Autocad
-
koscianiak
- -
Autocad
KOleżanki i Koledzy
Chciałbym nauczyć się projektować w Autocadzie. Stąd moje pytanie czy istnieje jakaś darmowa wersja (studencka, demonstracyjna, ewaluacyjna itp). Jeśli tak podeślijcie porszę linka. Z góry dzięki
Chciałbym nauczyć się projektować w Autocadzie. Stąd moje pytanie czy istnieje jakaś darmowa wersja (studencka, demonstracyjna, ewaluacyjna itp). Jeśli tak podeślijcie porszę linka. Z góry dzięki
AutoCAD jest dostępny w wersji LT (light), ale cena tej wersji i tak jest spora jak na polskie warunki. Możesz sobie sprawdzić aktualną ofertę w tym miejscu Jest tam też dostępny cennik dla szkół i uczelni. Lecz mogą być wymagane specyficzne warunki zakupu, np. legitymacja studencka, itp.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2007, 21:09 przez KrzysiekK, łącznie zmieniany 1 raz.
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Jest jeszcze trzecia możliwość z której korzystają wszyscy studenci studiów technicznych (przynajmniej studenci mi znani). Otóż jeśli jest się studentem, a na danej uczelni używa sięFranco pisze:Tak więc jeżeli nie chcesz płacić są 2 wyjścia: p2p albo przeprowadzka do stanów
jakiegoś programu to zazwyczaj uczelnia wydaje bez najmniejszego problemu płyty z oprogramowaniem. Wtedy przez cały okres trwania studiów jesteś legalnym (zarejestrowanym) użytkownikiem.
No fajnie by było żeby wszedzie dawali Na Bydgoskim UTP doprosiliśmy się windowsów dopiero na 5 roku. Ból polegał tylko na tym ze dostępne były jedynie wersje EN a mało tego o officach i autocadzie mogliśmy pomarzyć. Żeby było śmieszniej licencje kupił tylko wydział telekomunikacji i elektrotechniki a reszta zaspała. Efekt tego taki że tylko część studentów miała do oprogramowania microsoftu normalny dostęp Wszystko zależy jakie umowy ma podpisana dana uczelnia im jest większa i bogatsza tym większe prawdopodobieństwo że pozwoli na LEGALNY rozwój swoim studentom.
Witam
Temat trochę stary ale może ktoś inny skorzysta
Jest jeszcze inna możliwość
Temat trochę stary ale może ktoś inny skorzysta
Jest jeszcze inna możliwość
Autodesk uruchomił Student Engineering and Design Community - portal dla studentów kierunków inżynierskich, architektonicznych oraz projektowych. Oprócz znajdujących się na witrynie materiałów szkoleniowych, forum na którym można nawiązać kontakt i podyskutować ze studentami z całego świata, biblioteki projektów czy ofert pracy, prawdziwą gratką jest możliwość pobrania za darmo profesjonalnych narzędzi do projektowania firmy Autodesk
Wśród udostępnionych bezpłatnie programów znajdują się: Autodesk Inventor, Civil 3D, Revit Building, Revit Structure, AliasStudio, VIZ czy AutoCAD Electrical
...
wersje studenckie oferują pełną funkcjonalność komercyjnych odpowiedników. Licencja każdego z programów udzielana jest na 24 miesiące ale po tym okresie można ją odnowić (o ile naturalnie nadal jest się studentem)
...
Aby uzyskać dostęp do zasobów portalu, w tym aby uzyskać możliwość pobrania oprogramowania, należy się zarejestrować. Dokonać tego mogą studenci kierunków inżynierskich, architektonicznych oraz projektowych lub pracownicy uczelni, posiadający ważny uczelniany adres e-mail (najlepiej w domenie .edu, .edu.pl - adresy są bowiem weryfikowane).
Jestem na UTP w Bydgoszczy.
Windowsa faktycznie można załatwić sobie, natomiast z AutoCadem, to jeszcze nie wiem.
