascom to jest z tym trudniej, ale stosując Wine lub Cedegę można go odpalić i z powodzeniem pisać i kompilować(sprawdziłem sam). Można też wirtualizować Windows za pomocą VMware lub VirtualBox i wtedy nie ma problemu. Z Eagle czasami występuje taki problem, że czarne elementy (na przykład czcionki) stają się przeźroczyste i jeśli mamy jasną tapetę to może stać się nieco nieczytelne. Ten problem występuje tylko jeśli stosujemy Compiza. Jeśli zwykłe Metacity na przykład to ten problem w ogóle nie występuje. Programatory do Procesorów i pamięci też są dobrze dopracowane jak na przykład Ponyprog (wersja typowo linuksowa z trybem graficznym) lub AVRdude (zarówno graficznie jak i konsolowo).
- Sagittarius
- Użytkownik
- Kontakt:
Dla piszących programy na procesory AVR jest kompilator gcc (kompilacja w C).
Dla tych, którzy wolą 51-kę jest darmowy SDCC (również kompilacja C). Jeśli zaś piszesz pod 8051 w asemblerze, świetny jest kompilator ASEM51 (sam używam). Schematy i płytki, to głównie KiCAD, choć można też używać Autotraxa (przy pomocy DosBoxa działa bez większych problemów). Rysunki techniczne dobrze się robi w programie QCad (czyta pliki Autocada)...
Tworzenie programów można prowadzić w KDevelop (kompletne IDE dla programistów). Można używać konsolowego edytora Vim lub okienkowego Kate (oba posiadają konfigurowalne kolorowanie składni oraz wiele gotowych schematów). Edytorów jest wiele więcej. Jeśli pracujesz np. w Eclipse, masz również wersję pod Linuxa. Kompilacja w C i C++ jest już zainstalowana w praktycznie w każdej dystrybucji (gcc)...
Dla tych, którzy wolą 51-kę jest darmowy SDCC (również kompilacja C). Jeśli zaś piszesz pod 8051 w asemblerze, świetny jest kompilator ASEM51 (sam używam). Schematy i płytki, to głównie KiCAD, choć można też używać Autotraxa (przy pomocy DosBoxa działa bez większych problemów). Rysunki techniczne dobrze się robi w programie QCad (czyta pliki Autocada)...
Tworzenie programów można prowadzić w KDevelop (kompletne IDE dla programistów). Można używać konsolowego edytora Vim lub okienkowego Kate (oba posiadają konfigurowalne kolorowanie składni oraz wiele gotowych schematów). Edytorów jest wiele więcej. Jeśli pracujesz np. w Eclipse, masz również wersję pod Linuxa. Kompilacja w C i C++ jest już zainstalowana w praktycznie w każdej dystrybucji (gcc)...
Ostatnio zmieniony 27 cze 2008, 6:43 przez Sagittarius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mlody_elfan
- -
Wszystkie wymienione działają pod linuksem. Do listy dodałbym jeszcze: KontrollerLab ( środowisko do AVR, bardzo podobne do AVRStudio, jednak narazie ma znacznie mniej opcji
)
Spróbuj wydać polecenie w konsoli :
U mnie pomogło.
Z Eagle czasami występuje taki problem, że czarne elementy (na przykład czcionki) stają się przeźroczyste i jeśli mamy jasną tapetę to może stać się nieco nieczytelne. Ten problem występuje tylko jeśli stosujemy Compiza. Jeśli zwykłe Metacity na przykład to ten problem w ogóle nie występuje.
Spróbuj wydać polecenie w konsoli :
Kod: Zaznacz cały
echo "export XLIB_SKIP_ARGB_VISUALS=1" >> ~/.bashrc