1. Dostępny jest interfejs pozwalający na wczytanie projektu do autoroutera Spectra. Testowałem u siebie i faktycznie projekt wczytuje się do Spectry 10.2. Spectra trasuje ścieżki, ale przy okazji zanika plik źródłowy projektu z programu Pcbnew wczytywany do Spectry, a efekty pracy Spectry nie dają się wczytać ponownie do KiCADa. Otrzymuję komunikat o błędzie w dacie i czasie powstania pliku w nagłówku pliku Spectry i plik się nie wczytuje. Czyżby jakieś zabezpieczenie przed piractwem podobnie jak w Eagle? Oczywiście do celów testowych korzystałem z dostępnej mi i niestety nielegalnej
2. Drugi autorouter jest "online" dostępny na tej stronie Do działania tego autoroutera potrzebne jest środowisko Java. U mnie niestety ten autorouter przy próbie wczytania testowego projektu jakby się zawieszał, natomiast trasowanie demonstracyjnych płytek działa.
3. Trzeci autorouter to ten standardowy wbudowany w program KiCAD.
Okno dialogowe wyboru dwóch nowych autorouterów widać na poniższym rysunku:
Prawdopodobnie trzeba będzie poczekać na oficjalne wydanie KiCADa z 2008 roku, być może wówczas wszystko będzie działało w nim w miarę poprawnie, a opisane powyżej problemy spowodowane mogą być błędami w programie KiCAD lub taką a nie inną konfiguracją programową i sprzętową mojego leciwego bo ośmioletniego komputera. Dodam tylko, że pod Linuksem Mandriva Extreme 2 KiCAD w kompilacji z 2008 roku zachowywał się bardzo niestabilnie. Edytor Eeschema się sam zamykał, a Pcbnew wcale się nie uruchamiał, choć twierdził, że jest uruchomiony. Ale jak wspomniałem może to być wina mojego komputera.