Circuit Maker - własne elementy PCB

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Circuit Maker - własne elementy PCB

Post autor: M@ciej » 13 maja 2008, 13:45

Witam serdecznie :)

Do projektowania obwodów drukowanych używam Circuit Makera. Jakkolwiek opracowanie bibliotek własnych elementów dla schematów ideowych nie nastręcza mi problemów, to nie wiem zupełnie jak projaktować elementy dla PCB. Elementy nie zawarte w bibliotekach, jak np. złącza ARK-3/3,5mm muszę rysować "na piechotę", co nastręcza potem trudności z przesuwaniem, obracaniem czy kopiowaniem takich elementów.

Czy jest jakiś sposób projektowania własnych bibliotek dla PCB?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Re: Circuit Maker - własne elementy PCB

Post autor: Wojtek » 14 maja 2008, 5:26

M@ciej pisze:Witam serdecznie :)

Do projektowania obwodów drukowanych używam Circuit Makera. Jakkolwiek opracowanie bibliotek własnych elementów dla schematów ideowych nie nastręcza mi problemów, to nie wiem zupełnie jak projaktować elementy dla PCB. Elementy nie zawarte w bibliotekach, jak np. złącza ARK-3/3,5mm muszę rysować "na piechotę", co nastręcza potem trudności z przesuwaniem, obracaniem czy kopiowaniem takich elementów.

Czy jest jakiś sposób projektowania własnych bibliotek dla PCB?
To już prawie umiesz to zrobić - jak narysujesz na "piechotę taki element to zaznacz wszystkie jego elementy (myszką przeciągnij prostokąt obejmujący wszystko) wybierz polecenie "Place > Component" a następnie "Add" i wpisz nazwę eleentu. Nie zapomnij wcześniej ponumerować padów (dwukrotnie klikasz na pad i nadajesz mu numer). Obrys elementu rysuj na warstwie "Top overlay", pady smd na warstwie "Top layer".
Mam wrazenie że już o tym pisałem na forum.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2008, 5:53 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 14 maja 2008, 6:42

Zobacz sobie tutaj był poruszany ten problem. Zamieściłem tam plik z bibliotekami do Circuit Maker 2000 oraz opis (plik PDF 2 strony) tworzenia bibliotek w programie Trax Maker 2000. Jakiś czas temu znalazłem w sieci archiwum bibliotek (kilkadziesiąt MB), które podobno mają być do Circuit Maker 2000, ale nie sprawdzałem tego do jakiego programu mogą być to biblioteki.

Edit.
Tutaj jest link do archiwum bibliotek o którym wcześniej wspomniałem. Archiwum jest dość obszerne bo ma około 48 MB po spakowaniu. Nie sprawdzałem jego zawartości, ale z opisu wynika iż mają być to biblioteki do programów; Pspice, OrCAD, Circuit Maker i Workbench.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 14 maja 2008, 18:23

Jakie to proste!

Już zrobiłem sobie spora bibliotekę własnych elementów PCB.

Dzięki Wam wszystkim :)

ODPOWIEDZ