Protel - początki

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Laik
Użytkownik

Protel - początki

Post autor: Laik » 28 maja 2008, 11:51

Zrobiłem spotkanie z protelem część pierwszą i wyszło znakomicie. Teraz robię inny projekt i juz natrafiłem na problem. Gdy robie route all robi mi zawsze 33% tylko. Reszta zostanie nie połączona. Gdy z powrotem włączę aby płytka była dwustronna wtedy łączy 100%. Dla czego tak jest? to znaczy że muszę inaczej umieścić elementy?
PS. Juz z 10 różnych kombinacji i też tylko 33% robi.

przem188
-
Kontakt:

Post autor: przem188 » 28 maja 2008, 14:44

Niestety to jest wina Autoroutera.Nie ma doskonałych Autorouterów. To jest bład- początkujący użytkownicy właczają Protela i myślą ze ten za nich sam wszystko zrobi. Niestety, tak nie jest. Zadenautorouter nie poradzi sobie z płytka jednostronną - do tego jest potrzebny człowiek, jego wyobrażnia i pomysłowość. Autorouter poradzi sobie ale powyżej jednej warstwy. Do tego kazdy autorouter został stworzony - do projektowania dużych, wielowarstwowych płyt, nad którymi człowiek spędziłby kilka tygodni. Takze kolejny raz piszę-autorouter tak, ale nie dla płytek jednostronnych. Jak uda mu się skonćzyc i poprowadzi wszystkie ścieżki, to będzie to dość dziwnie wyglądało, bo autorouter nie potrafi wstawiać drucianego mostka i w rezultacie prowadzi ściezki od pada do Pada, omijając pozostałe połaczenia. Istny labirynt. Wrzuć tu projekt, to pomogę.

Laik
Użytkownik

Post autor: Laik » 28 maja 2008, 18:39

Schemat jest prosty generator na NE555 i na wyjściu 3 rezystor i tranzystor NPN zeby do niego kable przypiąć. Taki timer. Prosciutki układ. Myślałem że protel sam da radę a tak to będe sam działał :) Pozdrawiam. Może mi się uda :)

[ Dodano: 2008-05-28, 20:07 ]
PS. Jakie footprinty dawać dla rezystorów ?? 0.5 jest troszkę duży (na schemacie) czy przy 0.4 i 0.3 zwykły rezystor będzie ładnie leżał ?? Który używać?

przem188
-
Kontakt:

Post autor: przem188 » 28 maja 2008, 20:05

Zwykly rezystor ma długość ok.8mm, plus wyprowadzenia zagięte w otwory took. 10mm. Ja takie do przewlekanego stosuje.

ODPOWIEDZ