Wiem, że za 2 tygodnie zaczynam AutoCada i będę musiał zrobić projekt. Jak coś będę wiedział, to się odezwę.
Nowka - Znasz kogoś z UTP, masz tam jakieś wtyki
widzę, że się orientujesz lepiej niż ja, mimo że jesteś z drugiego końca kraju 
Na dawnym ATR - teraz jest UTPNowka pisze:O ile mi wiadomo to na dawnym UTP
Windowsa faktycznie można załatwić sobie, natomiast z AutoCadem, to jeszcze nie wiem.
Wiem, że za 2 tygodnie zaczynam AutoCada i będę musiał zrobić projekt. Jak coś będę wiedział, to się odezwę.
Jest jeszcze czwarte wyjście - zciągnąć wersje czasową (30 dniowy trial) ze strony Autodesk-u
przedtem oczywiście trzeba się zarejestrować.
Kurs AutoCad-a znajdziesz tutaj .
Pozdrawiam
phill
przedtem oczywiście trzeba się zarejestrować.
Kurs AutoCad-a znajdziesz tutaj .
Pozdrawiam
phill
Ha ha no tak. Kiedyś ATR a teraz UTP
Przepraszam.
Zenerek, niesety wtyków tam nie mam ale znam kogoś tyle że z wydziału budownictwa. Do kogo iść tam po tego AutoCada niestety ta osoba nie wie ale "podobno" można dostać. Jakbyś wiedział co i jak to daj znać może się przyda mimo tego że to inny wydział.
Zenerek, niesety wtyków tam nie mam ale znam kogoś tyle że z wydziału budownictwa. Do kogo iść tam po tego AutoCada niestety ta osoba nie wie ale "podobno" można dostać. Jakbyś wiedział co i jak to daj znać może się przyda mimo tego że to inny wydział.
Re: Autocad
koscianiak pisze:KOleżanki i Koledzy
Witam
Jeśli chcesz nauczyć się projektować w 2D to proponuję Solid Edge Layout czyli wersja 2D.
Program profesjonalny dostępny w wersji polskiej. Sam przez kilka lat (studia) używałem Acad jednak przypadkiem trafiłem na SE. Przesiadka bezproblemowa, powiem więcej, na Acad z własnej woli już sie nie przesiądę
Oprogramowanie 2D jest całkowicie bezpłatne. Nadmienię, że istnieje możliwość zapisu/odczytów plików *.dwg ; *.dxf . Ponadto w porównaniu do Acad LT , to ~1000 EUR zostaje nam w kieszeni
Pełna wersja Solid Edge (3D) jest dostępna jako bezpłatna wersja ograniczona czasowo do 30 dni.
Wiecej informacji można znaleźć tu: UGS lub otrzymać oryginalną płytkę od jakiegoś reselera np.: DES ART
Pozdrawiam
Witam.
Nie wiem jak u was , ale u nas na PŚ mozna isc do prowadzącego ćwiczenie . U nas sie to nazywalo grafika komputerowa i poprosic o AutoCAD i nam go dal . Kod potem trzeba bylo sie logowac jako student itp i dostawalismy swoj kod na okres studiów .Tak samo wiekszosc programow z Microsoft. W AutoCAD mozna calkiem fajne rzeczy projektować . Polecam ten program naprawde warto się go nauczyć.
Pozdrawiam Bartek
Nie wiem jak u was , ale u nas na PŚ mozna isc do prowadzącego ćwiczenie . U nas sie to nazywalo grafika komputerowa i poprosic o AutoCAD i nam go dal . Kod potem trzeba bylo sie logowac jako student itp i dostawalismy swoj kod na okres studiów .Tak samo wiekszosc programow z Microsoft. W AutoCAD mozna calkiem fajne rzeczy projektować . Polecam ten program naprawde warto się go nauczyć.
Pozdrawiam Bartek