Błędy w programie KiCAD

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Błędy w programie KiCAD

Post autor: KrzysiekK » 26 lis 2007, 9:47

Po chwilach uniesień i zachwytów iż mamy zupełnie darmowy program do rysowania schematów elektronicznych i projektowania płytek drukowanych - KiCAD przyszła chwila na refleksje. Mianowicie jak zauważyłem na przestrzeni ostatnich dwóch lat zajmowania się tym programem coraz częściej pojawiają się w KiCAD błędy. Początkowo były to "drobne" błędy jednak z czasem jak zauważyłem ich "waga" rośnie, i tak:
Błąd pierwszy jest to nieprawidłowo działająca opcja chwytania i przesuwania elementu płytkowego w programie pcbnew. Po jej wybraniu pojawia się okno wstawiania nazwy obudowy elementu, które... też nie działa.
Błąd drugi to nieprawidłowo działające opcje rysunkowe (oznaczone czerwoną ramką). Po ich wybraniu pojawia się okno przesuwania zaznaczonego bloku na płytce. Co ciekawe po pierwszym uruchomieniu programu pcbnew i pierwszym wybraniu jednej z opcji rysunkowych działa ona do pierwszego użycia. Przy ponownym wybraniu jednej z tych opcji występuje opisany powyżej błąd.
Błąd trzeci to nie działające opcje ustawiania szerokości linii, dostępne z menu Wymiary -> Teksty i rysunki. W oknie jakie się otworzy można zmieniać szerokości linii tworzących poszczególne moduły, rysunki itp. Niestety nie wszystkie opcje u mnie działają.
Choć tego rodzaju błędy zniechęcają i niekiedy wręcz uniemożliwiają wykonanie płytki PCB o nietypowym kształcie (w ten sposób odkryłem nieprawidłowo działające opcje rysunkowe w programie pcbnew), to KiCAD nadal pozostaje programem wartym zainteresowania. Pozostaje mieć nadzieję, że powyższe błędy zostaną usunięte w następnych kompilacjach KiCADa.
Załączniki
blad02.jpg
Błędnie działające opcje rysunkowe w programie pcbnew z pakietu KiCAD.
blad02.jpg (39.12 KiB) Przejrzano 5511 razy
blad01.jpg
Błędnie działające opcje chwytania i przesuwania elementów płytkowych w programie pcbnew z pakietu KiCAD.

RAIN
-
Kontakt:

Post autor: RAIN » 09 gru 2007, 13:54

Mam pewien problem z programem PcbNew. Kiedy chcę rysować ścieżki, to nie mogę ich zakończyć! Ani kliknięciem w danym punkcie, ani wyborem opcji z rozwijanego prawym przyciskiem menu. Nie wiem co zrobić, pomocy :(

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 09 gru 2007, 15:51

Trzeba na pasku narzędzi po lewej stronie wyłączyć opcję sprawdzania DRC. Jest to pierwsza ikonka na samej górze tego paska, nad ikonką włączania / wyłączania wyświetlania siatki.
Co do wyżej opisanych błędów sprawa się wyjaśniła. Mianowicie zmieniła się nieco filozofia obsługi programu KiCAD. Więcej można przeczytać tutaj gdyby ktoś był zainteresowany. Także do tego przyczyniło się nie precyzyjnie przetłumaczone menu KiCADa, które już poprawione można pobrać z poniższego załącznika.
Załączniki
pl.zip
Poprawione menu KiCADa z 19.11.2007r.
(101.28 KiB) Pobrany 602 razy

RAIN
-
Kontakt:

Post autor: RAIN » 10 gru 2007, 20:39

Jupi! Działa! Dziękuję Krzysiek! :shock:

ODPOWIEDZ