Protel 99SE kontra Vista

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
energia
-

Protel 99SE kontra Vista

Post autor: energia » 16 lut 2008, 19:52

...Mam problem. Po bezproblemowym zainstalowaniu Protela 99SE na swoim kompie nie moge go uruchomic. Program startuje, sprawdza klucz i pisze ze ma blad "-102". A jak sytuacja wyglada u was? Co mi poradzicie?

P.S. Przepraszam ze nie uzywam polskich znakow z ogonkami ale pisze z angielskiego kompa.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 17 lut 2008, 10:48

To prawdopodobnie wina Visty. Instalowałem kilka razy Protela (na różnych komputerach) i nic podobnego minie nie spotkało. Jeśli masz możliwość to spróbuj zainstalować tego Protela na innym komputerze i zobacz co się dzieje. Pozdrawiam.

energia
-

Post autor: energia » 17 lut 2008, 11:37

Nie mam pojęcia czy winna jest Vista. To właśnie chcę ustalić (Vista czy komp). Do tej pory gdy wgrywałem Protela na XP sp2 wszystko było ok. Teraz jednak jest inny komp i system Windows. Stad moje zdezorientowanie i pytanie. Co jest winne, komp czy Vista? Jeśli ktoś z Was zainstalował tego Protela na Viście i wszystko jest ok, to wiem ze komp nadaje sie do kosza i tyle (bo to drugi ten sam model kompa)

...postaram się sprawdzić na innym kompie. Jak tylko coś ustalę to was poinformuję. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 17 lut 2008, 16:31

Kiedyś były problemy z uruchomieniem Protela 99 SE (bez service packów) w WinME. Problem rozwiązał dopiero jeden z service packów do Protela. Tyle że nowszego niż 6 service Packa do Protela 99 SE nie ma i raczej nie będzie. Spróbuj uruchomić Protela 99 SE wraz z zainstalowanym service packiem 6 w tzw. trybie zgodności z WinXP (ewentualnie starszym Windowsem). W menu kontekstowym pod prawym klawiszem myszki powinna być odpowiednia opcja. Oczywiście należy kliknąć prawym klawiszem myszki na ikonce Protela 99 SE. Winę za ten problem ponosi prawdopodobnie nowy system operacyjny czyli WinVista. Z tego co wiem więcej użytkowników WinVista i Protel 99 SE ma podobne problemy. Pozostaje ewentualnie Protel DXP. Sprawdź w dokumentacji (lub Pomocy) Protela co oznacza błąd 102 o ile będzie dostępna taka informacja. Może to Cię naprowadzi na przyczynę problemów.

energia
-

Post autor: energia » 17 lut 2008, 18:03

...w tej chwili czekam na nowy komputer bo poprzednie dwa napewno miały jakieś konflikty sprzętowe które spowodowały lawinę różnych niepokojących błędów nie tylko przy w Protelu.

Niedługo rozpocznę instalcaję Protela na laptopie marki SONY (prawdopodobnie tej marki). Wtedy napiszę wam co i jak.

P.S. Próbowałem uruchomić Protela na Viście w trybie zgodności z XP SP2 ale nic z tego. Inne opcje tez wykorzystałem. Niemniej nie wgrywałem service pack 6 do Protela. Być może to był mój istotny błąd. Teraz już tego nie sprawdzę bo laptopa oddałem do zamiany.

Jak wspomniałem wyżej, niedługo, gdy otrzymam nowy komputer to napiszę co i jak.

Dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 17 lut 2008, 18:13

Jeśli masz odpowiednio wydajny sprzęt to możesz zainstalować program DosBox (emulator DOS'a) i w nim uruchomić Protel'a.

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 17 lut 2008, 21:24

energia pisze:...Mam problem. Po bezproblemowym zainstalowaniu Protela 99SE na swoim kompie nie moge go uruchomic. Program startuje, sprawdza klucz i pisze ze ma blad "-102". A jak sytuacja wyglada u was? Co mi poradzicie?
Możesz zainstalować win98 w programie "Miscrosoft Virtual PC" i tam zainstalować Protela. Ms VPC jest do sciagniecia ze strony MS i jest do użycia przez 30dni za free.

hubertp
-

Post autor: hubertp » 17 lut 2008, 21:24

W viście czasami pomaga uruchomienie jako administrator (prawy klawisz myszy) i dodatkowo w trybie XP(Sp2).Sam miałem problemy z uruchomieniem patcha do pewnego programu.VISTA jest dziwna.Ja też miałem problem ale nie będe wam zawracał głowy.Dość powiedzieć że największe firmy komputerowe jak Compaq,HP i inne nie chcą instalować VISTY .Czekają az system dojrzeje (podobnie jak XP).Microsoft wypuszcza niedopracowane systemy a każe sobie płacić jak za wpełni sprawne (XP SP2).

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 18 lut 2008, 7:50

Jeśli masz odpowiednio wydajny sprzęt to możesz zainstalować program DosBox (emulator DOS'a) i w nim uruchomić Protel'a.
Tylko do niczego się on tutaj nie nada. Protel 99SE to program stricte Windowsowy...
elektronWielki pisze:Ms VPC jest do sciagniecia ze strony MS i jest do użycia przez 30dni za free.
Jest już całkowicie za free. Sam używam kilku wirtualnych maszyn: Win98, Linux, Free-DOS. I wbrew opisom z M$ działa także pod Windows XP Home (SP2).

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 18 lut 2008, 8:59

Zamiast Virtual PC polecam VirtualBox :
http://virtualbox.org/

energia
-

Post autor: energia » 18 lut 2008, 20:34

...wasze wszytkie porady napewno się mi przydadzą. Nim jednak z nich skorzystam i je użyję muszę odczekać do przyszłej środy, wtedy odbiorę mój zamówiony sprzęt.

Dziękuję za pomoc i obiecuję że wkrótce napiszę jak sobie poradziłem z Protelem 99SE w Viście.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 19 lut 2008, 9:01

W tym temacie poruszany jest problem uruchomienia Protela 99 SE w Windows Vista. Niestety nic konkretnego jak rozwiązać ten problem tam nie ma. Co do virtualizacji to nie wiem czy ma to sens. Po pierwsze trzeba w miarę wydajny komputer, aby dwa systemy operacyjne działały jednocześnie i w miarę płynnie. Po drugie jaki sens ma kupowanie (mam na myśli oryginalne systemy operacyjne) dwóch systemów operacyjnych. Jednego dla nowości - WinVista, a drugiego po to aby uruchomić Protela 99 SE i ewentualnie do tego komercyjny program do virtualizacji jak np. VMware Workstation. Może lepiej pozostać przy WinXP i Protel 99 SE lub WinVista i Protel DXP, chyba, że znajdzie się jakieś rozwiązanie tego problemu.

Dodałem 01.04.2008r.
Podobno rozwiązaniem problemu jest wybranie zaawansowanej instalacji Protela 99 SE (tak aby można było wybierać co się chce zainstalować z całego pakietu) i odznaczenie podczas instalacji Protela 99 SE opcji "NT drivers" .

ODPOWIEDZ